11 mar 2014 09:25

23 jan 2015 15:27

Dömd för branden i godisfabriken

En 16-åring har dömts av Skaraborgs tingsrätt för branden på Tottes gott i Falköping i oktober förra året. Han döms för allmänfarlig vårdslöshet till 75 timmars ungdomstjänst och ska också betala 45 000 kronor i skadestånd.

16-åringen åtalades misstänkt för mordbrand. Men tingsrätten valde alltså att döma honom för allmänfarlig vårdslöshet.

– För att dömas för mordbrand ska man ha ett uppsåt och det tror vi inte att han hade. Dessutom ska man vara likgiltig inför de skador som uppstod, det tror vi heller inta att han var, säger Magnus Patriksson, rådman vid Skaraborgs tingsätt.

Domstolen har när man har bestämt påföljden tagit hänsyn till att gärningsmannen bara var 15 år när brottet begicks. Därför dömdes han till 75 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala 45 000 kronor i skadestånd, vilket motsvarar godisföretagets självrik till försäkringsbolaget.

16-åringen har hela tiden förnekat brott.

16-åringen åtalades misstänkt för mordbrand. Men tingsrätten valde alltså att döma honom för allmänfarlig vårdslöshet.

– För att dömas för mordbrand ska man ha ett uppsåt och det tror vi inte att han hade. Dessutom ska man vara likgiltig inför de skador som uppstod, det tror vi heller inta att han var, säger Magnus Patriksson, rådman vid Skaraborgs tingsätt.

Domstolen har när man har bestämt påföljden tagit hänsyn till att gärningsmannen bara var 15 år när brottet begicks. Därför dömdes han till 75 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala 45 000 kronor i skadestånd, vilket motsvarar godisföretagets självrik till försäkringsbolaget.

16-åringen har hela tiden förnekat brott.