09 sep 2018 23:35

10 sep 2018 08:03

Jämnt mellan blocken – avsätt Löfven

LEDARE

Med över fem sjättedelar av valdistrikten i riksdagsvalet räknade ger resultatet en viss vägledning. Det är jämnt mellan de två stora blocken, men de rödgröna ser ut att ha en svag övervikt.

Inledningsvis kan konstateras att valet är ett kraftigt underkännande av regeringens arbete under de senaste fyra åren. S och MP ser ut att tappa över fem procentenheter av sitt väljarstöd. Socialdemokraterna ser under partiledare Stefan Löfven ut att göra sitt sämsta val någonsin. Den enda andra gången som S har samlat under 30 procent av väljarna var 1911 då partiet slutade på 28,5 procent.

Ännu värre är det dock för Miljöpartiet som av allt att döma är slut som politisk kraft. Oavsett hur många valdistrikt som räknas så ligger partiet farligt nära riksdagsspärren. Detta efter fyra år i regeringsställning. Det är en oerhört potent plattform för att genomföra men också torgföra sina idéer. Efter sommarens hetta, torka och bränder har därtill klimatet varit en hetare fråga än på 30 år. Trots allt detta är det på håret att MP alls tar sig in i riksdagen kommande mandatperiod.

Anledningen till detta är inte att miljö och politik inte är viktigt för väljarna. Tvärtom talar det mesta för att en växande del av väljarkåren ser detta som viktigt. Men alla andra partier har numera genomtänkt politik på det området. MP behövs helt enkelt inte för att garantera frågans behandling.

Detta kan också komma att drabba Sverigedemokraterna. Till skillnad från situationen med MP litar en stor andel av väljarna fortfarande inte på övriga partiers politik på det aktuella området. Så är säkerligen fallet för Moderaterna. Ulf Kristersson (M) har vunnit väljarnas förtroende, men hans parti är ännu inte förlåtet för vad många väljare ser som de stora sveken under de senaste mandatperioderna – från migrationsöverenskommelsen, försvarsnedskärningar till decemberöverenskommelsen.

Men om han kan bilda regering utan att ge SD inflytande över migrationspolitiken och strama upp den under kommande mandatperioden bör förtroendet för partiet återvända och med det en ansenlig mängd väljare.

Kristdemokraterna ser däremot ut att göra ett mycket bra val. Partiledare Ebba Busch Thor äntligen har fått sitt genombrott. Undersökningarna vid vallokalerna visar också att hon har betytt väldigt mycket för partiets lyft i opinionen. Också Centern och Liberalerna ser ut att göra ett bra val.

Sammantaget är bilden tydlig. Löfven bör avgå snarast. Sverige har inte råd med en till mandatperiod som den gångna.

Än i denna dag anser socialdemokratiska företrädare dock att partiet självklart ska fortsätta regera. Borgerlighetens främsta gemensamma projekt måste därmed fortsätta. Det handlar inte om arbetslinje eller integration utan om att bryta den socialdemokratiska makthegemonin. S har ingen rätt till makten över Sverige och det enda sättet att få denna insikt att sjunka in är att hålla partiet borta från den.

Daniel Persson/SNB

Inledningsvis kan konstateras att valet är ett kraftigt underkännande av regeringens arbete under de senaste fyra åren. S och MP ser ut att tappa över fem procentenheter av sitt väljarstöd. Socialdemokraterna ser under partiledare Stefan Löfven ut att göra sitt sämsta val någonsin. Den enda andra gången som S har samlat under 30 procent av väljarna var 1911 då partiet slutade på 28,5 procent.

Ännu värre är det dock för Miljöpartiet som av allt att döma är slut som politisk kraft. Oavsett hur många valdistrikt som räknas så ligger partiet farligt nära riksdagsspärren. Detta efter fyra år i regeringsställning. Det är en oerhört potent plattform för att genomföra men också torgföra sina idéer. Efter sommarens hetta, torka och bränder har därtill klimatet varit en hetare fråga än på 30 år. Trots allt detta är det på håret att MP alls tar sig in i riksdagen kommande mandatperiod.

Anledningen till detta är inte att miljö och politik inte är viktigt för väljarna. Tvärtom talar det mesta för att en växande del av väljarkåren ser detta som viktigt. Men alla andra partier har numera genomtänkt politik på det området. MP behövs helt enkelt inte för att garantera frågans behandling.

Detta kan också komma att drabba Sverigedemokraterna. Till skillnad från situationen med MP litar en stor andel av väljarna fortfarande inte på övriga partiers politik på det aktuella området. Så är säkerligen fallet för Moderaterna. Ulf Kristersson (M) har vunnit väljarnas förtroende, men hans parti är ännu inte förlåtet för vad många väljare ser som de stora sveken under de senaste mandatperioderna – från migrationsöverenskommelsen, försvarsnedskärningar till decemberöverenskommelsen.

Men om han kan bilda regering utan att ge SD inflytande över migrationspolitiken och strama upp den under kommande mandatperioden bör förtroendet för partiet återvända och med det en ansenlig mängd väljare.

Kristdemokraterna ser däremot ut att göra ett mycket bra val. Partiledare Ebba Busch Thor äntligen har fått sitt genombrott. Undersökningarna vid vallokalerna visar också att hon har betytt väldigt mycket för partiets lyft i opinionen. Också Centern och Liberalerna ser ut att göra ett bra val.

Sammantaget är bilden tydlig. Löfven bör avgå snarast. Sverige har inte råd med en till mandatperiod som den gångna.

Än i denna dag anser socialdemokratiska företrädare dock att partiet självklart ska fortsätta regera. Borgerlighetens främsta gemensamma projekt måste därmed fortsätta. Det handlar inte om arbetslinje eller integration utan om att bryta den socialdemokratiska makthegemonin. S har ingen rätt till makten över Sverige och det enda sättet att få denna insikt att sjunka in är att hålla partiet borta från den.

Daniel Persson/SNB