20 dec 2016 06:00

20 dec 2016 06:00

Rensa upp i Polisen

”Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet.” Kravet kom från moderatledaren Anna Kinberg Batra under hennes jultal. I sak är det minst sagt rimligt.

För regeringen är det inte så mycket en tidig julklapp som en kolbit. ”Fler och fler märker av poliskrisen i vardagen och den syns i statistiken”, förkunnade moderatledaren i sjöofficersmässen på Hotell Skeppsholmen. Det är om något en underdrift. Medborgarna är kraftigt missnöjda och därtill finns goda skäl.

Antalet brott som klaras upp minskar stadigt. Av 30 bostadsinbrott klaras bara ett upp. Sju av åtta misshandelsfall förblir ouppklarade. Berättelserna strömmar in från hela landet om hur allt grövre brott prioriteras bort i stor mängd. Hur knivar och droger kastas istället för rapporteras. Hur mord kan ligga lång tid utan ordentlig utredning. Hur poliser och annan blåljuspersonal inte äger tillträde till allt fler områden runt om i Sverige, där i stället kriminella tillåts sätta reglerna.

Allt färre litar på att Polisen kommer när den behövs. Många poliser vittnar också om en rädsla att inte kunna bistå medborgarna med den hjälp som de en gång sökte sig till yrket för att ge. Såväl medborgare som poliser förefaller maktlösa och uppgivna inför det som sker.

En färsk Sifo-undersökning visade i början av december att nio procent har ganska stort förtroende för rikspolischef Dan Eliasson. En procent har mycket stort förtroende för honom.

Värre är dock att allmänhetens förtroende för Polisen i stort urholkas under Eliassons bristfälliga ledarskap. Blott 47 procent av de deltagande i undersökningen sade sig ha mycket stort eller ganska stort förtroende för Polisen. Det ska jämföras med 61 procent så sent som i mars i år.

Det ser inte bättre ut bland landets politiker. När Polisförbundet frågade landets kommunal- och oppositionsråd om de anser att den nya organisationen har lyckats med visionen om fler poliser närmare medborgarna var endast 14 procent positiva. Allt fler kommunalråd står nu också bakom kraven på att få anställa kommunala poliser eftersom de statliga inte räcker till.

Förtroendet för en av samhällets viktigaste institutioner är i fritt fall på alla fronter. Och regeringen ser glatt på. Den är strikt taget den enda återstående instans med förtroende för rikspolischefen. Och enligt ansvarigt statsråd inrikesminister Anders Ygeman (S) verkar det snarare växa än något annat.

Detta tär sakta men säkert på förtroendet för regeringen. Att Moderaterna sätter så tydligt fokus på frågan är inget som Stefan Löfven har önskat sig.

Moderaterna bör dock inte nöja sig där. En stor anledning till det bristande förtroendet för regeringen är den bristande hanteringen av vapenlicensärenden samt förhandlingen av vapendirektivet. Det är flera höga tjänstemän inom såväl Polisen som Justitiedepartementet som bör tvingas putsa sina cv:n tillsammans med Eliasson.

Daniel Persson/SNB

För regeringen är det inte så mycket en tidig julklapp som en kolbit. ”Fler och fler märker av poliskrisen i vardagen och den syns i statistiken”, förkunnade moderatledaren i sjöofficersmässen på Hotell Skeppsholmen. Det är om något en underdrift. Medborgarna är kraftigt missnöjda och därtill finns goda skäl.

Antalet brott som klaras upp minskar stadigt. Av 30 bostadsinbrott klaras bara ett upp. Sju av åtta misshandelsfall förblir ouppklarade. Berättelserna strömmar in från hela landet om hur allt grövre brott prioriteras bort i stor mängd. Hur knivar och droger kastas istället för rapporteras. Hur mord kan ligga lång tid utan ordentlig utredning. Hur poliser och annan blåljuspersonal inte äger tillträde till allt fler områden runt om i Sverige, där i stället kriminella tillåts sätta reglerna.

Allt färre litar på att Polisen kommer när den behövs. Många poliser vittnar också om en rädsla att inte kunna bistå medborgarna med den hjälp som de en gång sökte sig till yrket för att ge. Såväl medborgare som poliser förefaller maktlösa och uppgivna inför det som sker.

En färsk Sifo-undersökning visade i början av december att nio procent har ganska stort förtroende för rikspolischef Dan Eliasson. En procent har mycket stort förtroende för honom.

Värre är dock att allmänhetens förtroende för Polisen i stort urholkas under Eliassons bristfälliga ledarskap. Blott 47 procent av de deltagande i undersökningen sade sig ha mycket stort eller ganska stort förtroende för Polisen. Det ska jämföras med 61 procent så sent som i mars i år.

Det ser inte bättre ut bland landets politiker. När Polisförbundet frågade landets kommunal- och oppositionsråd om de anser att den nya organisationen har lyckats med visionen om fler poliser närmare medborgarna var endast 14 procent positiva. Allt fler kommunalråd står nu också bakom kraven på att få anställa kommunala poliser eftersom de statliga inte räcker till.

Förtroendet för en av samhällets viktigaste institutioner är i fritt fall på alla fronter. Och regeringen ser glatt på. Den är strikt taget den enda återstående instans med förtroende för rikspolischefen. Och enligt ansvarigt statsråd inrikesminister Anders Ygeman (S) verkar det snarare växa än något annat.

Detta tär sakta men säkert på förtroendet för regeringen. Att Moderaterna sätter så tydligt fokus på frågan är inget som Stefan Löfven har önskat sig.

Moderaterna bör dock inte nöja sig där. En stor anledning till det bristande förtroendet för regeringen är den bristande hanteringen av vapenlicensärenden samt förhandlingen av vapendirektivet. Det är flera höga tjänstemän inom såväl Polisen som Justitiedepartementet som bör tvingas putsa sina cv:n tillsammans med Eliasson.

Daniel Persson/SNB