21 maj 2018 06:00

21 maj 2018 06:39

Laget före jaget i VM-truppen

LEDARE

I veckan som gick tog Janne Andersson ut den svenska VM-truppen i fotboll. Inga överraskningar och inte en enda spelare från allsvenskan fick plats. Det har väckt en del uppmärksamhet, men egentligen är det inte så konstigt.

Jag menar att som den globala fotbollsvärlden ser ut så försvinner spelarna utomlands. Många skulle säkert mått bra av vara hemma och utvecklas i den svenska ligan, men proffslivet utomlands lockar, även om några återfinns i klubbar som den breda idrottspubliken knappast har hört talas om. Eller vad som sägs som klubbar som Guingamp, Waslan Beeveren och Al Ain. Det är klubbarna för Karl-Johan Johnsson, Marcus Berg och Isaac Kiese-Thelin.

Vi har också en tämligen anonym trupp där många spelare skulle kunna gå över Hertig Johans torg i Skövde hela dagen utan att bli igenkända.

Med tanke på det borde vi kanske inte ha några stora förhoppningar inför VM. Visst, Sverige slog ut Italien och Nederländerna i VM-kvalet och det imponerar, men hur skall det gå i ett slutspel?

Jag tror faktiskt att det kan gå riktigt bra. Jag gillar skarpt det sätt som Janne Andersson har byggt upp sitt landslag. En svensk modell där laget går för jaget och det just jämnheten och avsaknaden av superstjärnor är styrkan.

En stor snackis under våren har varit om Zlatan Ibrahimovic skulle tas ut i VM-truppen trots att han tidigare tackat nej till landslaget. Han har varit bra själv att späda på spekulationerna med en del kryptiska uttalanden.

Nu tror jag faktiskt att det aldrig var aktuellt och Zlatans utspel från Los Angeles känns mest som ett sätt att skapa uppmärksamhet. Jag tror inte att Janne Andersson haft någon tanke på att ta ut Zlatan. Helt rätt, det hade riskerat hela lagbygget.

Visst, ingen skall ta ifrån Zlatans hans fotbollskunskaper, hans framgångar planen, men när det gäller det svenska landslaget är det ett avslutat kapitel. Det tror jag även Ibrahimovic själv innerst inne inser.

På tal om doldisar i VM-truppen. Vill man spetsa till det kan man påstå att det är en före detta mittfältare i Skövde AIK som tagit plats i truppen. Jag tänker Marcus Rodén som gjorde några division 1-matcher för Skövde AIK för några år sedan. Då var han inte ordinarie i Elfsborg utan lånades ut till SAIK. Nu är han i italienska Crotone. Så kan det gå i sportens underbara värld.

Jag tycker man skall vara optimist inför det kommande VM-slutspelet. Visst en grupp med Tyskland, Sydkorea och Mexico är tuff, men under Janne Anderssons ledning har Sverige byggt upp ett lag som visat att de har kapacitet att vinna mot på pappret starkare nationer.

Visst, det kan tyckas tråkigt, men segerreceptet är organisation, taktiskt kunnande och sammanhållning. För mig låter det som ett klassiskt svenskt segerrecept som skördat många framgångar åt svensk lagidrott. Varför kan det inte ske igen?

Jan Larsson

Jag menar att som den globala fotbollsvärlden ser ut så försvinner spelarna utomlands. Många skulle säkert mått bra av vara hemma och utvecklas i den svenska ligan, men proffslivet utomlands lockar, även om några återfinns i klubbar som den breda idrottspubliken knappast har hört talas om. Eller vad som sägs som klubbar som Guingamp, Waslan Beeveren och Al Ain. Det är klubbarna för Karl-Johan Johnsson, Marcus Berg och Isaac Kiese-Thelin.

Vi har också en tämligen anonym trupp där många spelare skulle kunna gå över Hertig Johans torg i Skövde hela dagen utan att bli igenkända.

Med tanke på det borde vi kanske inte ha några stora förhoppningar inför VM. Visst, Sverige slog ut Italien och Nederländerna i VM-kvalet och det imponerar, men hur skall det gå i ett slutspel?

Jag tror faktiskt att det kan gå riktigt bra. Jag gillar skarpt det sätt som Janne Andersson har byggt upp sitt landslag. En svensk modell där laget går för jaget och det just jämnheten och avsaknaden av superstjärnor är styrkan.

En stor snackis under våren har varit om Zlatan Ibrahimovic skulle tas ut i VM-truppen trots att han tidigare tackat nej till landslaget. Han har varit bra själv att späda på spekulationerna med en del kryptiska uttalanden.

Nu tror jag faktiskt att det aldrig var aktuellt och Zlatans utspel från Los Angeles känns mest som ett sätt att skapa uppmärksamhet. Jag tror inte att Janne Andersson haft någon tanke på att ta ut Zlatan. Helt rätt, det hade riskerat hela lagbygget.

Visst, ingen skall ta ifrån Zlatans hans fotbollskunskaper, hans framgångar planen, men när det gäller det svenska landslaget är det ett avslutat kapitel. Det tror jag även Ibrahimovic själv innerst inne inser.

På tal om doldisar i VM-truppen. Vill man spetsa till det kan man påstå att det är en före detta mittfältare i Skövde AIK som tagit plats i truppen. Jag tänker Marcus Rodén som gjorde några division 1-matcher för Skövde AIK för några år sedan. Då var han inte ordinarie i Elfsborg utan lånades ut till SAIK. Nu är han i italienska Crotone. Så kan det gå i sportens underbara värld.

Jag tycker man skall vara optimist inför det kommande VM-slutspelet. Visst en grupp med Tyskland, Sydkorea och Mexico är tuff, men under Janne Anderssons ledning har Sverige byggt upp ett lag som visat att de har kapacitet att vinna mot på pappret starkare nationer.

Visst, det kan tyckas tråkigt, men segerreceptet är organisation, taktiskt kunnande och sammanhållning. För mig låter det som ett klassiskt svenskt segerrecept som skördat många framgångar åt svensk lagidrott. Varför kan det inte ske igen?

Jan Larsson