27 feb 2017 06:00

27 feb 2017 11:48

Viktigt med en rejäl satsning

Först alpint VM i St. Moritz och nu längdåknings-VM i Lahtis. I Sverige är det även fullt fokus på Vasaloppet som har blivit till en hel vecka och drygt det.

Skidor på snö med andra ord. Så har vi vant oss vid att det går till, men frågan är hur det blir i framtiden?

Okej, snöfattiga vintrar är inget nytt på våra breddgrader. Skövde försökte arrangera skid-SM tre gånger på 70-talet innan det slutligen gick att genomföra 1982. Då var konstsnöspår ett främmande begrepp. I dag är det en förutsättning att det går att tillverka snö för att säkerställa skidåkning.

Med tanke på de rapporter som presenterat rörande klimatet lär det bli ännu viktigare i framtiden.

I Sverige finns det klara bevis för att våra glaciärer smälter och att det går mot mildare vintrar rent generellt och det gäller även globalt. Till och med i alperna är det mindre snö. På kort sikt är det inga problem, men på lång sikt och med den globala uppvärmningen är läget ett annat. En forskarstudie visar att vintertäcket kommer att minska med upp till 70 procent.

När det gäller Skövde kan vi så här i slutet av februari konstatera att vintern varit tämligen snöfri.

Nu skall det konstateras att Billingebacken är åkbar och att det har gått att åka längdskidor på berget tack vare konstsnö.

Det är uppenbart att det måste vara bra fart på snötillverkningen om en skidsatsning skall vara trovärdig.

I Göteborg finns det planer på att bygga ut inomhusspåret vid Serneke Arena och även bygga en 360 meter lång backe inomhus

med 60 meters fallhöjd i nära anslutning.

Jag anser att det är rätt av kommunen att satsa på Billingen, men med tanke på klimatet och konkurrensen så vill det till en rejäl satsning, kanske både skidtunnel och inglasad slalombacke, båda sakerna har diskuterats genom åren. Dessutom hoppas jag verkligen att planen att sätta tak över bandybanan kommer upp på agendan igen.

Det är mycket viktigt att det blir en satsning som inte bara bygger på skidåkning. Det är bra och nödvändigt att det blir fokus på aktiviteter som kan genomföras året runt för att locka folk. Att det finns med i planeringen är helt rätt.

Jag tycker generellt sett att kommunen skall bygga rejält när de ändå bestämmer sig för att göra något. Nu lär det bli en fullstor sporthall vid Lundenskolan och det finns planer på fler, Kavelbro och Trädgårdsstaden har nämnts. Jag utgår ifrån att det inte blir samma misstag som i Billingskolan där spelytan märkligt nog blev för liten. Kanske säkrast att hålla koll på den nya beslutade isytan på Billingehov, så den inte får NHL-mått...

Skidor på snö med andra ord. Så har vi vant oss vid att det går till, men frågan är hur det blir i framtiden?

Okej, snöfattiga vintrar är inget nytt på våra breddgrader. Skövde försökte arrangera skid-SM tre gånger på 70-talet innan det slutligen gick att genomföra 1982. Då var konstsnöspår ett främmande begrepp. I dag är det en förutsättning att det går att tillverka snö för att säkerställa skidåkning.

Med tanke på de rapporter som presenterat rörande klimatet lär det bli ännu viktigare i framtiden.

I Sverige finns det klara bevis för att våra glaciärer smälter och att det går mot mildare vintrar rent generellt och det gäller även globalt. Till och med i alperna är det mindre snö. På kort sikt är det inga problem, men på lång sikt och med den globala uppvärmningen är läget ett annat. En forskarstudie visar att vintertäcket kommer att minska med upp till 70 procent.

När det gäller Skövde kan vi så här i slutet av februari konstatera att vintern varit tämligen snöfri.

Nu skall det konstateras att Billingebacken är åkbar och att det har gått att åka längdskidor på berget tack vare konstsnö.

Det är uppenbart att det måste vara bra fart på snötillverkningen om en skidsatsning skall vara trovärdig.

I Göteborg finns det planer på att bygga ut inomhusspåret vid Serneke Arena och även bygga en 360 meter lång backe inomhus

med 60 meters fallhöjd i nära anslutning.

Jag anser att det är rätt av kommunen att satsa på Billingen, men med tanke på klimatet och konkurrensen så vill det till en rejäl satsning, kanske både skidtunnel och inglasad slalombacke, båda sakerna har diskuterats genom åren. Dessutom hoppas jag verkligen att planen att sätta tak över bandybanan kommer upp på agendan igen.

Det är mycket viktigt att det blir en satsning som inte bara bygger på skidåkning. Det är bra och nödvändigt att det blir fokus på aktiviteter som kan genomföras året runt för att locka folk. Att det finns med i planeringen är helt rätt.

Jag tycker generellt sett att kommunen skall bygga rejält när de ändå bestämmer sig för att göra något. Nu lär det bli en fullstor sporthall vid Lundenskolan och det finns planer på fler, Kavelbro och Trädgårdsstaden har nämnts. Jag utgår ifrån att det inte blir samma misstag som i Billingskolan där spelytan märkligt nog blev för liten. Kanske säkrast att hålla koll på den nya beslutade isytan på Billingehov, så den inte får NHL-mått...