22 feb 2016 14:11

22 feb 2016 14:11

Hur bra är Skövde egentligen?

LEDARE: Jan Larsson

Skövde är en kommun som satsar på idrotts- och fritidsanläggningar. Sett till krona per invånare är det så. 2 271 kronor per invånare och år gör att Skövde ligger på åttonde plats i hela landet.

Naturligtvis förstår jag att kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaj-Ove Enroth mottog rankingen med både glädje och stolthet. Som en intäkt för att kommunen verkligen satsar på idrott och fritid.

Visst, om man bara tittar på rankningen som nyhetsbyrån Siren sammanställt från kommun- och landstingsdatabasen över hur mycket kommunerna satsar på idrotts- och fritidsanläggningar är det på det viset. Sedan skall det konstateras att det inte ger en helt rättvis bild av helheten i en kommun.

Det finns en hel del fakta som är värda att ta hänsyn till. Det framgår tydligt att Skövde gjorde det stora lyftet i spåret efter invigningen av Arena Skövdes äventyrsbad 2009. Absolut inget fel på den satsningen, det välbesökta äventyrsbadet bidrar starkt till att Skövde är rankade åtta i hela landet.

Om det dessutom blir så att kommunen genomför storsatsningen på Billingen lär väl Skövde förbättra sin position som hårdsatsande idrottskommun ytterligare. ”Kanske kan vi ligga i topp”, kommenterade Enroth till SLA i förra veckan.

Jag har inget emot satsningen på Billingen, men den får inte tas som intäkt för att Skövde satsar helhjärtat över hela linjen. Så enkelt är det inte. Det finns ju som bekant mycket som står på önskelistan när det gäller anläggningar av olika slag. Behovet av träningsytor av olika slag är stort. Det kommer regelbundet signaler från våra lokala klubbar i olika sporter om det.

Sedan gillar jag målet att kommunen hela tiden har för avsikt att öka stödet till fritidssektorn. Det är väl investerade pengar.

Intressant också med kommunens nya organisation där kulturchefen Karin Strömgren Sand sedan två månader ansvarar även för fritidsförvaltningen. När Stefan Herre gick i pension före årsskiftet valde kommunen att tillsätta en tjänst där Strömgren Sand fick ansvaret för kulturen och fritiden.

Egentligen är jag ganska skeptisk till när kultur och fritid slås samman på det här viset, men det finns ingen anledning att i det här läget vara kritisk. Framtiden lär utvisa hur det kommer att fungera. Strömgren känns mer som kultur än fritid, men hon tycker själv att hennes bakgrund inte är något problem. Visst, det handlar om arbetsledning och att se möjligheterna i den nya organisationen. Själv verkar hon både taggad och inspirerad av sitt uppdrag, vackert så.

Sedan skall man ha klart för sig att det många starka viljor på olika håll. Fritid och kultur är visserligen inte skola, vård och omsorg, men nog så viktigt om vi skall ha ett helt fungerande samhälle.

Naturligtvis förstår jag att kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaj-Ove Enroth mottog rankingen med både glädje och stolthet. Som en intäkt för att kommunen verkligen satsar på idrott och fritid.

Visst, om man bara tittar på rankningen som nyhetsbyrån Siren sammanställt från kommun- och landstingsdatabasen över hur mycket kommunerna satsar på idrotts- och fritidsanläggningar är det på det viset. Sedan skall det konstateras att det inte ger en helt rättvis bild av helheten i en kommun.

Det finns en hel del fakta som är värda att ta hänsyn till. Det framgår tydligt att Skövde gjorde det stora lyftet i spåret efter invigningen av Arena Skövdes äventyrsbad 2009. Absolut inget fel på den satsningen, det välbesökta äventyrsbadet bidrar starkt till att Skövde är rankade åtta i hela landet.

Om det dessutom blir så att kommunen genomför storsatsningen på Billingen lär väl Skövde förbättra sin position som hårdsatsande idrottskommun ytterligare. ”Kanske kan vi ligga i topp”, kommenterade Enroth till SLA i förra veckan.

Jag har inget emot satsningen på Billingen, men den får inte tas som intäkt för att Skövde satsar helhjärtat över hela linjen. Så enkelt är det inte. Det finns ju som bekant mycket som står på önskelistan när det gäller anläggningar av olika slag. Behovet av träningsytor av olika slag är stort. Det kommer regelbundet signaler från våra lokala klubbar i olika sporter om det.

Sedan gillar jag målet att kommunen hela tiden har för avsikt att öka stödet till fritidssektorn. Det är väl investerade pengar.

Intressant också med kommunens nya organisation där kulturchefen Karin Strömgren Sand sedan två månader ansvarar även för fritidsförvaltningen. När Stefan Herre gick i pension före årsskiftet valde kommunen att tillsätta en tjänst där Strömgren Sand fick ansvaret för kulturen och fritiden.

Egentligen är jag ganska skeptisk till när kultur och fritid slås samman på det här viset, men det finns ingen anledning att i det här läget vara kritisk. Framtiden lär utvisa hur det kommer att fungera. Strömgren känns mer som kultur än fritid, men hon tycker själv att hennes bakgrund inte är något problem. Visst, det handlar om arbetsledning och att se möjligheterna i den nya organisationen. Själv verkar hon både taggad och inspirerad av sitt uppdrag, vackert så.

Sedan skall man ha klart för sig att det många starka viljor på olika håll. Fritid och kultur är visserligen inte skola, vård och omsorg, men nog så viktigt om vi skall ha ett helt fungerande samhälle.