15 apr 2014 15:42

23 jan 2015 15:41

Erik Rynefors tar musikalklassiker till Falköping

I höst ges musikalen Sound of music på Falköpings stadsteater i ny tappning.
– En pojkdröm går i uppfyllelse, säger upphovsmannen Erik Rynefors, producent bakom den Queeninspirerade konserten ”Keep yourself alive” i Tomtens kalkbrott i somras.

Flobysonen utgår nu mer från Karlstad men minns hur han tidigt fick upp ögonen för musik genom hans far som var aktiv i orkesterföreningen och manskören. Som sjuåring lyssnade Erik på klassisk musik tillsammans med den två år yngre systern Eva.

När musikalen och filmen Sound of music hade premiär 1965 blev båda sålda. Eva hade sett filmen inte mindre än sju gånger innan hon fyllt tio. När Erik nu sätter upp musikalen i ny tappning är Eva viktigt bollplank.

Som producent har han lärt sig hur viktigt det är att få rätt personer i rollerna. Planerna på en uppsättning blev konkreta för ganska exakt ett år sedan. Han hade då sett Klara Nilsson i huvudrollen som Annie get your gun på Säffleteatern.

– Hon ägde scenen och kunde varenda ton.

Därmed var huvudrollen som Maria von Trapp spikad. Bitarna fortsatte att trilla på plats efter att Erik sett Peter Grönings breda register i Mozart. Därmed var snart även rollen som Georg von Trapp klar. Erik Fägerborn anlitades som regissör och Tor Cederman som ljusansvarig.

Det speciella med sound of music är inte enbart att det bygger på en sann historia.

– Den är inte så sockervaddssöt och handlar också om att våga stå upp för sina ideal. Det är aktuellt i dag, tyvärr mer än någonsin.

Specellt för uppsättningen är att det används lite musik, bara två flyglar. I andra uppsättningar är det vanligt med en orkester på åtta musikanter.

– Med mindre ljud kan man lyfta fram sången bättre, det är ett konstnärligt val.

Föreställningarna i Falköping ges den 3,4,10 och 11 oktober. Dessförinnan går den i Karlstad mellan 18 juli - 17 augusti.

Flobysonen utgår nu mer från Karlstad men minns hur han tidigt fick upp ögonen för musik genom hans far som var aktiv i orkesterföreningen och manskören. Som sjuåring lyssnade Erik på klassisk musik tillsammans med den två år yngre systern Eva.

När musikalen och filmen Sound of music hade premiär 1965 blev båda sålda. Eva hade sett filmen inte mindre än sju gånger innan hon fyllt tio. När Erik nu sätter upp musikalen i ny tappning är Eva viktigt bollplank.

Som producent har han lärt sig hur viktigt det är att få rätt personer i rollerna. Planerna på en uppsättning blev konkreta för ganska exakt ett år sedan. Han hade då sett Klara Nilsson i huvudrollen som Annie get your gun på Säffleteatern.

– Hon ägde scenen och kunde varenda ton.

Därmed var huvudrollen som Maria von Trapp spikad. Bitarna fortsatte att trilla på plats efter att Erik sett Peter Grönings breda register i Mozart. Därmed var snart även rollen som Georg von Trapp klar. Erik Fägerborn anlitades som regissör och Tor Cederman som ljusansvarig.

Det speciella med sound of music är inte enbart att det bygger på en sann historia.

– Den är inte så sockervaddssöt och handlar också om att våga stå upp för sina ideal. Det är aktuellt i dag, tyvärr mer än någonsin.

Specellt för uppsättningen är att det används lite musik, bara två flyglar. I andra uppsättningar är det vanligt med en orkester på åtta musikanter.

– Med mindre ljud kan man lyfta fram sången bättre, det är ett konstnärligt val.

Föreställningarna i Falköping ges den 3,4,10 och 11 oktober. Dessförinnan går den i Karlstad mellan 18 juli - 17 augusti.

  • Rikard Jansson