20 aug 2016 06:00

20 aug 2016 06:00

S rävsax om tiggeriförbud

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) öppnar upp för ett tiggeriförbud på svenska gator. Han vill utvärdera om liknande restriktioner som införts för tiggare i Norge och Danmark kan genomföras i Sverige.

”Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator” säger civilministern till Dagens Nyheter (18/8).

Socialdemokraternas lappkast i tiggerifrågan kommer inte som någon chock. Den rödgröna regeringen med statsminister Stefan Löfven (S) i spetsen har också tidigare visat sig vänta så länge som möjligt med att hantera svåra frågor, så som migrationen. Det är knappast en strategi som ökar regeringens förtroende. Särskilt inte då Socialdemokraterna av tradition fördömer meningsmotståndarna, fram till att partiet själv anammar deras åsikter.

Shekarabi delade under sin tid som förbundsordförande för SSU ut priset ”årets mest verklighetsfrånvände” till moderaten Carl-Axel Roslund som motionerat i riksdagen om att förbjuda tiggeri. Det var för över ett decennium sedan. Men Socialdemokraterna har fortsatt med den hårda retoriken mot dem som förespråkar ett förbud, fram till nu.

Det är nödvändigt för S att hantera tiggerifrågan. Ett statsbärande parti kan inte blunda hur länge som helst för en fråga som är viktig för så många väljare.

I Sverige är vi inte vana att hantera stora grupper tiggare. Från 1960-talet har välfärdssamhället gjort att få behövt tigga för att klara sig. Men i och med medlemskapet i EU ställs Sverige nu återigen inför dilemmat hur människor som inte inkluderas i välfärdssystemen ska hanteras.

Det vore dock förvånande om ett tiggeriförbud faktiskt kommer till. Socialdemokraterna regerar tillsammans med Miljöpartiet som starkt har motsatt sig ett tiggeriförbud. Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm kommenterade Shekarabis utspel till TT. ”Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp” sade hon. Socialdemokraterna har dock kört över Miljöpartiet tidigare, exempelvis i frågan om gränskontroller. Socialdemokraterna sitter i en rävsax.

Väljarna vill se en lösning på tiggerifrågan och har regeringen inte åstadkommit en sådan till nästa val kommer det sannolikt att kosta i form av väljarstöd. Något partiet knappast har råd med. Å andra sidan är det tveksamt om regeringssamarbetet tål att Miljöpartiet blir brutalt överkörda också i tiggarfrågan. Den på eget bevåg kallade samarbetsregeringen har haft väldigt svårt med just samarbetet och Socialdemokraterna är inte i stånd att regera på egen hand.

Lösa utspel av det här slaget lär dock enbart tjäna till att reta upp såväl regeringspartnern som väljarna.

Anna Sandström/SNB

”Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator” säger civilministern till Dagens Nyheter (18/8).

Socialdemokraternas lappkast i tiggerifrågan kommer inte som någon chock. Den rödgröna regeringen med statsminister Stefan Löfven (S) i spetsen har också tidigare visat sig vänta så länge som möjligt med att hantera svåra frågor, så som migrationen. Det är knappast en strategi som ökar regeringens förtroende. Särskilt inte då Socialdemokraterna av tradition fördömer meningsmotståndarna, fram till att partiet själv anammar deras åsikter.

Shekarabi delade under sin tid som förbundsordförande för SSU ut priset ”årets mest verklighetsfrånvände” till moderaten Carl-Axel Roslund som motionerat i riksdagen om att förbjuda tiggeri. Det var för över ett decennium sedan. Men Socialdemokraterna har fortsatt med den hårda retoriken mot dem som förespråkar ett förbud, fram till nu.

Det är nödvändigt för S att hantera tiggerifrågan. Ett statsbärande parti kan inte blunda hur länge som helst för en fråga som är viktig för så många väljare.

I Sverige är vi inte vana att hantera stora grupper tiggare. Från 1960-talet har välfärdssamhället gjort att få behövt tigga för att klara sig. Men i och med medlemskapet i EU ställs Sverige nu återigen inför dilemmat hur människor som inte inkluderas i välfärdssystemen ska hanteras.

Det vore dock förvånande om ett tiggeriförbud faktiskt kommer till. Socialdemokraterna regerar tillsammans med Miljöpartiet som starkt har motsatt sig ett tiggeriförbud. Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm kommenterade Shekarabis utspel till TT. ”Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp” sade hon. Socialdemokraterna har dock kört över Miljöpartiet tidigare, exempelvis i frågan om gränskontroller. Socialdemokraterna sitter i en rävsax.

Väljarna vill se en lösning på tiggerifrågan och har regeringen inte åstadkommit en sådan till nästa val kommer det sannolikt att kosta i form av väljarstöd. Något partiet knappast har råd med. Å andra sidan är det tveksamt om regeringssamarbetet tål att Miljöpartiet blir brutalt överkörda också i tiggarfrågan. Den på eget bevåg kallade samarbetsregeringen har haft väldigt svårt med just samarbetet och Socialdemokraterna är inte i stånd att regera på egen hand.

Lösa utspel av det här slaget lär dock enbart tjäna till att reta upp såväl regeringspartnern som väljarna.

Anna Sandström/SNB