13 mar 2014 17:51

23 jan 2015 15:40

"Vi hoppas kunna åka dit i framtiden"

Det som började med en insamling av pantburkar slutade i en insamling som räckte för att bygga en hel skola. I februari invigdes Falköpingsskolan i San Juan Bosco i Colombia, som är resultatet av tre elevers projektarbete på Ållebergsgymnasiet.

– Det var först när vi satt in pengarna och fått besked att det skulle räcka till en skola som vi förstod att det faktiskt gått vägen, säger Johan Erkenborn som står bakom projektet tillsammans med Sebastian Ekwall och Philip Engdahl.

För att få in pengar arrangerade de en välgörenhetskonsert och ett sponsringspaket riktades mot företagare i Falköping. Inte helt utan motgångar.

– Efter finanskrisen var företag inte alls så sugna på att skänka pengar. Vi hade fler idér om hur vi skulle göra och insåg att det skulle ta lång tid.

En skola skulle kosta 120 00 kronor men när 50 000 kronor till slut hade samlats in så ville de avrunda. Det skulle ändå räcka till att borra fem brunnar. Men så fick en anonym donation på 50 000 kronor, vilket gjorde att Ankarstiftelsen skänkte resten. FN-föreningen i Falköping hade då också bidragit med 6 000 kronor.

Nu står ”Falköpingsskolan” klar med Ållebergs ryttare som maskot. Skolan som byggts av volontärer rymmer två salar med 120 elever. Ankarstiftelsen kommer att fortsätta att driva det genom ett samarbete med myndigheterna i Colombia.

– Bygget blev lite försenat. Det ska kunna stå pall för monsunregn och häftiga väderomslag och huset ska kunna vara underhållsfritt för lång tid framöver.

I framtiden hoppas de att de kan åka dit.

– Barnens föräldrar har blivit mer medventa om att skolan är rätt väg att gå så att fler får utbildning i just i det här området.

– Det var först när vi satt in pengarna och fått besked att det skulle räcka till en skola som vi förstod att det faktiskt gått vägen, säger Johan Erkenborn som står bakom projektet tillsammans med Sebastian Ekwall och Philip Engdahl.

För att få in pengar arrangerade de en välgörenhetskonsert och ett sponsringspaket riktades mot företagare i Falköping. Inte helt utan motgångar.

– Efter finanskrisen var företag inte alls så sugna på att skänka pengar. Vi hade fler idér om hur vi skulle göra och insåg att det skulle ta lång tid.

En skola skulle kosta 120 00 kronor men när 50 000 kronor till slut hade samlats in så ville de avrunda. Det skulle ändå räcka till att borra fem brunnar. Men så fick en anonym donation på 50 000 kronor, vilket gjorde att Ankarstiftelsen skänkte resten. FN-föreningen i Falköping hade då också bidragit med 6 000 kronor.

Nu står ”Falköpingsskolan” klar med Ållebergs ryttare som maskot. Skolan som byggts av volontärer rymmer två salar med 120 elever. Ankarstiftelsen kommer att fortsätta att driva det genom ett samarbete med myndigheterna i Colombia.

– Bygget blev lite försenat. Det ska kunna stå pall för monsunregn och häftiga väderomslag och huset ska kunna vara underhållsfritt för lång tid framöver.

I framtiden hoppas de att de kan åka dit.

– Barnens föräldrar har blivit mer medventa om att skolan är rätt väg att gå så att fler får utbildning i just i det här området.

  • Rikard Jansson