26 jun 2017 06:00

26 jun 2017 11:14

En turnering med idel vinnare

LEDARE

Fotboll utan vinnare, eller hur var det egentligen när Ulvacupen arrangerades för 45 året helgen innan midsommar? Jag vill hävda att alla som var med var vinnare med det nya upplägget.

Visst, det räknades inga tabeller och avgjordes inget slutspel, men det spelades fler matcher då lagen garanterades sex matcher, tidigare rörde det sig om fyra, tre i gruppspel och sedan var det många som blev utslagna i den första slutspelsmatchen, redan på söndagsmorgon, eller kanske redan på lördagskväll.

Nu spelade 192 lag i två dagar istället. En seger för alla då barn mellan 10 och 12 år mår bäst och behöver spela mycket i olika konstellationer på olika platser, mot olika typer av motstånd. Ibland vinna och ibland förlora. Båda sakerna är lika viktiga och utvecklande.

Att påstå att det hela var helt kravlöst stämmer inte. Varje match är på allvar och målen räknas. Annars kan man i debatten tro att man spelar utan målställningar och att alla matcher slutar 0–0...

Arrangerande Ulvåkers IF skall ha en stor eloge för att de körde turneringen fullt ut efter de nya spelregler som satts upp av Svenska Fotbollförbundet för att dämpa tävlingshetsen. En regel som i korthet innebär att det inte får koras några seriesegrare eller cupvinnare förrän vid 13 års ålder.

Såväl spelare, ledare som cupansvariga vittnade om en mer avspänd stämning runt cupen. Fler hade roligt helt enkelt och vad spelar det egentligen för roll att vinna en pokal i tioårsåldern? Visst, det är kul för stunden för de som är med och deras anhöriga.

Jag vet att det fanns farhågor inför Ulvacupen, olyckskorparna kraxade att nyordningen skulle betyda turneringens död och Ulvåker skulle gå miste om en mycket viktig inkomstkälla. Hela föreningen var rent av hotad.

Visst, bara en turnering är genomförd, men att döma av tongångarna så lär Ulvacupens ställning vara säker även i framtiden.

På tal om vinnare är det roligt att kunna konstatera att IFK Skövde handboll, Skövde HF och Skövde IK som nyligen haft sina årsmöten redovisade plussiffror för det gångna verksamhetsåret. IFK Skövde snabba vändning är exceptionell, men även SHF och SIK:s siffror är glädjande, även om de fortfarande har ett negativ kapital att brottas med. Skövde HF på drygt 870 000 kronor och Skövde IK på drygt 185 000.

Smarta värvningar av spelare och satsning på eget material är receptet till framgång. Här står onekligen Skövde HF inför en stor utmaning med många luckor att fylla för att försvara sin ställning i eliten. Här gäller det att både gasa och bromsa samtidigt.

Visst, det räknades inga tabeller och avgjordes inget slutspel, men det spelades fler matcher då lagen garanterades sex matcher, tidigare rörde det sig om fyra, tre i gruppspel och sedan var det många som blev utslagna i den första slutspelsmatchen, redan på söndagsmorgon, eller kanske redan på lördagskväll.

Nu spelade 192 lag i två dagar istället. En seger för alla då barn mellan 10 och 12 år mår bäst och behöver spela mycket i olika konstellationer på olika platser, mot olika typer av motstånd. Ibland vinna och ibland förlora. Båda sakerna är lika viktiga och utvecklande.

Att påstå att det hela var helt kravlöst stämmer inte. Varje match är på allvar och målen räknas. Annars kan man i debatten tro att man spelar utan målställningar och att alla matcher slutar 0–0...

Arrangerande Ulvåkers IF skall ha en stor eloge för att de körde turneringen fullt ut efter de nya spelregler som satts upp av Svenska Fotbollförbundet för att dämpa tävlingshetsen. En regel som i korthet innebär att det inte får koras några seriesegrare eller cupvinnare förrän vid 13 års ålder.

Såväl spelare, ledare som cupansvariga vittnade om en mer avspänd stämning runt cupen. Fler hade roligt helt enkelt och vad spelar det egentligen för roll att vinna en pokal i tioårsåldern? Visst, det är kul för stunden för de som är med och deras anhöriga.

Jag vet att det fanns farhågor inför Ulvacupen, olyckskorparna kraxade att nyordningen skulle betyda turneringens död och Ulvåker skulle gå miste om en mycket viktig inkomstkälla. Hela föreningen var rent av hotad.

Visst, bara en turnering är genomförd, men att döma av tongångarna så lär Ulvacupens ställning vara säker även i framtiden.

På tal om vinnare är det roligt att kunna konstatera att IFK Skövde handboll, Skövde HF och Skövde IK som nyligen haft sina årsmöten redovisade plussiffror för det gångna verksamhetsåret. IFK Skövde snabba vändning är exceptionell, men även SHF och SIK:s siffror är glädjande, även om de fortfarande har ett negativ kapital att brottas med. Skövde HF på drygt 870 000 kronor och Skövde IK på drygt 185 000.

Smarta värvningar av spelare och satsning på eget material är receptet till framgång. Här står onekligen Skövde HF inför en stor utmaning med många luckor att fylla för att försvara sin ställning i eliten. Här gäller det att både gasa och bromsa samtidigt.