11 okt 2016 06:00

11 okt 2016 06:00

Bra läge att lyfta fotbollen

LEDARE

I lördags fick Skövde ett division 1-lag i fotboll igen. Viktigt för många, ointressant för andra. Vilken kategori jag tillhör behöver knappast poängteras.

Fotboll är den största sporten i Sverige och naturligtvis är det viktigt för en kommun av Skövdes storlek att det finns ett riktigt bra lag. Helst skulle Skövde AIK spela i superettan. Dit är det långt, men inte omöjligt, men det krävs en helt annan uppbackning från sponsorer, kommun och supportrar.

När det gäller att producera spelare till nivån finns det goda förutsättningar. Det råder ingen brist på talanger i gamla Skaraborg. Det tycker jag det lag som Skövde AIK ställer på benen visar.

Med undantag av två spelare i truppen från den speciella föreningen FC Bridges i USA som jobbar med att hjälpa spelare på olika nivåer, består SAIK:s lag av spelare där ett antal egna produkter mixas med killar som har Igelstorps IK, Götene IF, Ulvåkers IF, Skara FC, IFK Skövde, IF Tymer och Våmbs IF som sina moderklubbar.

Spelare som har sett till att föra upp SAIK i ettan efter två år där ekonomin är begränsad. Den grunden skall man vara mycket stolt över, vilket ger klubben möjligheten att bygga vidare.

Jag tror absolut det går att skapa ett lag för superettan i Skövde, men det krävs en samsyn mellan klubbar, att alla förstår sin roll i det stora sammanhanget. Det gäller både den stora och lilla föreningen. Det måste finnas en fungerade hierarki, vilket ger spelare möjlighet att spela på lämplig nivå.

I den bästa av världar etablerar sig Skövde AIK i superettan med ett lag bestående av i huvudsak lokal prägel där klubbarna runt omkring är stolta över att ha bidragit med spelare till det självklara elitlaget.

Laget spelar dessutom på en modern arena där publiken känner en närhet till spelet och där det finns en bekvämlighet med gott om publikplatser under tak.

Helst belägen på Lillegården där arenan har ersatt Södermalms IP där det var 700 personer som i snålblåsten och höstkylan såg SAIK vinna mot Lidköpings FK i lördags. Södermalm har en stolt historia, men känns ålderdomlig som matcharena för toppfotboll 2016.

Dt finns funderingar på att göra något, hög tid att planerna sätts i verket. Skövde behöver en modern arena för fotboll och även en anläggning för friidrott. Riv Södermalm och bygg bostäder där i stället.

Det är rätt läge att ta chansen nu när fotbollen på såväl senior som ungdomsnivå ser ljus ut i kommunen. Det skulle gagna sporten. En ny fotbollsarena skulle öka intresset att gå och titta på fotboll också. Publiksiffrorna den gångna säsongen är inte mycket att skryta över. Då har ändå Skövde AIK vunnit division 2, IFK Skövde gjort en stabil säsong i trean med många unga spännande spelare och Skövde KIK lyft rejält under hösten där de bland annat hade fyra tjejer från USA i laget.

Fotbollen förtjänar att vara hetare i Skövde.

Fotboll är den största sporten i Sverige och naturligtvis är det viktigt för en kommun av Skövdes storlek att det finns ett riktigt bra lag. Helst skulle Skövde AIK spela i superettan. Dit är det långt, men inte omöjligt, men det krävs en helt annan uppbackning från sponsorer, kommun och supportrar.

När det gäller att producera spelare till nivån finns det goda förutsättningar. Det råder ingen brist på talanger i gamla Skaraborg. Det tycker jag det lag som Skövde AIK ställer på benen visar.

Med undantag av två spelare i truppen från den speciella föreningen FC Bridges i USA som jobbar med att hjälpa spelare på olika nivåer, består SAIK:s lag av spelare där ett antal egna produkter mixas med killar som har Igelstorps IK, Götene IF, Ulvåkers IF, Skara FC, IFK Skövde, IF Tymer och Våmbs IF som sina moderklubbar.

Spelare som har sett till att föra upp SAIK i ettan efter två år där ekonomin är begränsad. Den grunden skall man vara mycket stolt över, vilket ger klubben möjligheten att bygga vidare.

Jag tror absolut det går att skapa ett lag för superettan i Skövde, men det krävs en samsyn mellan klubbar, att alla förstår sin roll i det stora sammanhanget. Det gäller både den stora och lilla föreningen. Det måste finnas en fungerade hierarki, vilket ger spelare möjlighet att spela på lämplig nivå.

I den bästa av världar etablerar sig Skövde AIK i superettan med ett lag bestående av i huvudsak lokal prägel där klubbarna runt omkring är stolta över att ha bidragit med spelare till det självklara elitlaget.

Laget spelar dessutom på en modern arena där publiken känner en närhet till spelet och där det finns en bekvämlighet med gott om publikplatser under tak.

Helst belägen på Lillegården där arenan har ersatt Södermalms IP där det var 700 personer som i snålblåsten och höstkylan såg SAIK vinna mot Lidköpings FK i lördags. Södermalm har en stolt historia, men känns ålderdomlig som matcharena för toppfotboll 2016.

Dt finns funderingar på att göra något, hög tid att planerna sätts i verket. Skövde behöver en modern arena för fotboll och även en anläggning för friidrott. Riv Södermalm och bygg bostäder där i stället.

Det är rätt läge att ta chansen nu när fotbollen på såväl senior som ungdomsnivå ser ljus ut i kommunen. Det skulle gagna sporten. En ny fotbollsarena skulle öka intresset att gå och titta på fotboll också. Publiksiffrorna den gångna säsongen är inte mycket att skryta över. Då har ändå Skövde AIK vunnit division 2, IFK Skövde gjort en stabil säsong i trean med många unga spännande spelare och Skövde KIK lyft rejält under hösten där de bland annat hade fyra tjejer från USA i laget.

Fotbollen förtjänar att vara hetare i Skövde.