24 apr 2014 14:29

23 jan 2015 15:43

Mjölkkor i Brunnhem släpptes ut på grönbete

Yster dans i vårsolen blev det för 114 kor som släpptes ut på grönbete i Brunnhem utanför Stenstorp under torsdagen.
– Det är lika trevligt varje år, säger Göran Wilsson på gården Stommen 2.

En efter en tittade korna nyfiket ut från ladugården innan glädjeskutten tog vid som på beställning. Inbjudna gäster var boende och personal på äldreboendet i Stenstorp. Några barn såg var också åskådare på första parkett.

– Det luktar lite illa, grimaserar Elvir Dindic Leijon 4,5 år sittandes på en halmbal. Han följde dock kornas skutt och krumbukter i den nygröna hagen noga.

För många äldre och yngre besökare var det första gången att se kosläpp.

– Det är en ekogård så vi försöker ha betesdrift så mycket som möjligt. Betet verkar göra korna starkare, även om det inte ger mer mjölk för den sakens skull, men det gör mycket för deras välbefinnande.

Årets grönbetespremiär skedde tio dagar tidigare än ifjol. När det är dags har mer med växligheten att göra än kylan. Att släppa in korna igen till hösten är inte så dystert som någon kanske kan tro, enligt Göran.

– Det är ganska skönt, då vet man var man har dem. Även för korna är det en tillfredsställelse att komma in och bli torra och få nytt strö.

På gården finns 114 mjölkkor och lika många ungdjur.

En efter en tittade korna nyfiket ut från ladugården innan glädjeskutten tog vid som på beställning. Inbjudna gäster var boende och personal på äldreboendet i Stenstorp. Några barn såg var också åskådare på första parkett.

– Det luktar lite illa, grimaserar Elvir Dindic Leijon 4,5 år sittandes på en halmbal. Han följde dock kornas skutt och krumbukter i den nygröna hagen noga.

För många äldre och yngre besökare var det första gången att se kosläpp.

– Det är en ekogård så vi försöker ha betesdrift så mycket som möjligt. Betet verkar göra korna starkare, även om det inte ger mer mjölk för den sakens skull, men det gör mycket för deras välbefinnande.

Årets grönbetespremiär skedde tio dagar tidigare än ifjol. När det är dags har mer med växligheten att göra än kylan. Att släppa in korna igen till hösten är inte så dystert som någon kanske kan tro, enligt Göran.

– Det är ganska skönt, då vet man var man har dem. Även för korna är det en tillfredsställelse att komma in och bli torra och få nytt strö.

På gården finns 114 mjölkkor och lika många ungdjur.

  • Rikard Jansson