08 jul 2016 06:00

08 jul 2016 06:00

KD satsar på ökad trygghet

LEDARE

Många som följt de politiska partiernas utspel under Almedalsveckan undrade nog vad Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skulle lyfta för förslag på partiets dag under Almedalsveckan i Visby.

Hon var först ut bland partierna att lyfta blåljuspersonalens situation, något både Centerpartiets Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven uppmärksammat i Almedalen.

Men Bush Thor sparade inte på krutet under hennes dag. Hon passade på att föreslå åtta åtgärder för att minska utanförskapet. Ungefär en miljon människor i Sverige är i utanförskap, och det växer ständigt, bland annat på grund av att integrationen inte fungerar.

Risken finns att man om tio år kommer att se tillbaka till 2016 som ett år med lågt utanförskap, om inte riktningen ändras snart.

För att minska utanförskapet och skapa mer trygghet för fler vill KD att de asylsökande ska få börja lära sig svenska direkt och att SFI-undervisningen ska innehålla mer samhällskunskap. Det är små åtgärder som skulle göra att går snabbare för dem som söker asyl att ta sig in i samhället.

Två helt nya förslag som presenterades av KD syftar till att öka tryggheten på asylboenden genom att ge personalen ökade befogenheter. Personer som inte sköter sig föreslås kunna få dagsersättningen indragen. Risken är dock att stödet dras in godtyckligt. I dag är ett problem att personal på asylboenden inte anmäler brott som begås. Bråk och stök är något polisen ska hantera, inte boendepersonalen som saknar utbildning för det.

Bättre är då förslaget att införa en klassikerlista med centrala verk som ska läsas i skolan, som spelat stor roll för vår förståelse för etik och värderingar. Verk som exempelvis Anne Franks dagbok.

Kristdemokraterna vill också införa arbetskrav för försörjningsstöd. För att få försörjningsstöd ska man exempelvis arbeta oavlönat inom kommunal verksamhet eller ideella föreningar. Mer aktivitet för den som får försörjningsstöd är önskvärt, för att personer inte ska försättas i passivitet, men det måste finnas mening i arbetsuppgifterna.

KD väljer att lägga skarpa förslag, till skillnad från Stefan Löfvens ständiga vurmande för utredningar. Alla förslag är inte direkt genomförbara, men man kan tänka sig att KD och Ebba Busch Thor har ett starkt behöv av att sticka ut. En ny Sifo-undersökning visar att partiet har lägst antal kärnväljare av alla partier, med endast 1,9 procent. Undersökningen visar också att bara 25 procent av KD-väljarna ser Ebba Busch Thor som en tillgång för sitt parti.

Kristdemokraterna ska i alla fall ha en eloge för att fortsätta lyfta förslag för minskat utanförskap och ökad trygghet. Det är också glädjande att man ser vikten av att diskutera värderingar i samhället, och inte bara ekonomi.

Anna Sandström/SNB

Hon var först ut bland partierna att lyfta blåljuspersonalens situation, något både Centerpartiets Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven uppmärksammat i Almedalen.

Men Bush Thor sparade inte på krutet under hennes dag. Hon passade på att föreslå åtta åtgärder för att minska utanförskapet. Ungefär en miljon människor i Sverige är i utanförskap, och det växer ständigt, bland annat på grund av att integrationen inte fungerar.

Risken finns att man om tio år kommer att se tillbaka till 2016 som ett år med lågt utanförskap, om inte riktningen ändras snart.

För att minska utanförskapet och skapa mer trygghet för fler vill KD att de asylsökande ska få börja lära sig svenska direkt och att SFI-undervisningen ska innehålla mer samhällskunskap. Det är små åtgärder som skulle göra att går snabbare för dem som söker asyl att ta sig in i samhället.

Två helt nya förslag som presenterades av KD syftar till att öka tryggheten på asylboenden genom att ge personalen ökade befogenheter. Personer som inte sköter sig föreslås kunna få dagsersättningen indragen. Risken är dock att stödet dras in godtyckligt. I dag är ett problem att personal på asylboenden inte anmäler brott som begås. Bråk och stök är något polisen ska hantera, inte boendepersonalen som saknar utbildning för det.

Bättre är då förslaget att införa en klassikerlista med centrala verk som ska läsas i skolan, som spelat stor roll för vår förståelse för etik och värderingar. Verk som exempelvis Anne Franks dagbok.

Kristdemokraterna vill också införa arbetskrav för försörjningsstöd. För att få försörjningsstöd ska man exempelvis arbeta oavlönat inom kommunal verksamhet eller ideella föreningar. Mer aktivitet för den som får försörjningsstöd är önskvärt, för att personer inte ska försättas i passivitet, men det måste finnas mening i arbetsuppgifterna.

KD väljer att lägga skarpa förslag, till skillnad från Stefan Löfvens ständiga vurmande för utredningar. Alla förslag är inte direkt genomförbara, men man kan tänka sig att KD och Ebba Busch Thor har ett starkt behöv av att sticka ut. En ny Sifo-undersökning visar att partiet har lägst antal kärnväljare av alla partier, med endast 1,9 procent. Undersökningen visar också att bara 25 procent av KD-väljarna ser Ebba Busch Thor som en tillgång för sitt parti.

Kristdemokraterna ska i alla fall ha en eloge för att fortsätta lyfta förslag för minskat utanförskap och ökad trygghet. Det är också glädjande att man ser vikten av att diskutera värderingar i samhället, och inte bara ekonomi.

Anna Sandström/SNB