26 feb 2014 17:00

23 jan 2015 15:39

Frågor fick svar på Yrkeslivsmässa

:

En open space mellan elever och kommunens företrädare var en nyhet på årets Yrkeslivsmässa som anordnades för åttor och gymnasieelever på Ållebergsgymnasiet under onsdagen.
– En bra chans för eleverna att få svar direkt, säger ungdomskonsulent Madelene Holmlind.

I olika omgångar fick åttondeklassare från olika skolor ställa frågor om skola och fritid till politiker och tjänstemän. Elevambassadörerna hjälpte till att rangordna viktiga frågor genom en omröstning direkt i mobilerna. För Stenstorpseleverna var fler datorer viktigast medan Kinnarpseleverna ville ha godare skolmat.

I entréhallen fanns ett 70-tal olika yrken representerade. Tricken för att synas var lite olika. Ekman&Winroth som gör reklamfilm visade en ny 3D-tv som inte kräver 3D-glasögon medan kommunen som arbetsgivare hade tagit med sig hantlar som eleverna fick lyfta så många gånger de kunde. Förklaringen kom genom Ulrika Sanfridsson Fritz som är personalkonsult.

– Även om man har ett stillasittande yrke är det viktigt för kroppen att den är stark.

Blåsljusyrkena tilldrog sig mycket uppmärksamhet. Anna-Lena Mann på Falköpingspolisen förevisade skyddsutrustningar.

– Lösa brott och handskas med brottslingar verkar roligt, säger Ebba Jansson som kollade in skyddsvästarna tillsammans med Tilde Fåglum.

Therese Eriksson och Linné Rehn svarade på frågor om tandläkar- och tandhygienistyrket.

– Här är det viktigt att man tycker att det är roligt att jobba med människor och händerna.

Lantmäteriet hade ställt sig strategiskt med utsikt över entréhallen. Lukas Petré förklarade att det är mycket ekonomi, teknik och juridik i det anonyma lantmätaryrket. Han framhöll att arbetsmarknaden är god.

– Man får vara ute mycket om man vill men det finns också tjänster på kontor. Det brukar vara variationen som lockar.

I olika omgångar fick åttondeklassare från olika skolor ställa frågor om skola och fritid till politiker och tjänstemän. Elevambassadörerna hjälpte till att rangordna viktiga frågor genom en omröstning direkt i mobilerna. För Stenstorpseleverna var fler datorer viktigast medan Kinnarpseleverna ville ha godare skolmat.

I entréhallen fanns ett 70-tal olika yrken representerade. Tricken för att synas var lite olika. Ekman&Winroth som gör reklamfilm visade en ny 3D-tv som inte kräver 3D-glasögon medan kommunen som arbetsgivare hade tagit med sig hantlar som eleverna fick lyfta så många gånger de kunde. Förklaringen kom genom Ulrika Sanfridsson Fritz som är personalkonsult.

– Även om man har ett stillasittande yrke är det viktigt för kroppen att den är stark.

Blåsljusyrkena tilldrog sig mycket uppmärksamhet. Anna-Lena Mann på Falköpingspolisen förevisade skyddsutrustningar.

– Lösa brott och handskas med brottslingar verkar roligt, säger Ebba Jansson som kollade in skyddsvästarna tillsammans med Tilde Fåglum.

Therese Eriksson och Linné Rehn svarade på frågor om tandläkar- och tandhygienistyrket.

– Här är det viktigt att man tycker att det är roligt att jobba med människor och händerna.

Lantmäteriet hade ställt sig strategiskt med utsikt över entréhallen. Lukas Petré förklarade att det är mycket ekonomi, teknik och juridik i det anonyma lantmätaryrket. Han framhöll att arbetsmarknaden är god.

– Man får vara ute mycket om man vill men det finns också tjänster på kontor. Det brukar vara variationen som lockar.

  • Rikard Jansson