04 dec 2013 15:27

23 jan 2015 15:35

Eldsjälar får kommunens miljöpris

Petter Bergström och Camilla Lundin i Gudhem får kommunens miljöpris för deras envisa arbete med att sprida kunskap om självhushållning. I 15 år har de gett ut tidningen Åter och driver också forumet alternativ.nu som har 25 000 aktiva medlemmar.
– Trevligt! Vi fick veta det i går att vi var nominerade, i dag fick vi besked att vi fick pris, säger Petter Bergström.

Paret bor i Ambjörntorp och lever som de lär. Tack vare små omkostnader har de kunnat leva på sitt engagemang. Första exemplaret av tidningen trycktes i 190 exemplar. Nu är upplagan uppe i 7000 exemplar.

– Nu är det inte bara ungdomar som vill flytta ut till landet som läser, nu har vi läsare i alla åldrar som alltid bott på landet.

Konkreta tips var viktiga inslag i början. Artiklar gavs ut om vitt skilda ämnen som hur man renoverar fönster, lägger halmtak, kryddar brännvin eller bakar i stenugn. Klimatpåverkan och samarbete är viktiga inslag och på senare tid har även de som flyttat ut till landet berättat vilka motgångar och framgångar de haft.

– Det är inget politiskt eller filosofiskt, alla har sina skäl varför de flyttar till landet.

Attityden menar han har förändrats.

– I början fanns en stämpel på självhushållning som något fanatiskt och renlärigt. Nu är det en stor massa som vill ha ett meningsfullt liv!

Paret bor i Ambjörntorp och lever som de lär. Tack vare små omkostnader har de kunnat leva på sitt engagemang. Första exemplaret av tidningen trycktes i 190 exemplar. Nu är upplagan uppe i 7000 exemplar.

– Nu är det inte bara ungdomar som vill flytta ut till landet som läser, nu har vi läsare i alla åldrar som alltid bott på landet.

Konkreta tips var viktiga inslag i början. Artiklar gavs ut om vitt skilda ämnen som hur man renoverar fönster, lägger halmtak, kryddar brännvin eller bakar i stenugn. Klimatpåverkan och samarbete är viktiga inslag och på senare tid har även de som flyttat ut till landet berättat vilka motgångar och framgångar de haft.

– Det är inget politiskt eller filosofiskt, alla har sina skäl varför de flyttar till landet.

Attityden menar han har förändrats.

– I början fanns en stämpel på självhushållning som något fanatiskt och renlärigt. Nu är det en stor massa som vill ha ett meningsfullt liv!

  • Rikard Jansson