30 maj 2016 06:00

30 maj 2016 10:50

Vilka härliga fotbollsfester

Idrotten bjuder ett skiftande landskap. Final i herrarnas Champions League mellan Real och Atlético Madrid. Samtidigt i helgen arrangerades den så populära Klassfotbollen i Skövde och Fagersanna bland annat.

När det gäller finalen i Milano mellan de spanska lagen kan man inte undgå att känna för Atlético som var så nära att vinna en stor titel. Atlético som en gång bildades av tre baskiska studenter var ju så nära att besegra Real, giganten som länge förknippades med den spanska centralmakten. Rivaliteten med Barcelona med sin starka katalanska identitet är utpräglad, men den gäller även med Atlético.

Långt mellan Champions League och klassfotboll, men på sätt och vis finns det ett samband. Vi hade knappast haft någon toppfotboll utan stora breddarrangemang för barn och ungdom.

I Skövde samlar klassfotbollen runt 2 500 deltagare varje år.

Personligen är jag faktiskt lite stolt över tillkomsten av turneringen i Skövde, då vi på SLA fick frågan från initiativtagaren Sven-Eric Johansson, om det här med klassfotboll kunde vara något att satsa på?

”Svenne”, som tyvärr inte finns med oss längre, hade varit i Lidköping och ville gärna testa idén i Skövde och med sitt SAIK som arrangör.

Det blev succé direkt med 1 900 deltagare redan första året. Sedan växte det vidare och är i dag ett begrepp på Skövdes skolor.

Med sina 20 000 besökare under helgen är klassfotbollen ett av de allra största årligt återkommande arrangemangen i Skövde. Man räknar med att turneringen haft 47 500 deltagare sedan starten, det säger väl det mesta.

Att man dessutom har fixat en särskilt dag för särskolan känns naturligtvis också bra.

Alla kan vara med och spela efter sin förmåga. Att tävlingshetsen nu tonas ner inom i stort sett all lagidrott på ungdomssidan går som en röd tråd genom hela landet och SAIK jobbar aktivt med detta. Gott så.

Sedan får det inte gå så långt att det är fult att vinna matcher, men det skall naturligtvis skötas på rätt sätt.

Jag såg inte allt i helgen, men min känsla är att det fungerade på ett mycket bra sätt. Särskilt kul är det alltid att följa de minsta som nu för första gången kunde spela på det nya konstgräset. Det var mycket lyckat.

Jag är säker på att det varje år föds intresse hos tjejer och killar som vill fortsätta att spela även när helgen är över.

På det viset är klassfotbollen en viktig inkörsport för fotbollen och något som man skall värdesätta och vårda ömt.

Jag menar, det är inte många som klarar att samla 2 500 ungdomar runt en aktivitet under samma helg med deltagare från samma kommun.

När det gäller finalen i Milano mellan de spanska lagen kan man inte undgå att känna för Atlético som var så nära att vinna en stor titel. Atlético som en gång bildades av tre baskiska studenter var ju så nära att besegra Real, giganten som länge förknippades med den spanska centralmakten. Rivaliteten med Barcelona med sin starka katalanska identitet är utpräglad, men den gäller även med Atlético.

Långt mellan Champions League och klassfotboll, men på sätt och vis finns det ett samband. Vi hade knappast haft någon toppfotboll utan stora breddarrangemang för barn och ungdom.

I Skövde samlar klassfotbollen runt 2 500 deltagare varje år.

Personligen är jag faktiskt lite stolt över tillkomsten av turneringen i Skövde, då vi på SLA fick frågan från initiativtagaren Sven-Eric Johansson, om det här med klassfotboll kunde vara något att satsa på?

”Svenne”, som tyvärr inte finns med oss längre, hade varit i Lidköping och ville gärna testa idén i Skövde och med sitt SAIK som arrangör.

Det blev succé direkt med 1 900 deltagare redan första året. Sedan växte det vidare och är i dag ett begrepp på Skövdes skolor.

Med sina 20 000 besökare under helgen är klassfotbollen ett av de allra största årligt återkommande arrangemangen i Skövde. Man räknar med att turneringen haft 47 500 deltagare sedan starten, det säger väl det mesta.

Att man dessutom har fixat en särskilt dag för särskolan känns naturligtvis också bra.

Alla kan vara med och spela efter sin förmåga. Att tävlingshetsen nu tonas ner inom i stort sett all lagidrott på ungdomssidan går som en röd tråd genom hela landet och SAIK jobbar aktivt med detta. Gott så.

Sedan får det inte gå så långt att det är fult att vinna matcher, men det skall naturligtvis skötas på rätt sätt.

Jag såg inte allt i helgen, men min känsla är att det fungerade på ett mycket bra sätt. Särskilt kul är det alltid att följa de minsta som nu för första gången kunde spela på det nya konstgräset. Det var mycket lyckat.

Jag är säker på att det varje år föds intresse hos tjejer och killar som vill fortsätta att spela även när helgen är över.

På det viset är klassfotbollen en viktig inkörsport för fotbollen och något som man skall värdesätta och vårda ömt.

Jag menar, det är inte många som klarar att samla 2 500 ungdomar runt en aktivitet under samma helg med deltagare från samma kommun.