05 sep 2016 06:00

05 sep 2016 06:00

Siffror ingen är i närheten av

Handbollssäsongen står för dörren. Det har väl inte undgått någon som är lokalt sportintresserad i vårt område. Spännande naturligtvis och som vanligt finns det ett antal frågeställningar på tapeten.

På herrsidan kan man fråga sig hur i hela friden någon skall kunna konkurrera med IFK Kristianstad?

Denna före detta krisklubb har lyft till en ekonomisk nivå som de andra bara kan drömma om.

Siffrorna från förra verksamhetsåret talar klarspråk. Omsättningen uppgick till i handbollskretsar svindlade 32,2 miljoner kronor.

Det egna kapitalet uppgår till sex miljoner kronor och vinsten uppgick till 1,2 miljoner. Bara spelet i Champions League inbringade 3.5 miljoner till klubbkassan.

Publiksiffran i Kristianstad Arena ligger alltid på runt 5 000 åskådare, något liknande har aldrig skådats i svensk handboll.

Sett till detta kan man lätt dra slutsatsen att det är omöjligt att peta bort Kristianstad från tronen. Eller?

Visst, bollen är rund och man kan komma långt med bra tränare och smarta lagbyggen, men på tisdag när elithandbollen har sin årliga upptaktsträff kommer det orange laget från östra Skåne att vara den självklara favoriten.

Sedan skall man ha klart för sig att det inte är något självspelande piano. Det gäller att vara både kaxig och ödmjuk på samma gång. Det gäller att få in rätt komponenter i laget. Skall bli spännande att se hur det fungerar nu när det varit stor spelaromsättning. Bland annat har ju den förre IFK Skövdespelaren, hjokillen Andreas Cederholm flyttat till Frankrike.

I Kristianstads fall visar omsättningen på drygt 32 miljoner att det finns rätt mycket kostnader också.

Det finns många exempel på där toppklubbar tappat sin ledande ställning. Här måste vi tyvärr nämna IFK Skövde som kämpar hårt för att fortsätta hänga med på elitnivå. Här kan man bara hoppas att omstarten efter det att krisen uppdagades förra säsongen blir lyckosam. Jag tycker det finns klara signaler på att det går åt rätt håll. Det gäller såväl på som utanför planen.

Att de någonsin skall nå Kristianstads siffror låter orealistiskt. Här finns det dessutom en begränsning eftersom en fullsatt Arena Skövde har knappt hälften av Kristianstads kapacitet, mycket faller bara på det.

Hur som helst måste det fastslås att Kristianstads framfart är mycket positiv för svensk handboll och för de andra är det bara att kavla upp ärmarna och köra hårt.

Spännande att se vad Sävehofs nya arena kommer att betyda. Invigning sker den 17 september och IFK Skövde blir första gästen.

Partilleklubben är enligt min mening den enda som har kapacitet att över tid konkurrera med Kristianstad. Vi fick ju se laget vinna Billingehus Elitcup i Skövde i helgen. Sävehof visade att de blir att räkna med.

På herrsidan kan man fråga sig hur i hela friden någon skall kunna konkurrera med IFK Kristianstad?

Denna före detta krisklubb har lyft till en ekonomisk nivå som de andra bara kan drömma om.

Siffrorna från förra verksamhetsåret talar klarspråk. Omsättningen uppgick till i handbollskretsar svindlade 32,2 miljoner kronor.

Det egna kapitalet uppgår till sex miljoner kronor och vinsten uppgick till 1,2 miljoner. Bara spelet i Champions League inbringade 3.5 miljoner till klubbkassan.

Publiksiffran i Kristianstad Arena ligger alltid på runt 5 000 åskådare, något liknande har aldrig skådats i svensk handboll.

Sett till detta kan man lätt dra slutsatsen att det är omöjligt att peta bort Kristianstad från tronen. Eller?

Visst, bollen är rund och man kan komma långt med bra tränare och smarta lagbyggen, men på tisdag när elithandbollen har sin årliga upptaktsträff kommer det orange laget från östra Skåne att vara den självklara favoriten.

Sedan skall man ha klart för sig att det inte är något självspelande piano. Det gäller att vara både kaxig och ödmjuk på samma gång. Det gäller att få in rätt komponenter i laget. Skall bli spännande att se hur det fungerar nu när det varit stor spelaromsättning. Bland annat har ju den förre IFK Skövdespelaren, hjokillen Andreas Cederholm flyttat till Frankrike.

I Kristianstads fall visar omsättningen på drygt 32 miljoner att det finns rätt mycket kostnader också.

Det finns många exempel på där toppklubbar tappat sin ledande ställning. Här måste vi tyvärr nämna IFK Skövde som kämpar hårt för att fortsätta hänga med på elitnivå. Här kan man bara hoppas att omstarten efter det att krisen uppdagades förra säsongen blir lyckosam. Jag tycker det finns klara signaler på att det går åt rätt håll. Det gäller såväl på som utanför planen.

Att de någonsin skall nå Kristianstads siffror låter orealistiskt. Här finns det dessutom en begränsning eftersom en fullsatt Arena Skövde har knappt hälften av Kristianstads kapacitet, mycket faller bara på det.

Hur som helst måste det fastslås att Kristianstads framfart är mycket positiv för svensk handboll och för de andra är det bara att kavla upp ärmarna och köra hårt.

Spännande att se vad Sävehofs nya arena kommer att betyda. Invigning sker den 17 september och IFK Skövde blir första gästen.

Partilleklubben är enligt min mening den enda som har kapacitet att över tid konkurrera med Kristianstad. Vi fick ju se laget vinna Billingehus Elitcup i Skövde i helgen. Sävehof visade att de blir att räkna med.