Gott gry i Skövdes blivande studenter

Det är gott gry i Skövdes blivande studenter. Den gångna veckan fick eleverna besked av sina rektorer, både från Gymnasium Skövde och de fem friskolorna, om att nästa studentkortege kommer att äga rum till fots, med hänvisning till bland annat säkerhets- och miljöskäl.

Det beskedet togs inte emot väl av eleverna, som bland annat tycker att skolledningen kunde ha pratat med eleverna innan beslutet fattades. Nu har några av de blivande studenterna startat ett arbete med att arrangera en traditionell fordonskortege utanför skoltid.

Det är lätt att förstå rektorernas motivering till beslutet. En rullande fordonskortege med hoppande studenter och höga ljudnivåer från dunkande musik innebär inte den bästa säkerheten i sammanhanget. Det är dock värt att påpeka att jag tycker att säkerheten verkar ha förbättrats väsentligt på senare år.

Rektorerna pekar också på miljön, eftersom många fordon släpper ut mycket avgaser. Dessutom menar man att eleverna ofta får lägga tusentals kronor var för att hyra fordon och stora ljudanläggningar, samt att en del budskap på banderollerna inte borde höra hemma i en kortege.

Det är dock lika lätt att förstå den besvikelse som många av eleverna givit uttryck för. Man anser att frågan kunde ha diskuterats med eleverna innan beslutet fattades. Eleverna hävdar också att många klasser redan har bokat både fordon och ljudanläggningar, eftersom det gäller att vara ute i god tid.

Det där med god tid kan vara värt att ägna några rader åt. Det är ju alltid lätt att vara efterklok, men visst hade det varit bättre om skolledningarna redan i våras sagt att 2017 års studentkortege blir den sista fordonsdrivna och att man ska gå till fots från och med 2018? Då hade eleverna haft mer tid på sig att anpassa sig till beslutet, istället för att uppleva det som en kalldusch ett par veckor in på terminen.

Med lite mer och tidigare kommunikation mellan skola och elever så hade man kanske kunnat komma fram till en gemensam lösning, max antal personer på ett flak, inga banderoller med tvivelaktiga budskap, minst en skolanställd per flak, maximal ljudvolym, vad vet jag. Tyvärr kommer nog den här frågan att prägla avslutningsåret för de nuvarande treorna.

Jag tycker att det är bra att studenterna reagerar så kraftigt som de gör. Det visar att de inte finner sig i vad de själva betraktar som ett dåligt beslut, och att de istället ska jobba för att hitta en egen lösning på den motordrivna kortegen. Det visar att eleverna både tänker och gör saker självständigt, vad än vuxenvärlden säger. Då har skolan lyckats och det bådar gott för framtiden.

Det ska tilläggas att det knappast är en katastrof att ha en studentkortege till fots. Så var det förr. Jag och mina klasskamrater gick till fots när vi en gång i tiden tog studenten vid Västerhöjdsgymnasiet. Det var en väldigt festlig tillställning det också.

Peter Henriksson

 

13 sep 2017 10:00

13 sep 2017 10:00