Billingebadet väcker känslor

Vi har väl inte haft någon riktig badsommar ännu, även om jag vet de som inte tycker att det varit så tokigt. Hur som helst har Billingebadet hamnat i fokus. Det är Skövde Simsällskap som vädrar sitt missnöje med såväl kostnadsökning som badets kvalité.

Badet duger alldeles utmärkt för vanliga badgäster, men när det handlar om att bedriva simning som idrott håller bassängen inte måttet.

Det har den för övrigt aldrig gjort. Bassängen har inte tillräckligt djup för att vara godkänd för tävlingar. Det lär man aldrig kunna göra något åt. Enda chansen är att bygga en ny bassäng, är det möjligt?

Utan ett fungerande utomhusbad kommer Skövde inte kunna bli aktuell som arrangör av SM-veckan, sommar. Om jag förstått det rätt konstaterades det för några år sedan då det var folk på plats för att se på kommunens möjligheter som arrangör.

När det gäller läget på bergskanten slår badet det mesta, men det är också det bästa med anläggningen.

Visst, det kan tyckas som slöseri med skattepengar att ha ett fungerande utomhusbad som passar för både tävling, träning och vanliga badgäster, men borde finnas i en kommun av Skövdes storlek för att öka den så viktiga attraktionskraften.

Jag vill påminna om att vi faktiskt hade Skövdebadet, en anläggning med en fungerande 50-metersbassäng och även en anläggning för simhopp. På Skövdebadet har det både tävlats nationellt och internationellt.

Nu valde kommunen att riva Skövdebadet när äventyrsbadet byggdes. Istället gjordes det en satsning på Boulognersjön som badsjö.

Jag har förståelse för båda satsningarna, men för simsporten är det naturligtvis inte bra. En sport med stolta svenska traditioner och där vi idag har en av våra absolut största internationella stjärnor i Sarah Sjöström.

Skövde Simsällskap är en klubb med stolta traditioner. En klubb som genom åren har skördat stora framgångar på SM och även internationellt. Namn som Tomas Jonsson och Yvonne Brage med flera och den legendariska tränaren Olle ”Tjänis” Karlsson är namn som för alltid finns inristade i Skövdes idrottshistoria.

Nu har klubben fått fram ett härligt offensivt tjejgäng tränade av Tamas Fekete där bland annat 14-årige Trine Forss visade upp sig bland de allra bästa på SM i Borås. Hon tampades till och med självaste Sarah Sjöström.

De naturligtvis värda att få bättre möjligheter att bedriva sin idrott året runt. Här hoppas jag verkligen att Skövde kommun tar klubbens skrivelse på allvar och försöker göra så bra som möjligt för dem.

Det finns önskemål om att tillföra Arena Skövde en utomhusbassäng, men den har skjutits på framtiden av ekonomiska skäl. Bara hoppas att det inte blir för länge...

17 jul 2017 10:30

17 jul 2017 10:30