07 mar 2016 06:00

07 mar 2016 06:00

Spännande på andra sidan

LEDARE

I Skövde är det mycket prat om vad som skall hända på berget Billingen med hotellet och fritidsområdet. Vi kan konstatera att det även händer spännande saker på andra sidan berget.

Jag tänker på den idrottsfeber som råder i Skara och Lidköping där handbollstjejerna i Skara HF har dragit mycket publik hela säsongen och Villas bandy som just nu är mitt uppe i slutspelet med möjligheter att avancera till SM-final.

Skara HF blev på lördagskvällen klart för elitserien.

Skara har stolta handbollstraditioner på damsidan där Skara HF är en sammanslagning mellan Hangelösa och Stenum och i elitseriens maratontabell står klubben bokförd för elva säsonger. Så det finns onekligen gammal fin rutin att falla tillbaka på även om det var 16 år sedan senast klubben var elitserien.

Under tiden har Skövde HF växt sig starkt och de är inne på sin 21 säsong i rad och ligger sjua i maratontabellen.

Till hösten möts Skövde och Skara igen. Det känns riktigt spännande. Vi är definitivt inte bortskämda med att ha två grannklubbar i rikets högsta serie i en stor lagsport.

Det skall bli intressant att se hur klubbarna tacklar konkurrensen. Det finns spelare och ledare med historia i båda lägren och det sätter extra krydda på situationen.

Sedan skall det bli spännande att se hur Skara HF går vidare med sin satsning. Intresset är onekligen på kokpunkten i kommunen och det går säkert att få ihop ett slagkraftigt lag.

Med bra sponsorstöd i ryggen kan klubben bli en allvarig utmanare. En viss Bert Karlsson är redan inne och sponsrar med 10 000 kronor per seger. Bert har utryckt att han tänker köpa spelare till laget om de går upp. Nu är man där.

I Lidköping är det också glödhett just nu. Drygt 4 500 åskådare såg Villa vinna den första SM-semifinalen mot Bollnäs. Nu kvitterade Bollnäs efter förlängning i lördags, men det gör knappast att intresset minskar för den tredje matchen i bäst av fem som spelas i Lidköping på onsdag. Då lär det komma 4 500 igen.

Fantastiska publiksiffror för att vara i Skaraborg och det är noteringar som ingen annan kommer i närheten av.

Villa-Lidköping med sin fina arena har onekligen lyft verksamheten rejält. Hallen invigdes 2009 och redan första året dubblades omsättningen från sju miljoner kronor till nästan tolv. I dag omsätter klubben drygt 15 miljoner.

Nu är det väl bara ett SM-guld som saknas. Hittills har klubben spelat tre finaler, 1975, 1983 och 2012 och förlorat samtliga. Detta i en sport där är minst lika stort, om inte större, att vinna SM än VM. Så är det bandy...

Jag tänker på den idrottsfeber som råder i Skara och Lidköping där handbollstjejerna i Skara HF har dragit mycket publik hela säsongen och Villas bandy som just nu är mitt uppe i slutspelet med möjligheter att avancera till SM-final.

Skara HF blev på lördagskvällen klart för elitserien.

Skara har stolta handbollstraditioner på damsidan där Skara HF är en sammanslagning mellan Hangelösa och Stenum och i elitseriens maratontabell står klubben bokförd för elva säsonger. Så det finns onekligen gammal fin rutin att falla tillbaka på även om det var 16 år sedan senast klubben var elitserien.

Under tiden har Skövde HF växt sig starkt och de är inne på sin 21 säsong i rad och ligger sjua i maratontabellen.

Till hösten möts Skövde och Skara igen. Det känns riktigt spännande. Vi är definitivt inte bortskämda med att ha två grannklubbar i rikets högsta serie i en stor lagsport.

Det skall bli intressant att se hur klubbarna tacklar konkurrensen. Det finns spelare och ledare med historia i båda lägren och det sätter extra krydda på situationen.

Sedan skall det bli spännande att se hur Skara HF går vidare med sin satsning. Intresset är onekligen på kokpunkten i kommunen och det går säkert att få ihop ett slagkraftigt lag.

Med bra sponsorstöd i ryggen kan klubben bli en allvarig utmanare. En viss Bert Karlsson är redan inne och sponsrar med 10 000 kronor per seger. Bert har utryckt att han tänker köpa spelare till laget om de går upp. Nu är man där.

I Lidköping är det också glödhett just nu. Drygt 4 500 åskådare såg Villa vinna den första SM-semifinalen mot Bollnäs. Nu kvitterade Bollnäs efter förlängning i lördags, men det gör knappast att intresset minskar för den tredje matchen i bäst av fem som spelas i Lidköping på onsdag. Då lär det komma 4 500 igen.

Fantastiska publiksiffror för att vara i Skaraborg och det är noteringar som ingen annan kommer i närheten av.

Villa-Lidköping med sin fina arena har onekligen lyft verksamheten rejält. Hallen invigdes 2009 och redan första året dubblades omsättningen från sju miljoner kronor till nästan tolv. I dag omsätter klubben drygt 15 miljoner.

Nu är det väl bara ett SM-guld som saknas. Hittills har klubben spelat tre finaler, 1975, 1983 och 2012 och förlorat samtliga. Detta i en sport där är minst lika stort, om inte större, att vinna SM än VM. Så är det bandy...