12 jan 2017 06:00

12 jan 2017 06:00

Säkerheten viktigast

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen låg fokus på säkerhet här hemma och utåt. Otryggheten kan mycket väl bli en fråga som fortsätter att prägla politiken fram till valet.

Till och med Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin öppnade häromdagen upp för hårdare tag mot kriminella. Han menar att partiet, på samma sätt som man är hård mot miljöförstöring vill vara hård mot kriminaliteten. Kopplingen är inte uppenbar, särskilt då partiets miljöpolitik inte främst handlar om att vara hård mot miljöförstöring utan om att införa symbolåtgärder, som kilometer - eller flygskatt, som knappt gör någon klimatnytta men drabbar folk på landsbygden. I Aftonbladets mätning härom veckan tyckte bara 15 procent av de tillfrågade att Miljöpartiet hade bäst miljöpolitik. 27 procent föredrog Centerpartiet.

Miljöpartiet har identitetskris och tycks gripa efter vad som helst för att locka till sig väljare. I partiledardebatten talade Fridolin om hårdare tag i skolan genom att följa upp skolk och om att använda husarrest och elektronisk fotboja för unga lagöverträdare. Gustav Fridolin börjar i skolpolitiken likna en blek kopia av Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Trygghet och säkerhet är viktiga frågor, men Miljöpartiet saknar fortfarande förtroende på området.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra använde sin talartid åt att lyfta problemen inom polisen. Hon frågade statsministern om han fortfarande har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson, vilket han svarade ja på. Med tanke på polisens ständigt sjunkande förtroende är nog Löfven snart den enda som svarar ja på den frågan. Batra var däremot tydlig med att hon saknar förtroende för rikspolischefen.

Också centerledaren Annie Lööf, uttryckte oro över bristerna inom polisen. Hon hade träffat företrädare för polisen i Kronoberg som berättat att de inte längre kan åka ut när det kommer in ett larm om rån. Lööf satte fingret på vad otryggheten och utanförskapet handlar om. ”Det handlar om krisen inom polisen, våld, stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning”.

Partiledardebatten ägnades också åt försvarsfrågan. Löfven har tidigare kallat allianspartiernas förslag om höjda försvarsanslag för ”anslagsbingo”, vilket Lööf kritiserade genom att be honom att ”sluta raljera och ta ansvar”.

Huvudstriden i debatten stod mellan Stefan Löfven och moderaternas Anna Kindberg Batra. Trots den beklagliga utvecklingen på en rad områden, med polis och utanförskap, har förtroendet för Löfvens person ökat kraftigt under det senaste året enligt en mätning från Sifo. Kinberg Batras siffra har däremot sjunkit. Det är dåligt för Alliansen. Hon är Alliansens statsministerkandidat.

Trots S bristande politik räcker det inte för Moderaterna att bara kritisera. För att Moderaterna ska öka behöver partiet presentera en trovärdig vision för hur Sverige ska se ut efter 2018.

Anna Sandström/SNB

 

Till och med Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin öppnade häromdagen upp för hårdare tag mot kriminella. Han menar att partiet, på samma sätt som man är hård mot miljöförstöring vill vara hård mot kriminaliteten. Kopplingen är inte uppenbar, särskilt då partiets miljöpolitik inte främst handlar om att vara hård mot miljöförstöring utan om att införa symbolåtgärder, som kilometer - eller flygskatt, som knappt gör någon klimatnytta men drabbar folk på landsbygden. I Aftonbladets mätning härom veckan tyckte bara 15 procent av de tillfrågade att Miljöpartiet hade bäst miljöpolitik. 27 procent föredrog Centerpartiet.

Miljöpartiet har identitetskris och tycks gripa efter vad som helst för att locka till sig väljare. I partiledardebatten talade Fridolin om hårdare tag i skolan genom att följa upp skolk och om att använda husarrest och elektronisk fotboja för unga lagöverträdare. Gustav Fridolin börjar i skolpolitiken likna en blek kopia av Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Trygghet och säkerhet är viktiga frågor, men Miljöpartiet saknar fortfarande förtroende på området.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra använde sin talartid åt att lyfta problemen inom polisen. Hon frågade statsministern om han fortfarande har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson, vilket han svarade ja på. Med tanke på polisens ständigt sjunkande förtroende är nog Löfven snart den enda som svarar ja på den frågan. Batra var däremot tydlig med att hon saknar förtroende för rikspolischefen.

Också centerledaren Annie Lööf, uttryckte oro över bristerna inom polisen. Hon hade träffat företrädare för polisen i Kronoberg som berättat att de inte längre kan åka ut när det kommer in ett larm om rån. Lööf satte fingret på vad otryggheten och utanförskapet handlar om. ”Det handlar om krisen inom polisen, våld, stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning”.

Partiledardebatten ägnades också åt försvarsfrågan. Löfven har tidigare kallat allianspartiernas förslag om höjda försvarsanslag för ”anslagsbingo”, vilket Lööf kritiserade genom att be honom att ”sluta raljera och ta ansvar”.

Huvudstriden i debatten stod mellan Stefan Löfven och moderaternas Anna Kindberg Batra. Trots den beklagliga utvecklingen på en rad områden, med polis och utanförskap, har förtroendet för Löfvens person ökat kraftigt under det senaste året enligt en mätning från Sifo. Kinberg Batras siffra har däremot sjunkit. Det är dåligt för Alliansen. Hon är Alliansens statsministerkandidat.

Trots S bristande politik räcker det inte för Moderaterna att bara kritisera. För att Moderaterna ska öka behöver partiet presentera en trovärdig vision för hur Sverige ska se ut efter 2018.

Anna Sandström/SNB