10 jul 2017 09:30

10 jul 2017 09:31

Ett riktigt och modigt beslut

Fotbollsturneringen Skadevi Cups finalpass förra helgen fick en otrevlig eftersmak då arrangerande IFK Skövde FK tog beslut om att utesluta ett lag från P15-finalen.

Ulvåkers IF korades till segrare utan att behöva möta Askim i finalen. En ledare i den klubben hade gjort rasistiska tillmälen mot spelare i motståndarlaget i semifinalen mot Alingsås IF.

Cupledningen kunde inte gärna ha tagit något annat beslut, även om det var många snopna miner bland ungdomarna som gick miste om att spela final inför storpublik. Kanske enda gången i livet som man får chansen att spela en final Skadevi Cup.

Nu bad Askims IK om ursäkt och klubben stängde av ledaren tills vidare. Det visar att de tar detta på allvar.

IFK Skövde hyllas för sitt beslut att sätta ner foten och säga ifrån på ett kraftfullt sätt, förhoppningsvis får det positiva konsekvenser i ett större perspektiv, fler arrangörer vågar ta beslut när liknande saker inträffar.

Sedan tycker jag att hela händelsen sätter fingret på det här med tävlingshetsen på ungdomsnivå. Jag tycker att beslutet som Svenska Fotbollförbundet tagit att förbjuda tabeller och slutspel för ungdom under 13 är bra.

Sedan tycker jag det är trist när det verkar som att många inte har förstått innebörden. Det handlar definitivt inte om att slopa tävlingsmomentet. Varje mål räknas och matcher vinns och förloras, men det koras inga seriesegrare eller turneringsvinnare. Det är hela saken.

Det dämpar hetsen vilket tydligt märktes i Ulvacupen för några veckor sedan som genomfördes för första gången utan slutspel.

Jag är helt övertygad om ungdomsidrott skall bedrivas så att så många som möjligt håller på så länge som möjligt.

Väldigt många kommer ändå att sluta efter ungdomsåren när andra intressen, utbildning och arbete tar över. Då är det viktigt att man inte lämnar bitter och besviken utan kommer ifrån idrotten med en positiv syn.

Då är chansen större att man återkommer i någon form i vuxen ålder, som ledare eller kanske som sponsor.

Idrott skall naturligtvis mer vara förknippat med glädje och positiva erfarenheter än höga krav och negativ stress.

I det sammanhanget är naturligtvis ledarnas och föräldrarnas roll mycket viktig. Här gäller det att uppträda som föredömen på alla plan.

”Barn gör inte som du säger, de gör som du gör”.

Ulvåkers IF korades till segrare utan att behöva möta Askim i finalen. En ledare i den klubben hade gjort rasistiska tillmälen mot spelare i motståndarlaget i semifinalen mot Alingsås IF.

Cupledningen kunde inte gärna ha tagit något annat beslut, även om det var många snopna miner bland ungdomarna som gick miste om att spela final inför storpublik. Kanske enda gången i livet som man får chansen att spela en final Skadevi Cup.

Nu bad Askims IK om ursäkt och klubben stängde av ledaren tills vidare. Det visar att de tar detta på allvar.

IFK Skövde hyllas för sitt beslut att sätta ner foten och säga ifrån på ett kraftfullt sätt, förhoppningsvis får det positiva konsekvenser i ett större perspektiv, fler arrangörer vågar ta beslut när liknande saker inträffar.

Sedan tycker jag att hela händelsen sätter fingret på det här med tävlingshetsen på ungdomsnivå. Jag tycker att beslutet som Svenska Fotbollförbundet tagit att förbjuda tabeller och slutspel för ungdom under 13 är bra.

Sedan tycker jag det är trist när det verkar som att många inte har förstått innebörden. Det handlar definitivt inte om att slopa tävlingsmomentet. Varje mål räknas och matcher vinns och förloras, men det koras inga seriesegrare eller turneringsvinnare. Det är hela saken.

Det dämpar hetsen vilket tydligt märktes i Ulvacupen för några veckor sedan som genomfördes för första gången utan slutspel.

Jag är helt övertygad om ungdomsidrott skall bedrivas så att så många som möjligt håller på så länge som möjligt.

Väldigt många kommer ändå att sluta efter ungdomsåren när andra intressen, utbildning och arbete tar över. Då är det viktigt att man inte lämnar bitter och besviken utan kommer ifrån idrotten med en positiv syn.

Då är chansen större att man återkommer i någon form i vuxen ålder, som ledare eller kanske som sponsor.

Idrott skall naturligtvis mer vara förknippat med glädje och positiva erfarenheter än höga krav och negativ stress.

I det sammanhanget är naturligtvis ledarnas och föräldrarnas roll mycket viktig. Här gäller det att uppträda som föredömen på alla plan.

”Barn gör inte som du säger, de gör som du gör”.