Att bli kallad tönt och pajas på nätet

LEDARE

Ska man behöva bli kallad för tönt och pajas och ännu värre saker för att man har en annan åsikt?

SLA-reportern Rickard Eriksson skrev tidigare i veckan en uppmärksammad krönika om bland annat allmän värnplikt, med titeln ”Jag vill inte dö för mitt fosterland”.

På SLA:s Facebook-sida har kommentarerna duggat tätt. Sticker man ut hakan, som Rickard gjorde, så får man tåla en hård och saklig debatt. Som tur är finns det fortfarande ganska många som är just sakliga. Men tyvärr, som vanligt, finns det också en hel del som i stället för att fokusera på sakfrågan ägnar sig åt rena personangrepp och uttryck som inte hör hemma i en diskussion.

Det här är ju bara ett exempel, och naturligtvis långt ifrån det värsta, på hur det kan låta ute på nätet. Ofta undrar jag vad det är som driver människor att uttrycka sig på det här nedlåtande sättet? Varför kan man inte låta bli att uttrycka sig kränkande?

För några år sedan jobbade jag tillfälligt på Mariestads-Tidningen och skrev en ledare som medförde att mitt mejlkonto nästan blev sönderbombat. Jag anade snart ett mönster. Många av de som hade skickat mejl uttryckte sig nämligen på samma sätt. Jag bestämde mig för att ringa upp ett tiotal av dem, sådana som gick att spåra med telefonnummer. Det visade sig att de flesta av dessa tiotalet inte ens hade läst min text. Det kom fram att man bara hade sett en kommentar på nätet och ”hakat på”. Inte särskilt snyggt, tyckte jag.

Tillbaka till Rickard Erikssons krönika. Jag tycker att det är allas vårt ansvar att säga ifrån att vi ska hålla ett hyfsat debattklimat även på nätet. Annars tystnar snart debatten. Och vem eller vilka tjänar på det?

Och ja, jag har själv gjort värnplikten. Och ja, jag har varit reservofficer på P4 i Skövde i många år. Och ja, jag har som kapten gjort FN-tjänst som kompanichef i Libanon. Och ja, jag har gjort ett antal krigsförbandsövningar och andra militärövningar. Jag är verkligen försvarsvänlig. Jag håller exempelvis med de som härom dagen tyckte att de 500 extra miljonerna till försvaret är alldeles för lite.

Jag håller alltså inte med Rickard Eriksson. Jag tycker själv att det är var och ens plikt att försvara sitt land.

Men liksom jag har varit beredd på att fullgöra min uppgift inom försvaret så försvarar jag också Rickards rätt att uttrycka en annan åsikt. Och ingen ska behöva bli kallad för tönt och pajas, syltrygg, idiot, fjant, stolpskott, fjolle, parasit, ryggradslöst djur, ingen riktig journalist, eller få ”använd honom som mänsklig sköld” slängt i ansiktet för att man just uttrycker en annan åsikt.

Då är vi snett ute.

Peter Henriksson

 

17 mar 2017 06:00

17 mar 2017 06:00