01 maj 2014 19:11

23 jan 2015 15:43

Ingen ung utan jobb

Den första majdemonstrationen hölls i Sverige 1890 i Stockholm. 20 000 personer gick i demonstrationståget och på Gärdet lyssnade över 50 000 åhörare på bland annat Hjalmar Branting.

1939 gjorde första maj till en helgdag. I Falköping hade man i torsdags första majtåget med start från stora torget. Vädret var strålande och lockade ett tvåhundratal personer som gick längs ströget ner till Plantis. Där mötte fler människor upp i en fullsatt amfiteater. Som vanligt ackompanjerade Mössebergs musikkår tåget tillsammans med Falköpings drillflickor.

Peter Höglander inledde i amfiteatern med väl utvalda sånger som passade dagen till ära. Kommunalrådet Conny Johansson hälsade alla välkomna och lämnade över ordet till Gunilla Johansson som är ordförande i riksdagens kulturutskott.

Lina Ahl från SSU höll också tal liksom Nicklas Hillestrand från IF Metall. Årets tema var Ingen ung utan jobb och mycket handlade om just ungdomsarbetslösheten och hur viktigt detta är inför höstens val.

– Det är roligt att se att så många ungdomar engagerar sig. Det är viktigare än någonsin nu inför det stundande valet att unga människor ger sig in i politiken, tyckte årets huvudtalare Gunilla Johansson.

1939 gjorde första maj till en helgdag. I Falköping hade man i torsdags första majtåget med start från stora torget. Vädret var strålande och lockade ett tvåhundratal personer som gick längs ströget ner till Plantis. Där mötte fler människor upp i en fullsatt amfiteater. Som vanligt ackompanjerade Mössebergs musikkår tåget tillsammans med Falköpings drillflickor.

Peter Höglander inledde i amfiteatern med väl utvalda sånger som passade dagen till ära. Kommunalrådet Conny Johansson hälsade alla välkomna och lämnade över ordet till Gunilla Johansson som är ordförande i riksdagens kulturutskott.

Lina Ahl från SSU höll också tal liksom Nicklas Hillestrand från IF Metall. Årets tema var Ingen ung utan jobb och mycket handlade om just ungdomsarbetslösheten och hur viktigt detta är inför höstens val.

– Det är roligt att se att så många ungdomar engagerar sig. Det är viktigare än någonsin nu inför det stundande valet att unga människor ger sig in i politiken, tyckte årets huvudtalare Gunilla Johansson.

  • Robert Löfgren