13 jun 2016 06:00

13 jun 2016 06:00

Utan Volvo ingen tävling

LEDARE

Utan Volvo inget STCC i Skövde nästa år. Logiskt. Hela satsningen bygger på att Volvo finns som sponsor. När de nu deklarerat att de inte kommer att ha någon bil anpassad till det nya reglementet torde saken vara klar?

Just satsningen på att köra STCC i Skövde berör. Lokalt gick man in med en miljon kronor. Skövde kommun stod för 600 000 kronor, resten kom från Volvobolagen. Kostnaden var halverad från premiäråret eftersom man kunde dra nytta av de markarbeten och asfalteringar som gjordes.

Att kommunen har sponsrat STCC-evenemanget med totalt 1,8 miljoner kronor för de två tävlingarna är inte okontroversiellt.

När det rör skattepengar finns det alltid synpunkter hur de skall hanteras och gör mest nytta i samhället. Visst skall man ställa sig frågan om det är rätt att lägga pengar på en motorcirkus som drar in under en helg och sedan försvinner.

Personligen har jag inga problem med det. Jag anser att Skövde måste göra satsningar som syns. Att visa att vi är med i matchen. Ett bra sätt är att arrangera stora idrottsevenemang. De märks och bidrar till att sätta Skövde på kartan och även generar det turistmiljoner till kommunen.

Historiskt sett har Skövde alltid varit bra med som arrangör, skid-SM, friidrotts-SM, VM och EM-handboll, O-Ringen, skytte-VM med mera.

För mig får det gärna bli en SM-vecka också. Något som även lyfts fram som en framgångsfaktor för den mycket omdebatterade satsningen på Billinghus och Billingens fritidsområde där det krävdes tre fullmäktigesammanträden för att godkänna avsiktsförklaringen mellan Skövde kommun och hotell Billingehus.

Sedan har jag skrivit det förut och gör det gärna igen om hur viktigt alla de stora ungdomsturneringarna är för Skövde. Snart är det dags för Skadevi Cup i fotboll och det kommer att sätta sin prägel på stan under den första helgen i juli. Redan nästa helg är det dags för Ulvåkers IF:s klassiska Ulvacup. Två bra exempel på turneringar som också starkt bidrar att sätta Skövde på kartan.

Som sagt, jag anser att Skövde skall kunna klara att köra hela biten, både locka hit stora arrangemang och satsa på turneringar och cuper för ungdomar, samt att det finns ett sunt klimat för den lokala idrotten.

Att våra två elitföreningar i handboll, IFK Skövde och Skövde HF, sliter hårt med sin ekonomi är trist. Klubbarna har nyligen haft sina årsmöten och jag tycker det märks att det finns ett medvetande och en vilja att göra något åt situationen, om de lyckas lär vi få återkomma till.

När det gäller IFK:s kris har dessutom kommunen visat god vilja genom att bevilja ett lån på 350 000 kronor, något som var avgörande för elitlicensen.

På damsidan finns det ännu ingen elitlicens, tur för Skövde HF som har dryga miljonen i negativt eget kapital och står inför en tuff utmaning,

Just satsningen på att köra STCC i Skövde berör. Lokalt gick man in med en miljon kronor. Skövde kommun stod för 600 000 kronor, resten kom från Volvobolagen. Kostnaden var halverad från premiäråret eftersom man kunde dra nytta av de markarbeten och asfalteringar som gjordes.

Att kommunen har sponsrat STCC-evenemanget med totalt 1,8 miljoner kronor för de två tävlingarna är inte okontroversiellt.

När det rör skattepengar finns det alltid synpunkter hur de skall hanteras och gör mest nytta i samhället. Visst skall man ställa sig frågan om det är rätt att lägga pengar på en motorcirkus som drar in under en helg och sedan försvinner.

Personligen har jag inga problem med det. Jag anser att Skövde måste göra satsningar som syns. Att visa att vi är med i matchen. Ett bra sätt är att arrangera stora idrottsevenemang. De märks och bidrar till att sätta Skövde på kartan och även generar det turistmiljoner till kommunen.

Historiskt sett har Skövde alltid varit bra med som arrangör, skid-SM, friidrotts-SM, VM och EM-handboll, O-Ringen, skytte-VM med mera.

För mig får det gärna bli en SM-vecka också. Något som även lyfts fram som en framgångsfaktor för den mycket omdebatterade satsningen på Billinghus och Billingens fritidsområde där det krävdes tre fullmäktigesammanträden för att godkänna avsiktsförklaringen mellan Skövde kommun och hotell Billingehus.

Sedan har jag skrivit det förut och gör det gärna igen om hur viktigt alla de stora ungdomsturneringarna är för Skövde. Snart är det dags för Skadevi Cup i fotboll och det kommer att sätta sin prägel på stan under den första helgen i juli. Redan nästa helg är det dags för Ulvåkers IF:s klassiska Ulvacup. Två bra exempel på turneringar som också starkt bidrar att sätta Skövde på kartan.

Som sagt, jag anser att Skövde skall kunna klara att köra hela biten, både locka hit stora arrangemang och satsa på turneringar och cuper för ungdomar, samt att det finns ett sunt klimat för den lokala idrotten.

Att våra två elitföreningar i handboll, IFK Skövde och Skövde HF, sliter hårt med sin ekonomi är trist. Klubbarna har nyligen haft sina årsmöten och jag tycker det märks att det finns ett medvetande och en vilja att göra något åt situationen, om de lyckas lär vi få återkomma till.

När det gäller IFK:s kris har dessutom kommunen visat god vilja genom att bevilja ett lån på 350 000 kronor, något som var avgörande för elitlicensen.

På damsidan finns det ännu ingen elitlicens, tur för Skövde HF som har dryga miljonen i negativt eget kapital och står inför en tuff utmaning,