19 sep 2016 06:00

19 sep 2016 06:00

Arenan utanför topplistan

LEDARE

Arena Skövde invigdes i januari 2002. När vi nu skriver september 2016 kan det konstateras att mycket har hänt rörande arenor för handboll i landet.

I specialtidningen ”Match” där lagen och spelarna i Handbollsligan herrar och Svensk Handbollselit damer presenteras finns det även en lista över landets åtta hetaste arenor.

I den uppräkningen finns inte Arena Skövde med. Nu skall det i rättvisans konstateras att man bara har tittat på handbollsdelen och Arena Skövde innehåller ju så mycket mer med äventyrsbad som invigdes 2009. Badet har prisats som landets bästa fem år i rad, vackert så.

Det är ändå intressant att konstatera hur mycket det har hänt inom handbollen som arenasport i landet. Tidigare kunde det spelas elithandboll i hallar med ribbstolar på långsidan och romerska ringar i taket.

Här har Arena Skövde spelat en viktig roll som portöppnare och inspiratör för andra. Arenan var för drygt 14 år något som låg långt framme och där har det ju spelats både VM och EM-matcher. Det har sänds åtskilligt med TV-timmar från arenan som anses som lättjobbad när det gäller TV-produktion.

Sedan får vi nog se sanningen i vitögat att det framöver kommer bli mindre riksfokus på Arena Skövde när det skall konkurreras med bland annat Kristianstad, Ystad och Partille Arena. Den sistnämnda invigdes så sent som i lördags och hade IFK Skövde som premiärgäst på herrsidan.

Så är det väl, det kostar att ligga på topp och Arena Skövde fyller naturligtvis väl sin funktion, även om den inte längre finns med på topplistan över handbollsarenor i landet.

I Skövde har det tidigare pratats om att fortsätta utveckla Arena Skövde. Det har planerats för både kongresshall och hotell, men planerna lades på is av ekonomiska skäl. Nu är det full fokus på projekten runt Billingehus där behovet av renovering och utveckling är stort och kommunen är efter många turer med på banan.

Här strider också Skövde Bandy och ordförande Arne Lorentzon för att bygga tak över bandybanan som ligger i anslutning till hotellet. Här har det hittills varit rätt tyst från politiskt håll, trots att ”Bandy-Arne” har presenterat intressanta lösningar där bandyklubben själva är beredd att ta ett stort ansvar, så dröjer beskeden från kommunen. Nästan så det finns en känsla att han inte tas på allvar.

Sedan kan jag tycka att för bandysportens bästa kanske det är lika bra att bygga nytt på Lillegården med närheten till ishallen. Det finns många fördelar rörande tillgänglighet och drift, men Billingen tappar i så fall en möjlighet till utveckling och det tycker jag vore trist. Här bör man se till helheten och en bandyhall borde vara värdefull i sammanhanget.

I specialtidningen ”Match” där lagen och spelarna i Handbollsligan herrar och Svensk Handbollselit damer presenteras finns det även en lista över landets åtta hetaste arenor.

I den uppräkningen finns inte Arena Skövde med. Nu skall det i rättvisans konstateras att man bara har tittat på handbollsdelen och Arena Skövde innehåller ju så mycket mer med äventyrsbad som invigdes 2009. Badet har prisats som landets bästa fem år i rad, vackert så.

Det är ändå intressant att konstatera hur mycket det har hänt inom handbollen som arenasport i landet. Tidigare kunde det spelas elithandboll i hallar med ribbstolar på långsidan och romerska ringar i taket.

Här har Arena Skövde spelat en viktig roll som portöppnare och inspiratör för andra. Arenan var för drygt 14 år något som låg långt framme och där har det ju spelats både VM och EM-matcher. Det har sänds åtskilligt med TV-timmar från arenan som anses som lättjobbad när det gäller TV-produktion.

Sedan får vi nog se sanningen i vitögat att det framöver kommer bli mindre riksfokus på Arena Skövde när det skall konkurreras med bland annat Kristianstad, Ystad och Partille Arena. Den sistnämnda invigdes så sent som i lördags och hade IFK Skövde som premiärgäst på herrsidan.

Så är det väl, det kostar att ligga på topp och Arena Skövde fyller naturligtvis väl sin funktion, även om den inte längre finns med på topplistan över handbollsarenor i landet.

I Skövde har det tidigare pratats om att fortsätta utveckla Arena Skövde. Det har planerats för både kongresshall och hotell, men planerna lades på is av ekonomiska skäl. Nu är det full fokus på projekten runt Billingehus där behovet av renovering och utveckling är stort och kommunen är efter många turer med på banan.

Här strider också Skövde Bandy och ordförande Arne Lorentzon för att bygga tak över bandybanan som ligger i anslutning till hotellet. Här har det hittills varit rätt tyst från politiskt håll, trots att ”Bandy-Arne” har presenterat intressanta lösningar där bandyklubben själva är beredd att ta ett stort ansvar, så dröjer beskeden från kommunen. Nästan så det finns en känsla att han inte tas på allvar.

Sedan kan jag tycka att för bandysportens bästa kanske det är lika bra att bygga nytt på Lillegården med närheten till ishallen. Det finns många fördelar rörande tillgänglighet och drift, men Billingen tappar i så fall en möjlighet till utveckling och det tycker jag vore trist. Här bör man se till helheten och en bandyhall borde vara värdefull i sammanhanget.