04 apr 2016 06:00

04 apr 2016 08:36

Faran inte över trots elitlicens

LEDARE

I lördags meddelade liganämnden att IFK Skövde Handboll beviljas elitlicens för nästa spelår. En lättnad naturligtvis för alla som kämpat, men man skall inte tro att faran är över med detta.

Ännu en gång har det varit utryckning för att släcka en brand rörande IFK:s ekonomi, men skall IFK Skövde Handboll fortsätta att vara en elitförening hoppas jag verkligen att detta vara sista gången på mycket länge som det krävs drastiska åtgärder för att det inte skall gå åt pipan.

Den här gången var konkurshotet överhängande och det krävdes krafttag från en extern nätverksgrupp med företagare som gick i bräschen, samtidigt ställde sig kommunen välvilligt till att skjuta upp betalningen på den skuld på 676 000 kronor som IFK har. 326 000 kronor är ett räntefritt lån som skall betalas av med 50 000 kronor i halvåret och resten görs om till ett efterställt lån där klubben slipper börja amortera på lånet förrän de har ett positivt eget kapital igen.

Man kan naturligtvis ha synpunkter på den uppgörelsen. Jag vet att det finns andra lokala klubbar som tappat sponsorpengar med förklaringen att nu skall allt under de närmaste åren går till IFK:s handboll. Något som absolut inte är bra och gör att andra föreningar har svårt att visa förståelse för situationen.

Så det finns massor med skäl till att IFK Skövde nu lyckas vända på tåget och skapa något som håller över tid.

Det kommer bli en tuff match som bara har börjat.

Först rent sportsligt där IFK måste kvala mot Lindesberg i bäst av fem matcher för att rädda sitt kontrakt. Det kommer inte att göra sig självt. Kval är alltid vanskligt och IFK har allt att förlora och Lindesberg allt att vinna. Se bara på Leksand. Här tror jag ändå att IFK har tillräcklig kvalité för att klara av fyran i allsvenskan.

Sedan måste det byggas ett fundament som gör att klubben kan driva sin verksamhet i balans och dessutom gå på plus ekonomiskt.

Sedan gäller det att satsa på verksamheten så att man kan hålla etablerade klasspelare i laget, samtidigt som det satsas på de egna talangerna. Det gäller att hitta spelartyper med potential att bli elitspelare.

Onekligen mycket som skall klaffa, men jag vill påminna mig om att IFK under 90-talet och en bra bit in på 2000-talet klarade detta. Så jag tycker att ”back to basic” passar in bra här.

Men som sagt, det krävs hela tiden hårt jobb av människor som kan sporten, har förmågan att driva en klubb framåt och dessutom har den lidelse som krävs.

Det ställer stora krav, men jag tycker det borde gå i handbollsstaden Skövde där det finns kunnande, tradition och stort intresse.

Hur som helst har liganämnden givit IFK Skövde möjligheten att fortsätta som elitklubb. Värre i Halmstad där flerfaldiga svenska mästaren Drott både åker ur och nekas elitlicens.

I bland kan det gå fort att åka ner i källaren, 2013 vann Drott SM-guld.

Ännu en gång har det varit utryckning för att släcka en brand rörande IFK:s ekonomi, men skall IFK Skövde Handboll fortsätta att vara en elitförening hoppas jag verkligen att detta vara sista gången på mycket länge som det krävs drastiska åtgärder för att det inte skall gå åt pipan.

Den här gången var konkurshotet överhängande och det krävdes krafttag från en extern nätverksgrupp med företagare som gick i bräschen, samtidigt ställde sig kommunen välvilligt till att skjuta upp betalningen på den skuld på 676 000 kronor som IFK har. 326 000 kronor är ett räntefritt lån som skall betalas av med 50 000 kronor i halvåret och resten görs om till ett efterställt lån där klubben slipper börja amortera på lånet förrän de har ett positivt eget kapital igen.

Man kan naturligtvis ha synpunkter på den uppgörelsen. Jag vet att det finns andra lokala klubbar som tappat sponsorpengar med förklaringen att nu skall allt under de närmaste åren går till IFK:s handboll. Något som absolut inte är bra och gör att andra föreningar har svårt att visa förståelse för situationen.

Så det finns massor med skäl till att IFK Skövde nu lyckas vända på tåget och skapa något som håller över tid.

Det kommer bli en tuff match som bara har börjat.

Först rent sportsligt där IFK måste kvala mot Lindesberg i bäst av fem matcher för att rädda sitt kontrakt. Det kommer inte att göra sig självt. Kval är alltid vanskligt och IFK har allt att förlora och Lindesberg allt att vinna. Se bara på Leksand. Här tror jag ändå att IFK har tillräcklig kvalité för att klara av fyran i allsvenskan.

Sedan måste det byggas ett fundament som gör att klubben kan driva sin verksamhet i balans och dessutom gå på plus ekonomiskt.

Sedan gäller det att satsa på verksamheten så att man kan hålla etablerade klasspelare i laget, samtidigt som det satsas på de egna talangerna. Det gäller att hitta spelartyper med potential att bli elitspelare.

Onekligen mycket som skall klaffa, men jag vill påminna mig om att IFK under 90-talet och en bra bit in på 2000-talet klarade detta. Så jag tycker att ”back to basic” passar in bra här.

Men som sagt, det krävs hela tiden hårt jobb av människor som kan sporten, har förmågan att driva en klubb framåt och dessutom har den lidelse som krävs.

Det ställer stora krav, men jag tycker det borde gå i handbollsstaden Skövde där det finns kunnande, tradition och stort intresse.

Hur som helst har liganämnden givit IFK Skövde möjligheten att fortsätta som elitklubb. Värre i Halmstad där flerfaldiga svenska mästaren Drott både åker ur och nekas elitlicens.

I bland kan det gå fort att åka ner i källaren, 2013 vann Drott SM-guld.