14 mar 2016 06:00

14 mar 2016 06:00

Handboll är på uppgång

Sponsorpengar är alltid ett lika hett ämne inom idrotten. Lokalt vet vi att det förs en hård kamp där många slåss om den begränsade kaka som finns tillgänglig.

Det kan vara intressant att lyfta blicken utanför vår lokala horisont och se hur det ser ut totalt i riket.

Det är en läsning som är både spännande och i många stycken ganska väntad med tanke på storleken på sporterna och det intresse som finns.

Det är publikationen Sport&Affärer som listat de tio största förbunden sett till sponsorpengar i kronor. De har även gjort en jämförelse mellan hur det såg ut 2010 och 2015.

Här kan vi konstatera att Svenska Fotbollförbundet är särklassigt störst. 2010 tog förbundet in 133 miljoner kronor, 2015 har den siffran ökat till 155 miljoner.

Fotbollen är den största sporten och logiskt att de ligger som ohotad etta.

Tvåa på listan såväl 2010 som 2015 är det mycket folkkära skidförbundet som under VM-året 2015 drog in 95 miljoner.

Det är faktiskt drygt 30 miljoner mer än Svenska Ishockeyförbundet. Det tycker jag är en smula överraskande, men Hellner och Kalla och längdåkning på skidor tillhör den svenska folksjälen och det återspeglas när sponsorpengar fördelas.

Nu har ju knappast 2016 hittills varit så kul med alla norska framgångar. Till och med i Vasaloppet vann de ju tredubbelt på herrsidan, men skidåkarna står sig ändå bra och Marcus Hellners tredjeplats i Kanada i fredags var något som hela nationen behövde.

Hoppet till golfförbundet är sedan stort och bakom de tre största kan det konstateras att handbollsförbundet är på uppgång. Handbollen har ökat sina sponsorintäkter från drygt 10 miljoner till 17,2 och gått från sjunde till femte plats. Bland annat har handbollen de senaste fem åren passerat både simförbundet och friidrottsförbundet på listan. Anmärkningsvärt då friidrott och simning alltid har varit angelägna sporter i landet.

Visst, handbollen syns mer i TV nuförtiden och här har säkert damlandslagets framgångar bidragit till att höja marknadsvärdet.

Dessutom går det i dag att se samtliga herrelitseriematcher i betal-TV. Tyvärr haltar det fortfarande när det gäller damerna vilket är trist och bör mana till eftertanke när kontrakten går ut.

Hur som helst har handbollen flyttat fram sina positioner och nu gäller det att landslag och klubblagsverksamhet går i hand i hand. Det är ju onekligen trist att behöva konstatera att många sliter med sin ekonomi när handbollsförbundet nästan har dubblat sina sponsorintäkter på fem år.

Utan jobbet i klubbarna hade vi heller ingen landslagsverksamhet. Här finns det säkert saker att jobba med för även om det ser bra ut på många håll är det som bekant många som inte mår så bra, IFK Skövde, Drott och Guif är ju de senaste i raden som signalerat att pengarna inte räcker och de har fått dra i handbromsen rejält för att det inte skall gå helt åt pipan.

Det kan vara intressant att lyfta blicken utanför vår lokala horisont och se hur det ser ut totalt i riket.

Det är en läsning som är både spännande och i många stycken ganska väntad med tanke på storleken på sporterna och det intresse som finns.

Det är publikationen Sport&Affärer som listat de tio största förbunden sett till sponsorpengar i kronor. De har även gjort en jämförelse mellan hur det såg ut 2010 och 2015.

Här kan vi konstatera att Svenska Fotbollförbundet är särklassigt störst. 2010 tog förbundet in 133 miljoner kronor, 2015 har den siffran ökat till 155 miljoner.

Fotbollen är den största sporten och logiskt att de ligger som ohotad etta.

Tvåa på listan såväl 2010 som 2015 är det mycket folkkära skidförbundet som under VM-året 2015 drog in 95 miljoner.

Det är faktiskt drygt 30 miljoner mer än Svenska Ishockeyförbundet. Det tycker jag är en smula överraskande, men Hellner och Kalla och längdåkning på skidor tillhör den svenska folksjälen och det återspeglas när sponsorpengar fördelas.

Nu har ju knappast 2016 hittills varit så kul med alla norska framgångar. Till och med i Vasaloppet vann de ju tredubbelt på herrsidan, men skidåkarna står sig ändå bra och Marcus Hellners tredjeplats i Kanada i fredags var något som hela nationen behövde.

Hoppet till golfförbundet är sedan stort och bakom de tre största kan det konstateras att handbollsförbundet är på uppgång. Handbollen har ökat sina sponsorintäkter från drygt 10 miljoner till 17,2 och gått från sjunde till femte plats. Bland annat har handbollen de senaste fem åren passerat både simförbundet och friidrottsförbundet på listan. Anmärkningsvärt då friidrott och simning alltid har varit angelägna sporter i landet.

Visst, handbollen syns mer i TV nuförtiden och här har säkert damlandslagets framgångar bidragit till att höja marknadsvärdet.

Dessutom går det i dag att se samtliga herrelitseriematcher i betal-TV. Tyvärr haltar det fortfarande när det gäller damerna vilket är trist och bör mana till eftertanke när kontrakten går ut.

Hur som helst har handbollen flyttat fram sina positioner och nu gäller det att landslag och klubblagsverksamhet går i hand i hand. Det är ju onekligen trist att behöva konstatera att många sliter med sin ekonomi när handbollsförbundet nästan har dubblat sina sponsorintäkter på fem år.

Utan jobbet i klubbarna hade vi heller ingen landslagsverksamhet. Här finns det säkert saker att jobba med för även om det ser bra ut på många håll är det som bekant många som inte mår så bra, IFK Skövde, Drott och Guif är ju de senaste i raden som signalerat att pengarna inte räcker och de har fått dra i handbromsen rejält för att det inte skall gå helt åt pipan.