05 mar 2016 06:00

05 mar 2016 06:00

Livets brunn eller inte

Symbolvärde. Äntligen, tänkte många. Nu ska något göras åt Hertig Johans torg i Skövde, som mest stått och slumrat i modern tid.

Men det var nog många Skövdebor som satte kaffet i vrångstrupen när SLA kunde avslöja att Livets brunn inte är helig i sammanhanget. Och det har blivit än tydligare nu när vinnaren i arkitekttävlingen lämnat ett förslag utan Livets brunn på torget, eller i vart fall ett förslag med brunnen i ett annat område än där den står nu. Och reaktionerna har heller inte låtit vänta på sig. Många Skövdebor är upprörda över att Livets brunn kan komma att försvinna från torget.

Är det då viktigt med den här typen av symboler? Måste inte ibland det gamla ge vika för lite nytt?

Så är det givetvis. Och att i en arkitekttävling ge deltagarna hyfsat fria händer kan nog också vara rätt. Men man ska inte underskatta symbolfrågan i ett Skövde där mycket av det gamla, för mycket anser många, rivits och är borta för alltid. För ett par generationer Skövdebor har Livets brunn alltid stått där på torget, i alla fall sedan år 1950. Det har många gånger varit en bra samlingsplats att ta till. ”Vi träffas vid Livets brunn.” Hur många gånger har man inte sagt den meningen?

Visst har konsten vid brunnen vållat del rabalder emellanåt, senast för några år sedan när en del ansåg att i vart fall ett av konstverken borde tas bort. Det handlar om statyn Våldet – en naken soldat med en piska i handen som står över en hukande naken kvinna, ett konstverk som enligt en del betraktare visar en föråldrad och förlegad kvinnosyn. Andra betraktare tycker istället att konstverket visar en soldat som skyddar Moder jord, symboliserad av kvinnan.

Men att flytta på brunnen på grund av ett otidsenligt konstverk kanske inte är tillräckliga skäl ändå? Skulle man gå igenom och flytta/ta bort alla otidsenliga konstverk så skulle det förmodligen vara ett jättearbete.

Fler parkbänkar och sittplatser, nedsågning av de stora träden som ersätts med annan grönska och en cafépaviljong. Allt det, eller delar av det, accepteras nog av de flesta Skövdebor. Hertig Johans Torg är verkligen i behov av en ansiktslyftning, så långt är det rätt tänkt.

Men det återstår att se om Skövdeborna verkligen går med på en flytt av Livets brunn, om det nu skulle bli så. Minns Skövde kommuns nya grafiska profil som man arbetade med förra året. Där pratade man om att ta bort skyddshelgonet S:ta Elin men till slut fick Elin ändå vara kvar på den nya profilen.

Vi får nu hoppas att arkitektfirman och kommunen i sitt slutliga förslag helst låter Livets brunn stå kvar där den är, eller som alternativ presenterar ett förslag som är så oerhört bra att man till nöds kan gå med på att brunnen flyttas. Det förslag som vi sett hittills övertygar inte.

Peter Henriksson

Men det var nog många Skövdebor som satte kaffet i vrångstrupen när SLA kunde avslöja att Livets brunn inte är helig i sammanhanget. Och det har blivit än tydligare nu när vinnaren i arkitekttävlingen lämnat ett förslag utan Livets brunn på torget, eller i vart fall ett förslag med brunnen i ett annat område än där den står nu. Och reaktionerna har heller inte låtit vänta på sig. Många Skövdebor är upprörda över att Livets brunn kan komma att försvinna från torget.

Är det då viktigt med den här typen av symboler? Måste inte ibland det gamla ge vika för lite nytt?

Så är det givetvis. Och att i en arkitekttävling ge deltagarna hyfsat fria händer kan nog också vara rätt. Men man ska inte underskatta symbolfrågan i ett Skövde där mycket av det gamla, för mycket anser många, rivits och är borta för alltid. För ett par generationer Skövdebor har Livets brunn alltid stått där på torget, i alla fall sedan år 1950. Det har många gånger varit en bra samlingsplats att ta till. ”Vi träffas vid Livets brunn.” Hur många gånger har man inte sagt den meningen?

Visst har konsten vid brunnen vållat del rabalder emellanåt, senast för några år sedan när en del ansåg att i vart fall ett av konstverken borde tas bort. Det handlar om statyn Våldet – en naken soldat med en piska i handen som står över en hukande naken kvinna, ett konstverk som enligt en del betraktare visar en föråldrad och förlegad kvinnosyn. Andra betraktare tycker istället att konstverket visar en soldat som skyddar Moder jord, symboliserad av kvinnan.

Men att flytta på brunnen på grund av ett otidsenligt konstverk kanske inte är tillräckliga skäl ändå? Skulle man gå igenom och flytta/ta bort alla otidsenliga konstverk så skulle det förmodligen vara ett jättearbete.

Fler parkbänkar och sittplatser, nedsågning av de stora träden som ersätts med annan grönska och en cafépaviljong. Allt det, eller delar av det, accepteras nog av de flesta Skövdebor. Hertig Johans Torg är verkligen i behov av en ansiktslyftning, så långt är det rätt tänkt.

Men det återstår att se om Skövdeborna verkligen går med på en flytt av Livets brunn, om det nu skulle bli så. Minns Skövde kommuns nya grafiska profil som man arbetade med förra året. Där pratade man om att ta bort skyddshelgonet S:ta Elin men till slut fick Elin ändå vara kvar på den nya profilen.

Vi får nu hoppas att arkitektfirman och kommunen i sitt slutliga förslag helst låter Livets brunn stå kvar där den är, eller som alternativ presenterar ett förslag som är så oerhört bra att man till nöds kan gå med på att brunnen flyttas. Det förslag som vi sett hittills övertygar inte.

Peter Henriksson