22 jan 2016 06:00

22 jan 2016 06:00

Storslagna planer för Billingen

LEDARE

Berget Billingen ska fortsätta att utvecklas, både av ägarna till First Hotel Billingehus och av Skövde kommun. De sedan länge emotsedda planerna presenterades härom dagen.

Parterna spänner bågen ordentligt. Planen är att Billingens fritidsområde ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besökta besöksmål.

Det var förstås nöjda miner på hotellet när de storslagna planerna presenterades. Nu ska vi dock komma ihåg att de styrande allianspolitikernas planer när det gäller den kommunala insatsen, 150 miljoner kronor sammanlagt, först ska godkännas av kommunfullmäktige. Den diskussionen sker vid fullmäktigesammanträdet i mars.

Än så länge finns det inget som tyder på annat än att planerna ska gå igenom, men osvuret är bäst tills beslutet är fattat. Det handlar om mycket kommunala pengar. Socialdemokraterna säger att de inte är kritiska till planerna men att de vill ha ett bättre underlag innan de säger ja eller nej (se nyhetsartikel i dagens SLA). Det allra bästa är givetvis om det kan råda en någorlunda politisk enighet kring en sådan här storsatsning.

Hotellet satsar alltså dels på en totalrenovering och även en utbyggnad som ska ge 160 nya rum, en kongresshall och kanske till och med ett torn. Totalt satsar hotellägarna runt 250 miljoner kronor.

Kommunen har å sin sida sagt, via allianspartierna, att man tänker förlänga slalombacken och konstsnöspåret, samt utveckla Vasaloppscentret. Kommunen ska också köpa badet och Blå hallen för 45 miljoner kronor. Man vill även förbättra förutsättningarna för cykling.

Men det gäller också att komma från ord till handling. Om vi uppehåller oss lite vid slalombacken så har jag själv hört talas om en utbyggnad till och från ända sedan barndomen då repliften vid Gamla slalombacken övergavs för den nuvarande backen. Därför har man lite svårt att tro att det verkligen skulle bli av den här gången.

En detalj i sammanhanget, med högt symbolvärde, är förstås den indragna bussen till Billingehus. Jag har redan fått samtal om den. Om man har som mål att Billingen ska bli ett av södra och västra Sveriges mesta besöksmål så är det väl rimligt att man kan ta sig dit med buss från centrum? Här får nog politikerna och Västtrafik ta sig en ny funderare, även om man nyss dragit in bussen efter en prövotid.

Om alla de presenterade planerna blir av så är förstås hela området en stor vinnare, både Skövdebor och andra kommuninvånare runt omkring. Berget Billingen är en fantastisk resurs på väldigt många olika sätt.

Det hela är också en fjäder i hatten för den nye delägaren och hotelldirektören Silvester Jellinek, som vi får räkna med har varit rejält pådrivande. På ett drygt halvår har han lyckats driva igenom en lösning tillsammans med kommunledningen, en lösning som ingen lyckats få till före honom.

 

 

 

Parterna spänner bågen ordentligt. Planen är att Billingens fritidsområde ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besökta besöksmål.

Det var förstås nöjda miner på hotellet när de storslagna planerna presenterades. Nu ska vi dock komma ihåg att de styrande allianspolitikernas planer när det gäller den kommunala insatsen, 150 miljoner kronor sammanlagt, först ska godkännas av kommunfullmäktige. Den diskussionen sker vid fullmäktigesammanträdet i mars.

Än så länge finns det inget som tyder på annat än att planerna ska gå igenom, men osvuret är bäst tills beslutet är fattat. Det handlar om mycket kommunala pengar. Socialdemokraterna säger att de inte är kritiska till planerna men att de vill ha ett bättre underlag innan de säger ja eller nej (se nyhetsartikel i dagens SLA). Det allra bästa är givetvis om det kan råda en någorlunda politisk enighet kring en sådan här storsatsning.

Hotellet satsar alltså dels på en totalrenovering och även en utbyggnad som ska ge 160 nya rum, en kongresshall och kanske till och med ett torn. Totalt satsar hotellägarna runt 250 miljoner kronor.

Kommunen har å sin sida sagt, via allianspartierna, att man tänker förlänga slalombacken och konstsnöspåret, samt utveckla Vasaloppscentret. Kommunen ska också köpa badet och Blå hallen för 45 miljoner kronor. Man vill även förbättra förutsättningarna för cykling.

Men det gäller också att komma från ord till handling. Om vi uppehåller oss lite vid slalombacken så har jag själv hört talas om en utbyggnad till och från ända sedan barndomen då repliften vid Gamla slalombacken övergavs för den nuvarande backen. Därför har man lite svårt att tro att det verkligen skulle bli av den här gången.

En detalj i sammanhanget, med högt symbolvärde, är förstås den indragna bussen till Billingehus. Jag har redan fått samtal om den. Om man har som mål att Billingen ska bli ett av södra och västra Sveriges mesta besöksmål så är det väl rimligt att man kan ta sig dit med buss från centrum? Här får nog politikerna och Västtrafik ta sig en ny funderare, även om man nyss dragit in bussen efter en prövotid.

Om alla de presenterade planerna blir av så är förstås hela området en stor vinnare, både Skövdebor och andra kommuninvånare runt omkring. Berget Billingen är en fantastisk resurs på väldigt många olika sätt.

Det hela är också en fjäder i hatten för den nye delägaren och hotelldirektören Silvester Jellinek, som vi får räkna med har varit rejält pådrivande. På ett drygt halvår har han lyckats driva igenom en lösning tillsammans med kommunledningen, en lösning som ingen lyckats få till före honom.

 

 

 

  • Peter Henriksson