15 jun 2016 06:00

15 jun 2016 06:00

Sorg i paradiset

Sorg. Semesterparadiset Orlando i USA är en stad i sorg. Under lördagsnatten öppnades eld på en hbtq-inriktad nattklubb.

Omkring femtio offer skördades innan amerikansk polis sköt ihjäl gärningsmannen. Han heter Omar Mateen, är född i USA, med föräldrar från Afghanistan. Innan dådet ringde Mateen larmcentralen och sade sig vara sympatisör med IS, som också har tagit på sig dådet.

Attacken riktades mot den västerländska öppenheten. Händelsen påminner om den på Bataclan i Paris. Glädje som förvandlas till skrik och panik. En plats för fest och öppenhet som blev en krigsskådeplats.

Att ett så allvarligt dåd riktas mot en specifik grupp, HBTQ-personer, visar på hur viktigt det är att man i alla delar av samhället tar ställning för frihet och öppenhet och mot hat och förtryck.

En grupp som representerar muslimer i Amerika, CAIR National, uppmanar dess medlemmar att donera blod till de skadade samtidigt som man fördömer händelsen. Det behövs. För även om inte enskilda muslimer bör straffas eller ens sammankopplas med det en galning gjort kommer det att finnas dem som vill dra alla muslimer över en kam. Det är också viktigt att det inte inom några muslimska organisationer finns någon tvetydighet om att hat alltid är fel.

Efter att sorgen har lagt sig kommer en hel del frågor behöva besvaras. Mateen har tidigare varit i förhör av FBI, federala utredningsbyrån, hur kom det sig att man inte kunde stoppa honom?

Mateens tidigare hustru, familj och kollegor beskriver alla hur Mateen blivit allt mer aggressiv och samtidigt mer religiös. Mateen arbetade på säkerhetsföretaget G4S. Hans kollegor berättade att de talat med sin chef om att han ständigt gjorde sexistiska och rasistiska uttalanden. Han pratade även om att döda folk.

Det som redan var känt om Mateen visar på att det brustit någonstans i systemet. Uppgifterna om hans beteende borde varit kända för FBI, och om uppgifterna var det borde det inte varit möjligt för honom att inneha vapen.

Det är inte säkert att det är IS som ligger bakom dådet. IS var dock snabba på att ta på sig dådet eftersom sådana dåd gör att man verkar aktiva. IS har förlorat mycket territorium. I takt med att IS blir allt mer tillbakapressat sker dåd av den här sorten för att IS inte ska framstå som förlorare.

Det är lätt att säga att man ska fortsätta leva som vanligt. Men rädslan och oron sprider sig till resten av västvärlden, för attacken skedde inte specifikt mot en HBTQ-klubb i Florida utan mot de värderingar som västvärlden gemensamt delar.

Händelsen kommer att färga den amerikanska presidentvalskampanjen som pågår. Men det gäller att politikerna håller huvudet kallt. De snabbast påkomna åtgärderna är sällan de mest effektiva. De bästa besluten fattas inte i affekt. Tvärtom. Många lärdomar kommer så småningom att kunna dras av händelserna. De kan också ett land som Sverige, där islamismen i många kommuner växer sig allt starkare, behöva ta del av.

Anna Sandström/SNB

Omkring femtio offer skördades innan amerikansk polis sköt ihjäl gärningsmannen. Han heter Omar Mateen, är född i USA, med föräldrar från Afghanistan. Innan dådet ringde Mateen larmcentralen och sade sig vara sympatisör med IS, som också har tagit på sig dådet.

Attacken riktades mot den västerländska öppenheten. Händelsen påminner om den på Bataclan i Paris. Glädje som förvandlas till skrik och panik. En plats för fest och öppenhet som blev en krigsskådeplats.

Att ett så allvarligt dåd riktas mot en specifik grupp, HBTQ-personer, visar på hur viktigt det är att man i alla delar av samhället tar ställning för frihet och öppenhet och mot hat och förtryck.

En grupp som representerar muslimer i Amerika, CAIR National, uppmanar dess medlemmar att donera blod till de skadade samtidigt som man fördömer händelsen. Det behövs. För även om inte enskilda muslimer bör straffas eller ens sammankopplas med det en galning gjort kommer det att finnas dem som vill dra alla muslimer över en kam. Det är också viktigt att det inte inom några muslimska organisationer finns någon tvetydighet om att hat alltid är fel.

Efter att sorgen har lagt sig kommer en hel del frågor behöva besvaras. Mateen har tidigare varit i förhör av FBI, federala utredningsbyrån, hur kom det sig att man inte kunde stoppa honom?

Mateens tidigare hustru, familj och kollegor beskriver alla hur Mateen blivit allt mer aggressiv och samtidigt mer religiös. Mateen arbetade på säkerhetsföretaget G4S. Hans kollegor berättade att de talat med sin chef om att han ständigt gjorde sexistiska och rasistiska uttalanden. Han pratade även om att döda folk.

Det som redan var känt om Mateen visar på att det brustit någonstans i systemet. Uppgifterna om hans beteende borde varit kända för FBI, och om uppgifterna var det borde det inte varit möjligt för honom att inneha vapen.

Det är inte säkert att det är IS som ligger bakom dådet. IS var dock snabba på att ta på sig dådet eftersom sådana dåd gör att man verkar aktiva. IS har förlorat mycket territorium. I takt med att IS blir allt mer tillbakapressat sker dåd av den här sorten för att IS inte ska framstå som förlorare.

Det är lätt att säga att man ska fortsätta leva som vanligt. Men rädslan och oron sprider sig till resten av västvärlden, för attacken skedde inte specifikt mot en HBTQ-klubb i Florida utan mot de värderingar som västvärlden gemensamt delar.

Händelsen kommer att färga den amerikanska presidentvalskampanjen som pågår. Men det gäller att politikerna håller huvudet kallt. De snabbast påkomna åtgärderna är sällan de mest effektiva. De bästa besluten fattas inte i affekt. Tvärtom. Många lärdomar kommer så småningom att kunna dras av händelserna. De kan också ett land som Sverige, där islamismen i många kommuner växer sig allt starkare, behöva ta del av.

Anna Sandström/SNB