26 aug 2016 06:00

26 aug 2016 06:00

Tveksamt sätt att rekrytera

LEDARE

Är det rimligt att lägga en halv miljon kronor av våra skattepengar på en ovanlig kampanj, med bland annat utskick av VR-glasögon till några utvalda, för att få tag på en ny rektor till högstadieskolan i Södra Ryd?

Den frågan är det nog många av kommunens skattebetalare som funderar på just nu.

I konceptet ingår också att marknadsföra den nya högstadieskolan i Södra Ryd, som ska starta hösten 2017. Förutom utskicket av VR-glasögonen så ingår även en reklamfilm och en webbsida i kampanjen.

Helt klart är det så att man behöver sticka ut med verksamheten idag för att kunna rekrytera både lärare och skolledare. Och de närmaste åren kommer man att behöva sticka ut ännu mer för att lyckas i sina rekryteringar. Så långt kan man hålla med Gustaf Olsson, chef sektor barn och utbildning hos Skövde kommun, och grundskolechefen Pernilla Engqvist Widegren, vilka var två av de som presenterade projektet i veckan. Upplägget känns både modernt och fräscht. Och lyckas man kommer det alla elever till gagn. Många skulle alltså kunna ha nytta av en bra rekrytering.

Men så kommer vi till det där med kostnaden. Hade det här varit ett privat företag så är det givetvis företagets ensak om man vill satsa de pengarna.

Men här handlar det om skattepengar. Många personer får arbeta och bidra med skatt för att man ska komma upp i summan en halv miljon kronor. Då blir det genast mer tveksamt om kommunen ska ägna sig åt den här typen av kampanjer, i vart fall den delen som handlar om att hitta en rektor.

För skolans verksamhet i Skövde under ett helt år så är en halv miljon kronor inte mycket pengar. Men det är det för skattebetalarna, och också för en del andra kommunala verksamheter. De lärare som slåss för höjda löner kanske också tycker att det är mycket pengar?

Det förtjänar att påpekas igen. Skövde kommun är inget privat företag. Vi förväntar oss att kommunen inte blir fartblind utan att man handskas varsamt med våra skattemedel.

Hur gör kommunen nästa gång som en rektorstjänst ska tillsättas?

Med skolans stora verksamhet i Skövde måste jag säga att kommunen borde kunna ha kompetens att själva lyckas med en rekrytering av Sveriges bästa rektor till Ryd. Detta utan att behöva lägga ned skattepengar på något som kan verka häftigt men som är tveksamt ur synvinkeln att det är just skattebetalarna som står för fiolerna.

På nyhetsplats i fredagens SLA kan ni för övrigt läsa om att personalen rasar mot själva innehållet i reklamfilmen, som de anser ger en kränkande och svartmålande bild.

Den frågan är det nog många av kommunens skattebetalare som funderar på just nu.

I konceptet ingår också att marknadsföra den nya högstadieskolan i Södra Ryd, som ska starta hösten 2017. Förutom utskicket av VR-glasögonen så ingår även en reklamfilm och en webbsida i kampanjen.

Helt klart är det så att man behöver sticka ut med verksamheten idag för att kunna rekrytera både lärare och skolledare. Och de närmaste åren kommer man att behöva sticka ut ännu mer för att lyckas i sina rekryteringar. Så långt kan man hålla med Gustaf Olsson, chef sektor barn och utbildning hos Skövde kommun, och grundskolechefen Pernilla Engqvist Widegren, vilka var två av de som presenterade projektet i veckan. Upplägget känns både modernt och fräscht. Och lyckas man kommer det alla elever till gagn. Många skulle alltså kunna ha nytta av en bra rekrytering.

Men så kommer vi till det där med kostnaden. Hade det här varit ett privat företag så är det givetvis företagets ensak om man vill satsa de pengarna.

Men här handlar det om skattepengar. Många personer får arbeta och bidra med skatt för att man ska komma upp i summan en halv miljon kronor. Då blir det genast mer tveksamt om kommunen ska ägna sig åt den här typen av kampanjer, i vart fall den delen som handlar om att hitta en rektor.

För skolans verksamhet i Skövde under ett helt år så är en halv miljon kronor inte mycket pengar. Men det är det för skattebetalarna, och också för en del andra kommunala verksamheter. De lärare som slåss för höjda löner kanske också tycker att det är mycket pengar?

Det förtjänar att påpekas igen. Skövde kommun är inget privat företag. Vi förväntar oss att kommunen inte blir fartblind utan att man handskas varsamt med våra skattemedel.

Hur gör kommunen nästa gång som en rektorstjänst ska tillsättas?

Med skolans stora verksamhet i Skövde måste jag säga att kommunen borde kunna ha kompetens att själva lyckas med en rekrytering av Sveriges bästa rektor till Ryd. Detta utan att behöva lägga ned skattepengar på något som kan verka häftigt men som är tveksamt ur synvinkeln att det är just skattebetalarna som står för fiolerna.

På nyhetsplats i fredagens SLA kan ni för övrigt läsa om att personalen rasar mot själva innehållet i reklamfilmen, som de anser ger en kränkande och svartmålande bild.

  • Peter Henriksson