27 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:38

Tour De Mösseberg – glädjefylld folkfest

Vallbodar, termosar och grillade hamburgare. I helgen avgjordes Tour de Mösseberg för femte året i rad. En av Sveriges tuffaste skidtävlingar för ungdomar.

I helgen arrangerade Falköpings AIK Tour de Mösseberg. 400 deltagare från stora delar av landet deltog under det femte året som klubben arrangerade mästerskapen. På lördagen åkte skidåkarna två klassiska etapper för att samla bonuspoäng. Dessa tog de med sig till söndagen där tävlingarna fortsatte med fristil.

– Vi har försökt efterlikna den riktiga touren. Det börjar med sprint 100 meter. Under eftermiddagen är det vanlig distanstävling där de kör allt mellan 500 meter och tio kilometer beroende på ålder. Sista dagen inleds med teknisk sprint och avslutas med jaktstart i slalombacken. Det är en utav Sveriges största och tuffaste ungdomstävlingar, berättar tävlingsledare Krister Musslinder, Falköpings AIK.

Tävlingsatmosfär

Hela tävlingsområdet var fullt av skidklädda barn och vuxna. De tävlande värmde upp vid sidan av spåren och föräldrar stod redo med kameror. Vid en av vallbodarna stod hemmaåkaren Frida Bjerke. Hon uppskattade den intensiva tävlingsatmosfären på Mösseberg.

– Det är extra roligt på hemmaplan. Det är mycket folk som är här och hejar, man känner ett väldigt stöd, menar Frida Bjerke, Falköpings AIK.

Samtidigt avslutades ett heat för pojkar i åldern 9-10 år, Vinnaren Karl Kylborn, Almby IK tyckte att starten var både rolig och nervös. Pappa Fredrik stod bredvid, redo med jackan efter avslutat lopp.

– Det är ett jättebra arrangemang, kul att det finns sådana här stora tävlingar. Förhoppningsvis blir det ett intresse han bär med sig hela livet, säger Fredrik Kylborn.

I helgen arrangerade Falköpings AIK Tour de Mösseberg. 400 deltagare från stora delar av landet deltog under det femte året som klubben arrangerade mästerskapen. På lördagen åkte skidåkarna två klassiska etapper för att samla bonuspoäng. Dessa tog de med sig till söndagen där tävlingarna fortsatte med fristil.

– Vi har försökt efterlikna den riktiga touren. Det börjar med sprint 100 meter. Under eftermiddagen är det vanlig distanstävling där de kör allt mellan 500 meter och tio kilometer beroende på ålder. Sista dagen inleds med teknisk sprint och avslutas med jaktstart i slalombacken. Det är en utav Sveriges största och tuffaste ungdomstävlingar, berättar tävlingsledare Krister Musslinder, Falköpings AIK.

Tävlingsatmosfär

Hela tävlingsområdet var fullt av skidklädda barn och vuxna. De tävlande värmde upp vid sidan av spåren och föräldrar stod redo med kameror. Vid en av vallbodarna stod hemmaåkaren Frida Bjerke. Hon uppskattade den intensiva tävlingsatmosfären på Mösseberg.

– Det är extra roligt på hemmaplan. Det är mycket folk som är här och hejar, man känner ett väldigt stöd, menar Frida Bjerke, Falköpings AIK.

Samtidigt avslutades ett heat för pojkar i åldern 9-10 år, Vinnaren Karl Kylborn, Almby IK tyckte att starten var både rolig och nervös. Pappa Fredrik stod bredvid, redo med jackan efter avslutat lopp.

– Det är ett jättebra arrangemang, kul att det finns sådana här stora tävlingar. Förhoppningsvis blir det ett intresse han bär med sig hela livet, säger Fredrik Kylborn.

  • Frans Nilsson