08 maj 2017 06:00

08 maj 2017 06:00

Ishockey-VM i maj känns hett

LEDARE

Ishockey-VM i maj månad. Är det något att hetsa upp sig över? Absolut. Inte minst med tanke på att Sverige har ett profilrikt lag där vår egen Anton Strålman tillhör nyckelspelarna.

Bara en sådan sak gör att man följer turneringen med extra stort intresse. Strålman är i grunden en produkt av den lokala idrotten där allt började i Tibro ishall och gick under gymnasietiden vidare till Billingehov och Skövde IK.

Efter två år i Timrå har det sedan blivit Kanada och USA de senaste tio säsongerna.

Visst, mycket har hänt under resans gång, men jag vet att Anton värdesätter sina unga hockeyår mycket. Det finns många ledare och kompisar som har spelat roll i utvecklingen till den spelare han nu är vid 30 års ålder. En back i världsklass med 622 NHL-matcher på meritlistan.

Ännu en gång bevisas det hur viktigt det är med fungerande ungdomsverksamhet som vilar på den svenska modellen som bygger på engagemang och ideellt arbete. Anton Strålman med Tibro IK som moderklubb är ett exempel, men tittar man på de andra spelarna så hittar vi många mindre klubbar som Nor, Vänersborg, Övertorneå, Lerum, Norrtälje med flera. Sedan är de större föreningarna bra på att utveckla. Så nog görs det ett bra jobb i de svenska klubbarna.

Här skall det påpekas att hockeyn på intet sätt är unik. Det ser ut på samma sätt i exempelvis fotboll och handboll. Det skall bli mycket spännande att se hur det blir i framtiden. I dag är det ju mycket fokus på att ungdomsidrotten sköts på ett sunt och inkluderande sätt. Det borde gynna idrotten.

Att så många NHL-spelare finns med i VM visar att de sätter ett stort värde i att dra på sig landslagsdressen.

Visst, det kommer bli ett tufft i Köln, men den svenska starten lovar gott och det finns absolut möjligt att gå hela vägen. Dessutom ser det ut att bli en riktig hockeyfest med massor av publik. I Tyskland är man bra på att arrangera idrottsevenemang. Det vet vi sedan tidigare.

Det vore otroligt stort om Sverige tar hem guldet, inte minst för västgötahockeyn, som bidrar med såväl Anton Strålman som målvakten Viktor Fasth som har Vänersborgs HC som moderförening.

Med tanke på att det inte ser ut att bli några NHL-spelare i OS 2018 vore ett VM-guld en tröst. Besvikelsen från de svenska spelarna är mycket stor över att NHL vägrar släppa spelare till de olympiska spelen.

Ett OS med alla de bästa spelarna på plats är bra för sporten, men NHL anser att de inte vinner något på att skicka spelare till OS och ta paus i säsongen.

Jag kan tycka att det är respektlös mot alla de spelare som fostrats till NHL. Att låta dem spela OS vore ett sätt att ge tillbaka en del till sporten och den verksamhet som utgör grunden och förser ligan med nya välutbildade hockeyspelare. En OS-turnering är ett enormt stort skyltfönster.

Bara en sådan sak gör att man följer turneringen med extra stort intresse. Strålman är i grunden en produkt av den lokala idrotten där allt började i Tibro ishall och gick under gymnasietiden vidare till Billingehov och Skövde IK.

Efter två år i Timrå har det sedan blivit Kanada och USA de senaste tio säsongerna.

Visst, mycket har hänt under resans gång, men jag vet att Anton värdesätter sina unga hockeyår mycket. Det finns många ledare och kompisar som har spelat roll i utvecklingen till den spelare han nu är vid 30 års ålder. En back i världsklass med 622 NHL-matcher på meritlistan.

Ännu en gång bevisas det hur viktigt det är med fungerande ungdomsverksamhet som vilar på den svenska modellen som bygger på engagemang och ideellt arbete. Anton Strålman med Tibro IK som moderklubb är ett exempel, men tittar man på de andra spelarna så hittar vi många mindre klubbar som Nor, Vänersborg, Övertorneå, Lerum, Norrtälje med flera. Sedan är de större föreningarna bra på att utveckla. Så nog görs det ett bra jobb i de svenska klubbarna.

Här skall det påpekas att hockeyn på intet sätt är unik. Det ser ut på samma sätt i exempelvis fotboll och handboll. Det skall bli mycket spännande att se hur det blir i framtiden. I dag är det ju mycket fokus på att ungdomsidrotten sköts på ett sunt och inkluderande sätt. Det borde gynna idrotten.

Att så många NHL-spelare finns med i VM visar att de sätter ett stort värde i att dra på sig landslagsdressen.

Visst, det kommer bli ett tufft i Köln, men den svenska starten lovar gott och det finns absolut möjligt att gå hela vägen. Dessutom ser det ut att bli en riktig hockeyfest med massor av publik. I Tyskland är man bra på att arrangera idrottsevenemang. Det vet vi sedan tidigare.

Det vore otroligt stort om Sverige tar hem guldet, inte minst för västgötahockeyn, som bidrar med såväl Anton Strålman som målvakten Viktor Fasth som har Vänersborgs HC som moderförening.

Med tanke på att det inte ser ut att bli några NHL-spelare i OS 2018 vore ett VM-guld en tröst. Besvikelsen från de svenska spelarna är mycket stor över att NHL vägrar släppa spelare till de olympiska spelen.

Ett OS med alla de bästa spelarna på plats är bra för sporten, men NHL anser att de inte vinner något på att skicka spelare till OS och ta paus i säsongen.

Jag kan tycka att det är respektlös mot alla de spelare som fostrats till NHL. Att låta dem spela OS vore ett sätt att ge tillbaka en del till sporten och den verksamhet som utgör grunden och förser ligan med nya välutbildade hockeyspelare. En OS-turnering är ett enormt stort skyltfönster.