05 dec 2013 16:52

23 jan 2015 15:35

"Får ackrediterat och arbetsmiljöanpassat labb"

HULESJÖN: Första spadtaget för labb och personalrum på reningsverket

Personalen vid reningsverket Hulesjön kan se fram emot nya kontor och labblokaler till sommaren. I går tog kommunen och Asplunds bygg det första gemensamma spadtaget.

De nuvarande lokalerna vid reningsverket byggdes så tidigt som 1956. Sedan restaureringen 1980 har lokalerna inte fått någon ansiktslyftning. Men efter torsdagens byggstart så är 14 miljonersinvesteringen i gång. Lokalerna kommer att ha separata omklädningsrum för kvinnor och män, ett nytt kök och matsal samt ett helt nytt laboratorium.

– Labbet kommer att vara ackrediterat vilket betyder att vi kan ta uppdrag utifrån. För närvarande jobbar vi två personer dagligen med att ta olika prover, säger Joakim Andersson som är driftschef på reningsverket.

Studiebesök

Eftersom de nya lokalerna är väsentligt större innebär det mer konkret att man kan ta emot studiebesök utifrån. Främst är det biogasanläggningen som lockar intresse från såväl skolklasser som långväga gäster från Kina. I nuläget görs ett 50-tal studiebesök per år på Hulesjöns anläggning.

– Det är småskaligheten framför allt som skapat intresse, säger Dan Gabrielsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

I dag är reningsverket dimensionerat till att klara dagvattenmängder på 7000 kubikmeter per dygn. Maxflödet är 700 kubikmeter per timma.

– Det är gränsen för att den biologiska reningen ska hinna med, förklarar Joakim Andersson.

Vattenmängden som reningsverket tar hand om är ojämn, men inte ohanterbart.

– Senaste året har det varit extremt små vattenmängder.

De nuvarande lokalerna vid reningsverket byggdes så tidigt som 1956. Sedan restaureringen 1980 har lokalerna inte fått någon ansiktslyftning. Men efter torsdagens byggstart så är 14 miljonersinvesteringen i gång. Lokalerna kommer att ha separata omklädningsrum för kvinnor och män, ett nytt kök och matsal samt ett helt nytt laboratorium.

– Labbet kommer att vara ackrediterat vilket betyder att vi kan ta uppdrag utifrån. För närvarande jobbar vi två personer dagligen med att ta olika prover, säger Joakim Andersson som är driftschef på reningsverket.

Studiebesök

Eftersom de nya lokalerna är väsentligt större innebär det mer konkret att man kan ta emot studiebesök utifrån. Främst är det biogasanläggningen som lockar intresse från såväl skolklasser som långväga gäster från Kina. I nuläget görs ett 50-tal studiebesök per år på Hulesjöns anläggning.

– Det är småskaligheten framför allt som skapat intresse, säger Dan Gabrielsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

I dag är reningsverket dimensionerat till att klara dagvattenmängder på 7000 kubikmeter per dygn. Maxflödet är 700 kubikmeter per timma.

– Det är gränsen för att den biologiska reningen ska hinna med, förklarar Joakim Andersson.

Vattenmängden som reningsverket tar hand om är ojämn, men inte ohanterbart.

– Senaste året har det varit extremt små vattenmängder.

  • Rikard Jansson