11 maj 2014 17:46

23 jan 2015 15:44

Nyinkomna rariteter på mc-museet

I förra veckan slog Motorcykelmuseum i Falköping upp portarna för sin tjugonde säsong. Enligt innehavaren Lennart Magnusson presenteras här ”cyklar som man minns dem och sådana som man förmodligen aldrig har sett.”

Sedan 1995 har Motorcykelmuseet drivits av fem män. Samlingen har under åren utökats och många sällsynta objekt har tillkommit, både motorcyklar och relaterad memorabilia. Här finns veteranmotorcyklar från alla möjliga tidsepoker och från flera länder.

Den äldsta motorcykeln i samlingen är över hundra år gammal, en tysk Wanderer från 1904. Museet kan även stoltsera med att ha ett exemplar från den första serien fabrikstillverkade speedwaycyklar.

– Det är en dyrgrip, säger Lennart Magnusson.

På övervåningen står den samling speedwaycyklar som tros vara störst i världen. Representerade är bland annat flera modeller från de klassiska tillverkarna JAP från Storbritannien och JAWA från Tjeckoslovakien. Dessutom finns objekt som körts av världsmästarna Tomasz Gollob och Peter Collins, samt en cykel som byggts av Jason Crumps farfar och körts av hans far Phil.

Nyinkomna rariteter

Ny för i år är en cykel med JAP-motor från 1948, senare ombyggd i sin nuvarande form av Göran Magnusson. Det är en märklig konstruktion som är den enda i sitt slag. Lennart Magnusson förklarar att den har en topp med slidmatning istället för ventiler, vilket gör att den kan varva i princip hur mycket som helst.

– Här har man dubbla förgasare, dubbla avgasrör och en slid som snurrar, det är teknik i den högre skolan, säger han.

Också en märkvärdig maskin är en nyinkommen EMC tvåtaktare med dubbelkolvmotor från 1948. Den marknadsfördes på sin tid som den snabbaste motorcykeln på 350cc. Slutligen har man fått in en svensk REX lättviktare med trampstart.

Sedan 1995 har Motorcykelmuseet drivits av fem män. Samlingen har under åren utökats och många sällsynta objekt har tillkommit, både motorcyklar och relaterad memorabilia. Här finns veteranmotorcyklar från alla möjliga tidsepoker och från flera länder.

Den äldsta motorcykeln i samlingen är över hundra år gammal, en tysk Wanderer från 1904. Museet kan även stoltsera med att ha ett exemplar från den första serien fabrikstillverkade speedwaycyklar.

– Det är en dyrgrip, säger Lennart Magnusson.

På övervåningen står den samling speedwaycyklar som tros vara störst i världen. Representerade är bland annat flera modeller från de klassiska tillverkarna JAP från Storbritannien och JAWA från Tjeckoslovakien. Dessutom finns objekt som körts av världsmästarna Tomasz Gollob och Peter Collins, samt en cykel som byggts av Jason Crumps farfar och körts av hans far Phil.

Nyinkomna rariteter

Ny för i år är en cykel med JAP-motor från 1948, senare ombyggd i sin nuvarande form av Göran Magnusson. Det är en märklig konstruktion som är den enda i sitt slag. Lennart Magnusson förklarar att den har en topp med slidmatning istället för ventiler, vilket gör att den kan varva i princip hur mycket som helst.

– Här har man dubbla förgasare, dubbla avgasrör och en slid som snurrar, det är teknik i den högre skolan, säger han.

Också en märkvärdig maskin är en nyinkommen EMC tvåtaktare med dubbelkolvmotor från 1948. Den marknadsfördes på sin tid som den snabbaste motorcykeln på 350cc. Slutligen har man fått in en svensk REX lättviktare med trampstart.

  • Jesper Sydhagen