02 maj 2016 10:32

02 maj 2016 10:32

Prinsen, STCC och flygfältet

LEDARE

STCC-helgen i Skövde lockade en officiell publiksiffra på 8 790 personer. Det tycker jag är bra, särskilt med tanke på att prins Carl Philip saknades.

Med prinsen i startfältet ökar allmänintresset och samlar en bredare publik till STCC. Nu fick vi istället se glimtar av den nyblivne pappan i de maratonsändningar som på lördagen följde firandet av kungens 70-årsdag.

En dag som visade hur populär kungen och den växande familjen är. Det kan man naturligtvis ha åsikter om, men jag nöjer mig med att konstatera att monarkin står sig stark i Sverige och det måste man självklart respektera.

Vad skall man då säga om STCC som för andra året i rad genomförde sin säsongspremiär på Skövde flygplats?

Först vill jag konstatera att det faktiskt känns lite sorgligt att besöka flygplatsen som står där som ett monument av en tid då det fanns en tro på att persontrafik med flyg till i första hand Arlanda var en nödvändighet för Skövdes utveckling. Flygplatsen invigdes med pompa och ståt 1989, ungefär samtidigt som SJ lanserade snabbtåget X2000 som innebär att det tar en timme med tåg till Göteborg och två timmar till Stockholm. Bye, bye till flyget.

Det gjordes några försök att hålla igång flyget till Stockholm och även till Köpenhamn, men det gick inte att få lönsamhet. Nu känns den typen av verksamhet avlägsen och det dras lite på munnen när man besöker avgångshallen där skyltar som gate 1 och arrivals domestic (ankommande inrikes) sitter kvar.

Diskussionen om att helt stänga flygplatsen poppar med jämna mellanrum upp i debatten, men jag anser att Skövde måste ha möjligheter att ta emot flyg och enligt nyligen publicera siffror gjordes det totalt 6 464 lyft och landningar 2015, så helt dött är det inte...

Sedan är det bra att flygplatsen används till andra saker där STCC är en satsning som bidrar till att sätta Skövde på kartan.

Ett arrangemang som i år lockade ett 70-tal mediarepresentanter, genererade TV-tid med mera och samlade nästan 9 000 åskådare.

Det skall inte föraktas, även om kommunen sköt till 600 000 kronor.

Det är som mycket annat som är på tapeten just nu. Det gäller att våga för att vinna. Det gäller inte minst satsningen på Billingens fritidsområde där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet såg till att skicka tillbaka frågan för ytterligare utredning. Nu får vi vänta ett tag till innan beslut tas.

Hanteringen känns tveksam då det tidigare framkommit att Alliansen med stöd från Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till avsiktsförklaringen mellan Skövde kommun och hotell Billingehus.

Med prinsen i startfältet ökar allmänintresset och samlar en bredare publik till STCC. Nu fick vi istället se glimtar av den nyblivne pappan i de maratonsändningar som på lördagen följde firandet av kungens 70-årsdag.

En dag som visade hur populär kungen och den växande familjen är. Det kan man naturligtvis ha åsikter om, men jag nöjer mig med att konstatera att monarkin står sig stark i Sverige och det måste man självklart respektera.

Vad skall man då säga om STCC som för andra året i rad genomförde sin säsongspremiär på Skövde flygplats?

Först vill jag konstatera att det faktiskt känns lite sorgligt att besöka flygplatsen som står där som ett monument av en tid då det fanns en tro på att persontrafik med flyg till i första hand Arlanda var en nödvändighet för Skövdes utveckling. Flygplatsen invigdes med pompa och ståt 1989, ungefär samtidigt som SJ lanserade snabbtåget X2000 som innebär att det tar en timme med tåg till Göteborg och två timmar till Stockholm. Bye, bye till flyget.

Det gjordes några försök att hålla igång flyget till Stockholm och även till Köpenhamn, men det gick inte att få lönsamhet. Nu känns den typen av verksamhet avlägsen och det dras lite på munnen när man besöker avgångshallen där skyltar som gate 1 och arrivals domestic (ankommande inrikes) sitter kvar.

Diskussionen om att helt stänga flygplatsen poppar med jämna mellanrum upp i debatten, men jag anser att Skövde måste ha möjligheter att ta emot flyg och enligt nyligen publicera siffror gjordes det totalt 6 464 lyft och landningar 2015, så helt dött är det inte...

Sedan är det bra att flygplatsen används till andra saker där STCC är en satsning som bidrar till att sätta Skövde på kartan.

Ett arrangemang som i år lockade ett 70-tal mediarepresentanter, genererade TV-tid med mera och samlade nästan 9 000 åskådare.

Det skall inte föraktas, även om kommunen sköt till 600 000 kronor.

Det är som mycket annat som är på tapeten just nu. Det gäller att våga för att vinna. Det gäller inte minst satsningen på Billingens fritidsområde där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet såg till att skicka tillbaka frågan för ytterligare utredning. Nu får vi vänta ett tag till innan beslut tas.

Hanteringen känns tveksam då det tidigare framkommit att Alliansen med stöd från Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till avsiktsförklaringen mellan Skövde kommun och hotell Billingehus.