04 maj 2014 16:48

23 jan 2015 15:43

Italienskt vänortsutbyte firades

Den som besökte Stora torget i lördags kunde ta del av såväl svensk som italiensk kultur då 10-årsjubileet av vänortsutbytet med Fontanellato firades.

Under tio har Falköping haft ett vänortsutbyte med den lilla staden Fontanellato utanför Parma i Italien. I år firas jubileet med att en grupp representanter besöker varandras städer. Under veckoslutet besökte en grupp på 15 personer Falköping och fick uppleva det kommunen har att erbjuda.

– I fredags hade vi en underbar dag där vi tog med dem på en tur runt Falbygden där vi bland annat besökte Påverås gårdsmejeri, Knäck och Bräck, Hornborgasjön, Ålleberg och Ekehagens forntidsby, säger Rosaria Sauro som är en av deltagarna.

– Det var väldigt spännande att besöka den förhistoriska byn och få prova på allt som fanns att göra där.

Även Fontanellatos vice borgmästare Francesco Trivelloni var nöjd med resan.

– Det var väldigt imponerande att få en tur på landet och ta del av en historia ni har här, menar han.

Snittar och kultur

På torget bjöd Falköpings kommun på ett smakprov ur den italienska kulturen och bjöd på snittar med typiska italienska smaker. Snittarna som gjorts av Nya konditoriet bestod bland annat av bruschetta, olivtapenad, tomater, mozzarella, parmaskinka och salami.

Förutom italienare fanns även folkmusikgruppen Drag, strängar och blås på plats tillsammans med medlemmar ur Falbygdens folksdansgille. Även Västgöta hird, Art dance och Flying cow fanns på plats.

Under tio har Falköping haft ett vänortsutbyte med den lilla staden Fontanellato utanför Parma i Italien. I år firas jubileet med att en grupp representanter besöker varandras städer. Under veckoslutet besökte en grupp på 15 personer Falköping och fick uppleva det kommunen har att erbjuda.

– I fredags hade vi en underbar dag där vi tog med dem på en tur runt Falbygden där vi bland annat besökte Påverås gårdsmejeri, Knäck och Bräck, Hornborgasjön, Ålleberg och Ekehagens forntidsby, säger Rosaria Sauro som är en av deltagarna.

– Det var väldigt spännande att besöka den förhistoriska byn och få prova på allt som fanns att göra där.

Även Fontanellatos vice borgmästare Francesco Trivelloni var nöjd med resan.

– Det var väldigt imponerande att få en tur på landet och ta del av en historia ni har här, menar han.

Snittar och kultur

På torget bjöd Falköpings kommun på ett smakprov ur den italienska kulturen och bjöd på snittar med typiska italienska smaker. Snittarna som gjorts av Nya konditoriet bestod bland annat av bruschetta, olivtapenad, tomater, mozzarella, parmaskinka och salami.

Förutom italienare fanns även folkmusikgruppen Drag, strängar och blås på plats tillsammans med medlemmar ur Falbygdens folksdansgille. Även Västgöta hird, Art dance och Flying cow fanns på plats.

  • Anna Leijon