28 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Kulturkväll om vildsvin

Årets tredje och sista kulturkväll hölls på Ekehagens Forntidsby i onsdags och ägnades åt vildsvin. Hur och var har det etablerat sig igen i Sverige och hur ska man agera om man stöter på det i naturen?

Vildsvinet är en nygammal granne i naturen som väcker känslor och berör. Man stöter oftast bara på spåren efter detta nattaktiva djurs framfart. Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs som har över 20 års erfarenhet av just vildsvin visade bilder och berättade om djurets påverkan, skador och om hur jakten ska gå till och framtiden. Det var fullt i Ekehagens konferanslokal. Många nyfikna människor, majoriten var jägare från bygden. Vildsvinet kom till norden samtidigt som människan för 12 000 år sedan. Under stenåldern domesticerades många svin och blev vanliga grisar. Fram till 1500-talet fanns det gott om vildsvin. Endast adeln fick jaga. När jakten släpptes fri på 1600-talet utrotades vildsvinet nästan helt. De återinfördes av Fredrik den förste 1723 men jagades liksom mycket annat vilt nästan bort helt. På 1970-talet började vildsvinen dyka upp igen och under 30 år ökade stammen mycket snabbt. Utbredningen fortsätter fortfarande men i långsammare takt. Det finns inga vildsvin i norra Sverige.

– Två vildsvin kan rent teoretiskt bli 550 individer på tre år. Samma siffra för rådjur är 16 stycken.

Karl-Johan berättade om hur viktigt det är att jakten görs på rätt sätt.

– Skjut aldrig först och störst.

En fullvuxen galt kan väga upp emot 250 kilo och det är starka djur. Nackmuskulaturen kan lyfta två ton. Karl-Johan berättar om en jaktkollega som fick sin jeep upplyft tre gånger av en aggresiv galt. Vildsvinen är flockdjur och det är suggorna som bestämmer.

– Just därför är det mycket viktigt att inte skjuta dessa då kultingarna kan få beteendestörningar och förvandlas till just den typen av vildsvin vi inte vill ha.

Det kan vara mycket svårt att se skillnaden på en fullvuxen sugga och en galt. Mycket av föredraget handlade därför om olika jaktmetoder, hundar, etik och moral.

Ekehagen öppnar återigen för säsongen den första april och det kommer bli mycket aktiviteter under året. Där finns levande vildsvin i hägn att beskåda.

Vildsvinet är en nygammal granne i naturen som väcker känslor och berör. Man stöter oftast bara på spåren efter detta nattaktiva djurs framfart. Jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs som har över 20 års erfarenhet av just vildsvin visade bilder och berättade om djurets påverkan, skador och om hur jakten ska gå till och framtiden. Det var fullt i Ekehagens konferanslokal. Många nyfikna människor, majoriten var jägare från bygden. Vildsvinet kom till norden samtidigt som människan för 12 000 år sedan. Under stenåldern domesticerades många svin och blev vanliga grisar. Fram till 1500-talet fanns det gott om vildsvin. Endast adeln fick jaga. När jakten släpptes fri på 1600-talet utrotades vildsvinet nästan helt. De återinfördes av Fredrik den förste 1723 men jagades liksom mycket annat vilt nästan bort helt. På 1970-talet började vildsvinen dyka upp igen och under 30 år ökade stammen mycket snabbt. Utbredningen fortsätter fortfarande men i långsammare takt. Det finns inga vildsvin i norra Sverige.

– Två vildsvin kan rent teoretiskt bli 550 individer på tre år. Samma siffra för rådjur är 16 stycken.

Karl-Johan berättade om hur viktigt det är att jakten görs på rätt sätt.

– Skjut aldrig först och störst.

En fullvuxen galt kan väga upp emot 250 kilo och det är starka djur. Nackmuskulaturen kan lyfta två ton. Karl-Johan berättar om en jaktkollega som fick sin jeep upplyft tre gånger av en aggresiv galt. Vildsvinen är flockdjur och det är suggorna som bestämmer.

– Just därför är det mycket viktigt att inte skjuta dessa då kultingarna kan få beteendestörningar och förvandlas till just den typen av vildsvin vi inte vill ha.

Det kan vara mycket svårt att se skillnaden på en fullvuxen sugga och en galt. Mycket av föredraget handlade därför om olika jaktmetoder, hundar, etik och moral.

Ekehagen öppnar återigen för säsongen den första april och det kommer bli mycket aktiviteter under året. Där finns levande vildsvin i hägn att beskåda.

  • Robert Löfgren