12 sep 2016 06:00

12 sep 2016 06:00

Herrar att vara stolta över

Så var han då tillbaka i fotbollslandslaget, skövdesonen Oscar Wendt. Det har varit många turer fram och tillbaka för Oscar och till slut fick han till och med sitt eget ”Wendt-gate”.

Det var många som med spänning såg fram mot det nya svenska landslaget i VM-kvalet mot Holland (1–1). Finns det något hopp för nationen nu när kung Zlatan har abdikerat? Han uppträder ju nu mer bara i Premier League med Manchester United, med framgång hittills kan det konstateras.

Jag måste säga att jag tyckte det var ganska kul att titta på den nya förbundskaptenen Janne Anderssons lag med spelare som kändes tämligen anonyma, Alexander Fransson...

Det skall bli spännande att följa fortsättningen. Oscar Wendt, då?

Ja, det var väl ingen glimrande succé, men nog visade han att han kan vara en startspelare i landslaget. Det var knappast någon överraskning efter hans framfart i Bundesliga där han rankas mycket högt.

Efter förra säsongen nominerades han till ligans bästa vänsterback tillsammans med österrikaren David Alaba och FC Kölns Jonas Hector

Hade Oscar varit tysk hade han sannolikt varit aktuell för världsmästarnas backlinje. Så olika kan det vara.

På tal om spelare ur den lokala myllan som lyckas på den internationella scenen kan man inte undgå att nämna ishockeybacken Anton Strålman med sina rötter i Tibro IK.

Efter att ha spenderat mycket tid i sommar tillsammans med familjen i Skövde som är basen i Sverige är det World Cup som gäller.

Strålmans utveckling de senaste säsongerna har lyft honom till en nivå som ingen spelare med lokal anknytning varit i närheten av tidigare. Två raka Stanley Cup-finaler och lönemässigt har han ett femårskontrakt med Tampa Bay Lightning som är värd runt 30 miljoner svenska kronor om året. Helt otroliga siffror egentligen och jag kan intyga att det är inget som stigit honom åt huvudet. Anton är i grunden samma kille som den som efter studenten i Skövde flyttade med sin nuvarande hustru Johanna till Timrå för spel i elitserien.

Så är det, utan ödmjukhet kommer man inte så långt. Det gäller att i alla lägen stå med båda fötterna på jorden.

Nu skall det bli roligt att följa hockeylandslaget i en turnering där alla de största spelarna finns med. Det händer ju inte så ofta i hockeyn där vi mest får hålla till godo med ganska urvattnade VM-turneringar där många gånger slitna och besvikna NHL-proffs ansluter när deras lag blivit utslagna ur slutspelet. När det gäller Sverige är det till och med så att det är svårt att få spelare att ställa upp.

Oscar Wendt och Anton Strålman är två idrottare sprungna ur den lokala idrotten som är fina ambassadörer för sin gamla hembygd.

Det var många som med spänning såg fram mot det nya svenska landslaget i VM-kvalet mot Holland (1–1). Finns det något hopp för nationen nu när kung Zlatan har abdikerat? Han uppträder ju nu mer bara i Premier League med Manchester United, med framgång hittills kan det konstateras.

Jag måste säga att jag tyckte det var ganska kul att titta på den nya förbundskaptenen Janne Anderssons lag med spelare som kändes tämligen anonyma, Alexander Fransson...

Det skall bli spännande att följa fortsättningen. Oscar Wendt, då?

Ja, det var väl ingen glimrande succé, men nog visade han att han kan vara en startspelare i landslaget. Det var knappast någon överraskning efter hans framfart i Bundesliga där han rankas mycket högt.

Efter förra säsongen nominerades han till ligans bästa vänsterback tillsammans med österrikaren David Alaba och FC Kölns Jonas Hector

Hade Oscar varit tysk hade han sannolikt varit aktuell för världsmästarnas backlinje. Så olika kan det vara.

På tal om spelare ur den lokala myllan som lyckas på den internationella scenen kan man inte undgå att nämna ishockeybacken Anton Strålman med sina rötter i Tibro IK.

Efter att ha spenderat mycket tid i sommar tillsammans med familjen i Skövde som är basen i Sverige är det World Cup som gäller.

Strålmans utveckling de senaste säsongerna har lyft honom till en nivå som ingen spelare med lokal anknytning varit i närheten av tidigare. Två raka Stanley Cup-finaler och lönemässigt har han ett femårskontrakt med Tampa Bay Lightning som är värd runt 30 miljoner svenska kronor om året. Helt otroliga siffror egentligen och jag kan intyga att det är inget som stigit honom åt huvudet. Anton är i grunden samma kille som den som efter studenten i Skövde flyttade med sin nuvarande hustru Johanna till Timrå för spel i elitserien.

Så är det, utan ödmjukhet kommer man inte så långt. Det gäller att i alla lägen stå med båda fötterna på jorden.

Nu skall det bli roligt att följa hockeylandslaget i en turnering där alla de största spelarna finns med. Det händer ju inte så ofta i hockeyn där vi mest får hålla till godo med ganska urvattnade VM-turneringar där många gånger slitna och besvikna NHL-proffs ansluter när deras lag blivit utslagna ur slutspelet. När det gäller Sverige är det till och med så att det är svårt att få spelare att ställa upp.

Oscar Wendt och Anton Strålman är två idrottare sprungna ur den lokala idrotten som är fina ambassadörer för sin gamla hembygd.