11 maj 2017 06:00

11 maj 2017 07:00

Green mot nya arenor

LEDARE

I går kom alltså beskedet, Monica Green (S) från Skövde lämnar riksdagsstolen efter valet 2018, en stol hon då kommer att ha innehaft i 24 år.

Green har under sina riksdagsår suttit i en rad olika utskott, och även innehaft andra uppdrag (se nyhetsplats). Då och då har Monica Green blivit uppmärksammad på riksplanet, både vad gäller själva politiken, men också för andra saker som hör politiken till. Tänk bara den gången hon anklagade dåvarande socialministern och partiledaren Göran Hägglund (KD) för att räcka ut tungan åt henne, i samband med en debatt i riksdagen. Det blev förstås stora rubriker. Monica hävdade med eftertryck att Hägglund räckt ut tungan åt henne, men Hägglund nekade. Minns jag rätt så gick det aldrig att bevisa hur det låg till, eftersom det inte fanns någon film som visade Hägglund vid tillfället.

Eller när Monica Green jagade Pokémon bakom Prins Daniel i samband med riksdagens öppnande förra året. Detta med motiveringen att ”jag klarar att göra två saker samtidigt”. Då blev det också stora rubriker.

Vid det senaste valet lovade Monica Green att bada i Livets Brunn, om Socialdemokraterna vann valet på riksnivå. Ett löfte som Monica höll. Det blev ett bad under valnatten.

Åtskilliga gånger, främst under valtider och mest under min tid som nyhetschef, har jag haft diskussioner med Monica Green om nyhetsbedömningar, publicering av debattinlägg med mera. Det hör naturligtvis till mitt jobb, och många fler politiker än Monica vill gärna framföra sina åsikter.

Min erfarenhet är att Monica är påstridig i sina diskussioner och sitt sätt att argumentera, och man får argumentera tillbaka på samma sätt. Jag vill i det här sammanhanget passa på att ge Monica Green en eloge, och det handlar om ordet respekt. I de diskussioner vi haft under främst valåren så har hon exempelvis avslutat med att säga; ”jaja, jag försöker sköta mitt jobb på bästa sätt och jag förstår att du försöker sköta ditt på bästa sätt”. Eller; ”då förstår jag hur ni i media tänker, även om jag inte håller med”. Det är inte precis alla politiker som brukar delge den inställningen, och i synnerhet inte under valtider då det mesta inom politiken brukar ske i turbofart.

Vad ska Monica göra nu? Det återstår tydligen att se. Monica ska söka sig till nya arenor, säger hon, och namnger några tänkbara områden. Under förmiddagen i går fanns inte lokalpolitiken med bland dessa. Men senare under dagen kommenterade Green för SLA att hon tänker ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Skövde, där hon i dag är andre vice ordförande.

Detta gör att man undrar om Monica faktiskt har funderingar på att ge sig in mer i lokalpolitiken i Skövde, genom att exempelvis utmana partikollegan Marie Ekman om kommunalrådsposten. Inget sådant har framkommit än, men vi får väl se ju närmare nästa val vi kommer. När det gäller Monica Green ska man nog inte vara för säker på något.

 

 

Green har under sina riksdagsår suttit i en rad olika utskott, och även innehaft andra uppdrag (se nyhetsplats). Då och då har Monica Green blivit uppmärksammad på riksplanet, både vad gäller själva politiken, men också för andra saker som hör politiken till. Tänk bara den gången hon anklagade dåvarande socialministern och partiledaren Göran Hägglund (KD) för att räcka ut tungan åt henne, i samband med en debatt i riksdagen. Det blev förstås stora rubriker. Monica hävdade med eftertryck att Hägglund räckt ut tungan åt henne, men Hägglund nekade. Minns jag rätt så gick det aldrig att bevisa hur det låg till, eftersom det inte fanns någon film som visade Hägglund vid tillfället.

Eller när Monica Green jagade Pokémon bakom Prins Daniel i samband med riksdagens öppnande förra året. Detta med motiveringen att ”jag klarar att göra två saker samtidigt”. Då blev det också stora rubriker.

Vid det senaste valet lovade Monica Green att bada i Livets Brunn, om Socialdemokraterna vann valet på riksnivå. Ett löfte som Monica höll. Det blev ett bad under valnatten.

Åtskilliga gånger, främst under valtider och mest under min tid som nyhetschef, har jag haft diskussioner med Monica Green om nyhetsbedömningar, publicering av debattinlägg med mera. Det hör naturligtvis till mitt jobb, och många fler politiker än Monica vill gärna framföra sina åsikter.

Min erfarenhet är att Monica är påstridig i sina diskussioner och sitt sätt att argumentera, och man får argumentera tillbaka på samma sätt. Jag vill i det här sammanhanget passa på att ge Monica Green en eloge, och det handlar om ordet respekt. I de diskussioner vi haft under främst valåren så har hon exempelvis avslutat med att säga; ”jaja, jag försöker sköta mitt jobb på bästa sätt och jag förstår att du försöker sköta ditt på bästa sätt”. Eller; ”då förstår jag hur ni i media tänker, även om jag inte håller med”. Det är inte precis alla politiker som brukar delge den inställningen, och i synnerhet inte under valtider då det mesta inom politiken brukar ske i turbofart.

Vad ska Monica göra nu? Det återstår tydligen att se. Monica ska söka sig till nya arenor, säger hon, och namnger några tänkbara områden. Under förmiddagen i går fanns inte lokalpolitiken med bland dessa. Men senare under dagen kommenterade Green för SLA att hon tänker ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Skövde, där hon i dag är andre vice ordförande.

Detta gör att man undrar om Monica faktiskt har funderingar på att ge sig in mer i lokalpolitiken i Skövde, genom att exempelvis utmana partikollegan Marie Ekman om kommunalrådsposten. Inget sådant har framkommit än, men vi får väl se ju närmare nästa val vi kommer. När det gäller Monica Green ska man nog inte vara för säker på något.

 

 

  • Peter Henriksson