13 nov 2013 16:41

23 jan 2015 15:34

LO-topp hyllar Bruk för alla

SOCIALT FÖRETAGANDE: LO:s ordförande på Bruk för allas konferens

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson hyllade i går Bruk för allas verksamhet under deras Framtidskonferens.
– Ni har inspirerat många att ta efter. Ju värdigare jobb vi skapar desto bättre arbetsmarknad.

I går var pingstkyrkan i Falköping arena för seminarier om sociala företags betydelse i samhället. Arrangören, Bruk för alla som är i begrepp att fira 20-årsjubileum har följts av Thorwaldsson sedan starten. När han nu fick chansen att föreläsa uttryckte han frustration över att det fortfarande är få kommuner som anammat konceptet.

– För mig är det fortfarande obegripligt varför detta inte funkar överallt. Alternativkostnaden är alltid att man annars får gå på bidrag.

Vägrade utanförskap

Han tog exempel med en cp-skadad man som vägrat stå utanför arbetsmarknaden. Men genom att använda munnen och pekskärm kunde han skriva. Något som gjorde att han fick uppgiften att skriva ut kommunstyrelsens protokoll. ”Det är klart att jag vet att någon annan skulle kunna göra det på en timma. För mig tar det en vecka men jag har arbetskamrater istället för att vara ensam” var hans inställning.

– I Sverige är vi så bra på effektivitet. Det (socialt företagande) hamnar lite utanför mallen, det är inget som man på myndigheterna kan räkna hem. Man har heller inte har något uppdrag att göra det, säger Thorwaldsson efter föreläsningen.

Deltog gjorde också Johan Johansson, tidigare varit folkhälsochef i Västra Götalandsregionen som redovisade konsekvenser av utanförskap. Journalisten Leif Stenberg berättade om, och visade sin film om Solkraft. Han är även medlem i Bruk för allas tankesmedja tillsammans med LO:s ordförande.

Dagen avslutades med en paneldebatt.

I går var pingstkyrkan i Falköping arena för seminarier om sociala företags betydelse i samhället. Arrangören, Bruk för alla som är i begrepp att fira 20-årsjubileum har följts av Thorwaldsson sedan starten. När han nu fick chansen att föreläsa uttryckte han frustration över att det fortfarande är få kommuner som anammat konceptet.

– För mig är det fortfarande obegripligt varför detta inte funkar överallt. Alternativkostnaden är alltid att man annars får gå på bidrag.

Vägrade utanförskap

Han tog exempel med en cp-skadad man som vägrat stå utanför arbetsmarknaden. Men genom att använda munnen och pekskärm kunde han skriva. Något som gjorde att han fick uppgiften att skriva ut kommunstyrelsens protokoll. ”Det är klart att jag vet att någon annan skulle kunna göra det på en timma. För mig tar det en vecka men jag har arbetskamrater istället för att vara ensam” var hans inställning.

– I Sverige är vi så bra på effektivitet. Det (socialt företagande) hamnar lite utanför mallen, det är inget som man på myndigheterna kan räkna hem. Man har heller inte har något uppdrag att göra det, säger Thorwaldsson efter föreläsningen.

Deltog gjorde också Johan Johansson, tidigare varit folkhälsochef i Västra Götalandsregionen som redovisade konsekvenser av utanförskap. Journalisten Leif Stenberg berättade om, och visade sin film om Solkraft. Han är även medlem i Bruk för allas tankesmedja tillsammans med LO:s ordförande.

Dagen avslutades med en paneldebatt.

  • Rikard Jansson