16 maj 2018 06:00

16 maj 2018 06:00

Rätt att vänta med marginalskatten

Med vänner som Svenskt näringsliv behöver Moderaterna inga fiender.

Den nyliga attacken mot vad som uppfattas som partiets tvehågsna hållning till att sänka marginalskatten är enbart kontraproduktiv. Det ändrar ingenting men ger starka krafter på vänstersidan något att mobilisera kring.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har varit tydlig. ”Om staten tar mer än hälften av dina pengar när du jobbar extra, då tar staten för mycket och vi kan inte ha konfiskatoriska skatter i Sverige”, sade han till Dagens Industri (7/3).

Efter att partiets skuggbudget presenterades nyligen uppmärksammades av samma tidning att inga förslag om sänkta marginalskatter fanns med. Svenskt näringsliv föll snabbt in i kören av kritiska röster och talade om hur besviken organisationen var på Moderaterna.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson förklarar att målet alltjämt är att principen hälften kvar ska förverkligas men att man måste göra prioriteringar. Det är en rimlig bedömning.

Marginalskatterna, den skatt du betalar för varje ny tusenlapp du tjänar, är skadliga och behöver åtgärdas. De minskar incitamenten till såväl utbildning som vidarebildning och närmast uppmuntrar välbetalda, högproduktiva människor att arbeta mindre. Sverige har inte bara OECD:s högsta marginalskatter, de drabbar människor med mycket lägre inkomster än i jämförbara länder.

I Sverige räcker det att tjäna 37 000 kronor i månaden för att den statliga inkomstskatten som lägger på 20 procentenheter ska slå till. I Danmark är motsvarande nivå 49 000 kronor och i Finland 61 000. I Kanada är det 101 000 och i Frankrike 135 000 kronor.

Detta skapar problem på många håll. Inte minst på bostadsmarknaden. Skatterna har utformats för att motverka privat kapitaluppbyggnad, men nu ställs krav på att hemköpare ska ha just det. Detta innebär att många unga som tjänar bra ändå inte kan köpa en egen bostad.

Ulf Kristersson har rätt. Vi har konfiskatoriska skatter i Sverige. Det behöver åtgärdas. Men det innebär inte med automatik att det måste göras först. Det finns mycket som måste åtgärdas av en ny regering och allt kan inte göras samtidigt.

Moderaterna talar om att prioritera skattesänkningar för dem som tjänar minst, det vill säga ett till jobbskatteavdrag. Det är också viktigt. Dock bör även det få stryka på foten så länge varken Försvaret eller Polisen har de resurser som krävs för att upprätthålla yttre och inre säkerhet. Omvärlden är mindre säker än på länge och Sverige har som bekant en prekär geopolitisk situation som förvärras av Socialdemokraternas doktrinära ovilja att diskutera ett Natomedlemskap. Därtill ökar det grova våldet på många håll i Sverige och vi ser en spricka växa mellan dem som omfattas av samhällets trygghet och dem som lever där dit lagens långa arm inte når.

Dessa statens mest grundläggande funktioner måste fungera innan några skattesänkningar kan komma på tal. Oavsett hur angelägna Svenskt näringsliv anser att de är.

 

Daniel Persson/SNB

 

 

Den nyliga attacken mot vad som uppfattas som partiets tvehågsna hållning till att sänka marginalskatten är enbart kontraproduktiv. Det ändrar ingenting men ger starka krafter på vänstersidan något att mobilisera kring.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har varit tydlig. ”Om staten tar mer än hälften av dina pengar när du jobbar extra, då tar staten för mycket och vi kan inte ha konfiskatoriska skatter i Sverige”, sade han till Dagens Industri (7/3).

Efter att partiets skuggbudget presenterades nyligen uppmärksammades av samma tidning att inga förslag om sänkta marginalskatter fanns med. Svenskt näringsliv föll snabbt in i kören av kritiska röster och talade om hur besviken organisationen var på Moderaterna.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson förklarar att målet alltjämt är att principen hälften kvar ska förverkligas men att man måste göra prioriteringar. Det är en rimlig bedömning.

Marginalskatterna, den skatt du betalar för varje ny tusenlapp du tjänar, är skadliga och behöver åtgärdas. De minskar incitamenten till såväl utbildning som vidarebildning och närmast uppmuntrar välbetalda, högproduktiva människor att arbeta mindre. Sverige har inte bara OECD:s högsta marginalskatter, de drabbar människor med mycket lägre inkomster än i jämförbara länder.

I Sverige räcker det att tjäna 37 000 kronor i månaden för att den statliga inkomstskatten som lägger på 20 procentenheter ska slå till. I Danmark är motsvarande nivå 49 000 kronor och i Finland 61 000. I Kanada är det 101 000 och i Frankrike 135 000 kronor.

Detta skapar problem på många håll. Inte minst på bostadsmarknaden. Skatterna har utformats för att motverka privat kapitaluppbyggnad, men nu ställs krav på att hemköpare ska ha just det. Detta innebär att många unga som tjänar bra ändå inte kan köpa en egen bostad.

Ulf Kristersson har rätt. Vi har konfiskatoriska skatter i Sverige. Det behöver åtgärdas. Men det innebär inte med automatik att det måste göras först. Det finns mycket som måste åtgärdas av en ny regering och allt kan inte göras samtidigt.

Moderaterna talar om att prioritera skattesänkningar för dem som tjänar minst, det vill säga ett till jobbskatteavdrag. Det är också viktigt. Dock bör även det få stryka på foten så länge varken Försvaret eller Polisen har de resurser som krävs för att upprätthålla yttre och inre säkerhet. Omvärlden är mindre säker än på länge och Sverige har som bekant en prekär geopolitisk situation som förvärras av Socialdemokraternas doktrinära ovilja att diskutera ett Natomedlemskap. Därtill ökar det grova våldet på många håll i Sverige och vi ser en spricka växa mellan dem som omfattas av samhällets trygghet och dem som lever där dit lagens långa arm inte når.

Dessa statens mest grundläggande funktioner måste fungera innan några skattesänkningar kan komma på tal. Oavsett hur angelägna Svenskt näringsliv anser att de är.

 

Daniel Persson/SNB