13 mar 2017 06:00

13 mar 2017 06:00

Handboll mot bättre tider?

KRÖNIKA: JAN LARSSON

Idrott och ekonomi, ett alltid lika hett ämne. Ofta handlar det tyvärr ofta om bristen och den ständiga jakten på betalningsmedel för att kunna skapa förutsättningar för att lyckas.

Handbollen, på herrsidan, har Handbollsligan. Här noterar jag att klubbarnas omsättning har ökat med knappt 24 procent de senaste åren, men samtidigt är det bara fyra av 14 klubbar som uppvisar ett positivt eget kapital om man tittar på förra säsongen, vilket är en förutsättning för att man skall få den elitlicens som krävs. Nu jobbas det hårt på många håll, inte minst i IFK Skövde för att komma på grön kvist igen. Här finns det onekligen ett krismedvetande och allt pekar på att klubben gör ett bra ekonomiskt resultat, lika glädande som nödvändigt.

Sedan skall det i rättvisans namn sägas att klubbarna totalt har förbättrat sitt sammanlagda resultat från minus 2,5 miljoner till plus 3,5. Det låter som man är på rätt väg. Allt enligt uppgifter från svensk elithandboll


Sedan är det naturligtvis glädjande att handbollen flyttat fram sina positioner när det gäller hallbyggen, TV-tid med mera och drömmen om en proffsliga lever fortfarande, men här behövs det att det generellt sett kommer in betydligt mer pengar än vad som idag flödar in.

Jag har ingen aning om vad avtalet med TV4/Cmore ger, men mer tid i TV och på webben ger möjligheter till ökade sponsorpengar.

Känslan är dock att avstånden mellan klubbarna i toppen och botten är större idag än tidigare. Toppen med Kristianstad som ekonomisk motor blir allt starkare. Ta exempelvis det senaste mötet mellan IFK Skövde och Kristianstad där Skövde gick tufft på sina bärande spelare och Kristianstad lät flera av sina stjärnor vila för viktigare uppgifter, ändå vann Kristianstad klart.


Nu har Kristianstad skaffat sig en unik ställning och hävdar sig även i Champions League. Att de inte leder serien nu spelar ingen roll, för mig känns de som en given SM-guldvinnare även den här säsongen.

Till sist måste jag kommentera det faktum att det kom snö i Skövde så här i början av mars. Kul för de som gillar skidåkning, mindre kul för de som hade tänkt träna och spela fotboll på Lillegårdens konstgräs.


Nu kom bristen på möjligheter att röja planerna upp till ytan igen. Här hade det hjälpt om spelytan varit uppvärmda. Det borde ha gått att lösa särskilt då det dragits in fjärrvärme i klubbhus som bara är ligger några meter från konstgräsplanerna. Här gick inte besluten hand i hand. För en utomstående betraktare känns det som om detta borde ha samordnas.

Handbollen, på herrsidan, har Handbollsligan. Här noterar jag att klubbarnas omsättning har ökat med knappt 24 procent de senaste åren, men samtidigt är det bara fyra av 14 klubbar som uppvisar ett positivt eget kapital om man tittar på förra säsongen, vilket är en förutsättning för att man skall få den elitlicens som krävs. Nu jobbas det hårt på många håll, inte minst i IFK Skövde för att komma på grön kvist igen. Här finns det onekligen ett krismedvetande och allt pekar på att klubben gör ett bra ekonomiskt resultat, lika glädande som nödvändigt.

Sedan skall det i rättvisans namn sägas att klubbarna totalt har förbättrat sitt sammanlagda resultat från minus 2,5 miljoner till plus 3,5. Det låter som man är på rätt väg. Allt enligt uppgifter från svensk elithandboll


Sedan är det naturligtvis glädjande att handbollen flyttat fram sina positioner när det gäller hallbyggen, TV-tid med mera och drömmen om en proffsliga lever fortfarande, men här behövs det att det generellt sett kommer in betydligt mer pengar än vad som idag flödar in.

Jag har ingen aning om vad avtalet med TV4/Cmore ger, men mer tid i TV och på webben ger möjligheter till ökade sponsorpengar.

Känslan är dock att avstånden mellan klubbarna i toppen och botten är större idag än tidigare. Toppen med Kristianstad som ekonomisk motor blir allt starkare. Ta exempelvis det senaste mötet mellan IFK Skövde och Kristianstad där Skövde gick tufft på sina bärande spelare och Kristianstad lät flera av sina stjärnor vila för viktigare uppgifter, ändå vann Kristianstad klart.


Nu har Kristianstad skaffat sig en unik ställning och hävdar sig även i Champions League. Att de inte leder serien nu spelar ingen roll, för mig känns de som en given SM-guldvinnare även den här säsongen.

Till sist måste jag kommentera det faktum att det kom snö i Skövde så här i början av mars. Kul för de som gillar skidåkning, mindre kul för de som hade tänkt träna och spela fotboll på Lillegårdens konstgräs.


Nu kom bristen på möjligheter att röja planerna upp till ytan igen. Här hade det hjälpt om spelytan varit uppvärmda. Det borde ha gått att lösa särskilt då det dragits in fjärrvärme i klubbhus som bara är ligger några meter från konstgräsplanerna. Här gick inte besluten hand i hand. För en utomstående betraktare känns det som om detta borde ha samordnas.