25 jan 2016 06:00

25 jan 2016 10:02

Inte konstigt att frågor ställs

LEDARE

I förra veckan presenterades äntligen hur det är tänkt med de storslagna planerna för Billingehus och Billingens Fritidsområde.

Jag vill direkt fastslå att jag tycker det är mycket bra och helt nödvändigt att något görs. Särskilt med hotellet som är slitet och i behov av renovering för att kunna leva upp till den grundidé som Arne Sandberg en gång hade med det Billingehus som invigdes i juni 1970. Arne donerade 17 miljoner kronor och den totala prislappen hamnade på drygt 25 miljoner. Svindlade summor på den tiden.

Billingehus var något unikt som drog stort intresse till sig på den tiden. En anläggning som med sin tydliga friluftsprofil var något som fick stor uppmärksamhet på riksplanet. Nu vill man dit igen.

Att First Hotel-kedjan med norrmannen Asmund Haare i spetsen nu går med på de planer som hotelldirektören och delägaren Silvester Jellinek jobbat fram är glädjande. Det har ju varit mycket snack genom åren. Nu skall det bli totalrenovering, 160 rum, kongresshall och kanske ett torn.

Skövde kommun kliver in rejält och investerar cirka 150 miljoner fram till 2019. De köper badet och Blå hallen för 45 miljoner kronor. En satsning som helt naturligt kommer att nagelfaras och ifrågasättas fram till beslut tas i kommunfullmäktige.

Jag är inte insatt i turerna kring det, men jag utgår ifrån att politikerna har torrt på fötterna.

Hur som helst tycker jag det är modigt att de är villiga till den här satsningen, de måste ju kalkylera med att kritiska röster höjs och att frågor ställs. Inte minst det här med att ägarnas prat om att göra Billingehus till en flyktingförläggning spetsade till det hela.

Hur kommer exempelvis den här satsningen påverka andra investeringar? Vi vet ju att kommunalrådet Katarina Jonsson (M) har stått i ishallen och lovat att det under mandatperioden skall sättas spaden i jorden för att tillföra ytterligare en isyta.

Sedan behovet av ytterligare hallar för inomhusidrotten som diskuteras. Här byggdes det ju en på Billingskolan som blev för liten. Nu får kommunen 2,3 miljoner i skadestånd efter en förlikning med arkitektfirman, men det räcker inte för att bygga ut eller nytt.

Ridsporten är ett annat område där Kultomten visserligen fått en uppfräschning, men här finns det säkert mer att göra för den sporten.

Sedan det här med Södermalms IP och Lillegårdens Idrottsområde. Ja, listan är lång...

Bandy-Arne Lorentzon och Skövde Bandy har planer på att bygga in bandybanan och skapa multihallen Billingens Aktivitetsland. Den satsningen nämndes inte vid presskonferensen i förra veckan, men det kanske kommer.

När det nu satsas på Billingen hoppas jag verkligen Arne får det stöd som behövs för att förverkliga bygget.

Jag vill direkt fastslå att jag tycker det är mycket bra och helt nödvändigt att något görs. Särskilt med hotellet som är slitet och i behov av renovering för att kunna leva upp till den grundidé som Arne Sandberg en gång hade med det Billingehus som invigdes i juni 1970. Arne donerade 17 miljoner kronor och den totala prislappen hamnade på drygt 25 miljoner. Svindlade summor på den tiden.

Billingehus var något unikt som drog stort intresse till sig på den tiden. En anläggning som med sin tydliga friluftsprofil var något som fick stor uppmärksamhet på riksplanet. Nu vill man dit igen.

Att First Hotel-kedjan med norrmannen Asmund Haare i spetsen nu går med på de planer som hotelldirektören och delägaren Silvester Jellinek jobbat fram är glädjande. Det har ju varit mycket snack genom åren. Nu skall det bli totalrenovering, 160 rum, kongresshall och kanske ett torn.

Skövde kommun kliver in rejält och investerar cirka 150 miljoner fram till 2019. De köper badet och Blå hallen för 45 miljoner kronor. En satsning som helt naturligt kommer att nagelfaras och ifrågasättas fram till beslut tas i kommunfullmäktige.

Jag är inte insatt i turerna kring det, men jag utgår ifrån att politikerna har torrt på fötterna.

Hur som helst tycker jag det är modigt att de är villiga till den här satsningen, de måste ju kalkylera med att kritiska röster höjs och att frågor ställs. Inte minst det här med att ägarnas prat om att göra Billingehus till en flyktingförläggning spetsade till det hela.

Hur kommer exempelvis den här satsningen påverka andra investeringar? Vi vet ju att kommunalrådet Katarina Jonsson (M) har stått i ishallen och lovat att det under mandatperioden skall sättas spaden i jorden för att tillföra ytterligare en isyta.

Sedan behovet av ytterligare hallar för inomhusidrotten som diskuteras. Här byggdes det ju en på Billingskolan som blev för liten. Nu får kommunen 2,3 miljoner i skadestånd efter en förlikning med arkitektfirman, men det räcker inte för att bygga ut eller nytt.

Ridsporten är ett annat område där Kultomten visserligen fått en uppfräschning, men här finns det säkert mer att göra för den sporten.

Sedan det här med Södermalms IP och Lillegårdens Idrottsområde. Ja, listan är lång...

Bandy-Arne Lorentzon och Skövde Bandy har planer på att bygga in bandybanan och skapa multihallen Billingens Aktivitetsland. Den satsningen nämndes inte vid presskonferensen i förra veckan, men det kanske kommer.

När det nu satsas på Billingen hoppas jag verkligen Arne får det stöd som behövs för att förverkliga bygget.