26 sep 2016 06:00

26 sep 2016 07:37

Engagemang är viktigt

KRÖNIKA: JAN LARSSON

Engagemang och idrott hör ihop. Inget som är konstigt med det. Just nu har vi flera exempel på detta, på olika sätt skall tilläggas.

I lördags på Södermalms IP såg vi ett mycket bra exempel på engagemang för en god sak när ”Fotboll mot cancer” arrangerades för andra gången och nu gav det runt 100 000 kronor till Barncancerfonden. Här fick se en härlig blandning av profiler, såväl rikskända som lokala som helt utan kostnad ställde upp. Kul att så många kom för att se Thomas Ravelli och Glenn Hysén med flera spela fotboll mot Bosse ”Lång” Andersson, Lars Trygg och andra ikoner inom den lokala idrotten.

En stor eloge för gänget bakom som definitivt gör detta för att dra ihop pengar för att bekämpa folksjukdomen cancer.

Jag hade fått uppdraget att var speaker precis som förra gången för fyra är sedan. Inget annat än en stor ära och även självklart att vi på SLA finns med och stöttar arrangemanget?


På tal om engagemang så är det många som bidragit till att IFK Skövde Handboll fortfarande är en elitförening när konkurshotet avvärjdes förra säsongen. Nu pekar det mesta på att laget är på rätt väg sportsligt.

Krafttag tas för att hålla tag i ekonomin och här har det vidtagits en rad åtgärder.

Bland annat har man skärpt inpasseringskontrollen på hemmamatcherna. Det är ett känt faktum att många klubbar har problem med att för många går på matcherna utan att betala, personer som anser sig av olika skäl ha rätt att gå in utan att betala.

IFK har jobbat hårt för att täppa till hålen och det tycker jag de gör alldeles rätt i, men det känns sådär att de valt att hoppa av det då kallade Handbollspasset som innebär att ungdomsspelare mellan 12 och 18 år från Country, HP Skövde, Skövde HF och tidigare även IFK Skövde fått gå in kostnadsfritt på klubbarnas A-lagsmatcher. Nu får man betala entré.

Visst, IFK Skövdes verksamhet kostar stora pengar och ekonomin är begränsad, men att låta det gå ut över handbollsspelande ungdomar i kommunen som är så viktiga för framtiden är att skicka ut fel signaler.


Det är viktigt att ungdomar går på idrott och i Skövde är det nödvändigt att det kommer fram nya spelare från lokala klubbar. Här är intresse och engagemang mycket viktigt.

Jag tycker IFK skall tänka på hur många spelare som börjat i HK Country och HP Skövdes verksamhet som sedan förädlats till elitspelare, det räcker med att nämna namn som Johan Sjöstrand, Andreas Larsson, Johan Green, Fredrik Larsson, Magnus Järlström, Linus Lake och i dagens lag Jesper Järlfors. Listan kan göras åtskilligt längre.

Här tycker jag att ledningen i IFK:s handboll skall tänka om och ändra sig. Enligt min mening finns det ingen anledning att dra på sig så mycket missnöje för den här sakens skull, det kostar mer än det smakar.

I lördags på Södermalms IP såg vi ett mycket bra exempel på engagemang för en god sak när ”Fotboll mot cancer” arrangerades för andra gången och nu gav det runt 100 000 kronor till Barncancerfonden. Här fick se en härlig blandning av profiler, såväl rikskända som lokala som helt utan kostnad ställde upp. Kul att så många kom för att se Thomas Ravelli och Glenn Hysén med flera spela fotboll mot Bosse ”Lång” Andersson, Lars Trygg och andra ikoner inom den lokala idrotten.

En stor eloge för gänget bakom som definitivt gör detta för att dra ihop pengar för att bekämpa folksjukdomen cancer.

Jag hade fått uppdraget att var speaker precis som förra gången för fyra är sedan. Inget annat än en stor ära och även självklart att vi på SLA finns med och stöttar arrangemanget?


På tal om engagemang så är det många som bidragit till att IFK Skövde Handboll fortfarande är en elitförening när konkurshotet avvärjdes förra säsongen. Nu pekar det mesta på att laget är på rätt väg sportsligt.

Krafttag tas för att hålla tag i ekonomin och här har det vidtagits en rad åtgärder.

Bland annat har man skärpt inpasseringskontrollen på hemmamatcherna. Det är ett känt faktum att många klubbar har problem med att för många går på matcherna utan att betala, personer som anser sig av olika skäl ha rätt att gå in utan att betala.

IFK har jobbat hårt för att täppa till hålen och det tycker jag de gör alldeles rätt i, men det känns sådär att de valt att hoppa av det då kallade Handbollspasset som innebär att ungdomsspelare mellan 12 och 18 år från Country, HP Skövde, Skövde HF och tidigare även IFK Skövde fått gå in kostnadsfritt på klubbarnas A-lagsmatcher. Nu får man betala entré.

Visst, IFK Skövdes verksamhet kostar stora pengar och ekonomin är begränsad, men att låta det gå ut över handbollsspelande ungdomar i kommunen som är så viktiga för framtiden är att skicka ut fel signaler.


Det är viktigt att ungdomar går på idrott och i Skövde är det nödvändigt att det kommer fram nya spelare från lokala klubbar. Här är intresse och engagemang mycket viktigt.

Jag tycker IFK skall tänka på hur många spelare som börjat i HK Country och HP Skövdes verksamhet som sedan förädlats till elitspelare, det räcker med att nämna namn som Johan Sjöstrand, Andreas Larsson, Johan Green, Fredrik Larsson, Magnus Järlström, Linus Lake och i dagens lag Jesper Järlfors. Listan kan göras åtskilligt längre.

Här tycker jag att ledningen i IFK:s handboll skall tänka om och ändra sig. Enligt min mening finns det ingen anledning att dra på sig så mycket missnöje för den här sakens skull, det kostar mer än det smakar.

  • Jan Larsson