12 mar 2016 06:00

12 mar 2016 07:14

Självklart ska polisen varna

Östersundspolisen har fått massiv kritik efter att de varnat kvinnor för en ökad överfallsrisk. Information som syftade till att öka medvetenheten om en höjd hotbild beskrivs som kränkande.

Östersund är sedan i slutet på februari utsatt för en våg av ofredanden, misshandelsfall och våldtäktsförsök mot kvinnor utförda av okända män. Polisen säger att de aldrig varit med om något likande. På grund av den extraordinära situationen gick polisen ut den sjunde mars och varnade människor för att röra sig ensamma i staden nattetid. Uppmaningen var främst riktad mot kvinnor, eftersom att det är kvinnofridsbrott. Men snabbt gjordes det till att Polisen skuldbelägger offren och skapar rädsla.

Redan samma dag kritiserades Polisen av Socialdemokraterna lokalt, som i sin maktfullkomlighet ville att myndigheten ska söka godkännande hos partiet innan den går ut med information till allmänheten. Mest anmärkningsvärt är dock att inrikesminister Anders Ygeman (S) klandrat polisen för varningen. Han menade att det inte var konsekvent att varna kvinnor från att röra sig ensamma när män inte varnas för att gå på krogen eller fotbollsderbyn. Till TT (10/3) sade han: ”Jag tror att man ska vara försiktig med den här typen av varningar från polisen. Det riskerar att spä på rädslor, snarare än att göra människor tryggare.” Fast inkonsekvensen står Ygeman själv för. När det i januari framkom att Polisen i Stockholm inte rapporterat om att flickor ofredats på festivalen We are Sthlm fördömde han hanteringen. Till SVT Nyheter (11/1) sade inrikesministern att ”man måste kunna lita på att Polisen ger en korrekt bild”. Men när Polisen nu säger som det är klandrar inrikesministern myndigheten.

Polisen i Östersund gör rätt som offentliggör risken för brott. Istället för att kritisera borde Ygeman resonera som rikspolischef Dan Eliasson gjorde i Expressen (10/1) om ofredandena på musikfestivalen: ”Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här.” Med tanke på hyckleriet från styrande politiker måste poliskommunikatör vara landets mest otacksamma jobb. Ena dagen ska de tala klarspråk och andra dagen hålla tyst, beroende på hur den politiska vinden blåser.

Men detaljfrågorna ska klåfingriga vindflöjlar till politiker hålla sig ifrån. Polisen ska få göra sitt jobb. Det finns dock en berättigad kritik mot att brotten inte har klarats upp. Det är dock en resursfråga. Därför borde det politiska missnöjet snarare riktas mot styrningen av Polismyndigheten.

Konsekvenserna av att inte varna för brott blir absurda.

På bland annat tågstationer och flygplatser varnas frekvent för ficktjuvar. Skuldbelägger en sådan uppmaning personer som riskerar att bli bestulna eller hjälper det människor att minska risken att bli utsatt? Kritiken mot Östersundspolisen innebär den första tolkningen, det är inte rimligt. Låt Polisen göra sitt jobb.

Edvard Hollertz/SNB

Östersund är sedan i slutet på februari utsatt för en våg av ofredanden, misshandelsfall och våldtäktsförsök mot kvinnor utförda av okända män. Polisen säger att de aldrig varit med om något likande. På grund av den extraordinära situationen gick polisen ut den sjunde mars och varnade människor för att röra sig ensamma i staden nattetid. Uppmaningen var främst riktad mot kvinnor, eftersom att det är kvinnofridsbrott. Men snabbt gjordes det till att Polisen skuldbelägger offren och skapar rädsla.

Redan samma dag kritiserades Polisen av Socialdemokraterna lokalt, som i sin maktfullkomlighet ville att myndigheten ska söka godkännande hos partiet innan den går ut med information till allmänheten. Mest anmärkningsvärt är dock att inrikesminister Anders Ygeman (S) klandrat polisen för varningen. Han menade att det inte var konsekvent att varna kvinnor från att röra sig ensamma när män inte varnas för att gå på krogen eller fotbollsderbyn. Till TT (10/3) sade han: ”Jag tror att man ska vara försiktig med den här typen av varningar från polisen. Det riskerar att spä på rädslor, snarare än att göra människor tryggare.” Fast inkonsekvensen står Ygeman själv för. När det i januari framkom att Polisen i Stockholm inte rapporterat om att flickor ofredats på festivalen We are Sthlm fördömde han hanteringen. Till SVT Nyheter (11/1) sade inrikesministern att ”man måste kunna lita på att Polisen ger en korrekt bild”. Men när Polisen nu säger som det är klandrar inrikesministern myndigheten.

Polisen i Östersund gör rätt som offentliggör risken för brott. Istället för att kritisera borde Ygeman resonera som rikspolischef Dan Eliasson gjorde i Expressen (10/1) om ofredandena på musikfestivalen: ”Vi kunde kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats om vi hade pratat tydligare om det här.” Med tanke på hyckleriet från styrande politiker måste poliskommunikatör vara landets mest otacksamma jobb. Ena dagen ska de tala klarspråk och andra dagen hålla tyst, beroende på hur den politiska vinden blåser.

Men detaljfrågorna ska klåfingriga vindflöjlar till politiker hålla sig ifrån. Polisen ska få göra sitt jobb. Det finns dock en berättigad kritik mot att brotten inte har klarats upp. Det är dock en resursfråga. Därför borde det politiska missnöjet snarare riktas mot styrningen av Polismyndigheten.

Konsekvenserna av att inte varna för brott blir absurda.

På bland annat tågstationer och flygplatser varnas frekvent för ficktjuvar. Skuldbelägger en sådan uppmaning personer som riskerar att bli bestulna eller hjälper det människor att minska risken att bli utsatt? Kritiken mot Östersundspolisen innebär den första tolkningen, det är inte rimligt. Låt Polisen göra sitt jobb.

Edvard Hollertz/SNB