08 jan 2014 17:02

23 jan 2015 15:37

Yrkestävling på Ållebergsgymnasiet

För första gången arrangerar Vård- och omsorgsprogrammet i Falköping en deltävling till Yrkes-SM. Robin Köhler är hemmahoppet under tävlingarna som hålls på Ållebergsgymnasiet den 22 januari.
– Jag ser det som en merit, man måste visa att man är engagerad.

Tävlingen arrangeras av SKL, Kommunal och Vårdtagarna. Vård- och omsorg fick framgångar för två år sedan då två elever från Falköping gick vidare. Scenen kommer att likna ett äldreboende i form av rollspel. Förutom patient finns tre domare på scenen. Här finns såväl undersköterska, lärare och omsorgschef representerad. Flera aspekter ska bedömas, bland annat bemötande, hygien, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga, men också arbetssäkerhet.

– Vi vet vilka sjukdomstillstånd som kan komma, diabetes, hjärtsvikt eller stroke, säger Robin som går tredje året på vård- och omsorg på Ållebergsgymnasiet.

Tävlar individuellt

Det är första gången som tävlingen är individuell. Att hålla tävlingsnerverna i styr blir viktigt eftersom ett 80-tal elever från de olika skolorna finns med i publiken. I år är det tre tävlanden anmälda, de övriga två kommer från Ale och Vänersborg.

Else-Britt Persson som varit engagerad i tävlingen tidigare välkomnar tävlingsmomentet i Falköping.

– Det var så roligt, jag kunde inte släppa det. Nu är det första gången som det nya Vård- och omsorgscolleget deltar med sitt namn.

Samma dag hålls även deltävlingar i Västerbotten, Uppland, Kronoberg och Dalarna. Den som går vidare i årets tävling blir en av fem som får tävla i Umeå den 14-16 maj där flera yrken tävlar. Vinnarna får delta i världmästerskapen nästa år som hålls i Sao Paulo, Brasilien.

Tävlingen arrangeras av SKL, Kommunal och Vårdtagarna. Vård- och omsorg fick framgångar för två år sedan då två elever från Falköping gick vidare. Scenen kommer att likna ett äldreboende i form av rollspel. Förutom patient finns tre domare på scenen. Här finns såväl undersköterska, lärare och omsorgschef representerad. Flera aspekter ska bedömas, bland annat bemötande, hygien, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga, men också arbetssäkerhet.

– Vi vet vilka sjukdomstillstånd som kan komma, diabetes, hjärtsvikt eller stroke, säger Robin som går tredje året på vård- och omsorg på Ållebergsgymnasiet.

Tävlar individuellt

Det är första gången som tävlingen är individuell. Att hålla tävlingsnerverna i styr blir viktigt eftersom ett 80-tal elever från de olika skolorna finns med i publiken. I år är det tre tävlanden anmälda, de övriga två kommer från Ale och Vänersborg.

Else-Britt Persson som varit engagerad i tävlingen tidigare välkomnar tävlingsmomentet i Falköping.

– Det var så roligt, jag kunde inte släppa det. Nu är det första gången som det nya Vård- och omsorgscolleget deltar med sitt namn.

Samma dag hålls även deltävlingar i Västerbotten, Uppland, Kronoberg och Dalarna. Den som går vidare i årets tävling blir en av fem som får tävla i Umeå den 14-16 maj där flera yrken tävlar. Vinnarna får delta i världmästerskapen nästa år som hålls i Sao Paulo, Brasilien.

  • Rikard Jansson