20 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:44

Elever blir forskare för en dag

Dalénium i Stenstorp blir i höst en viktig del i ett forskningsprojekt om barn och ungdomars frukt- och grönsaksvanor.

Det finns väldigt lite kunskaper om hur mycket frukt och grönsaker svenska barn och ungdomar äter. Det vill Livsmedelsverket ändra på. Detta genom massexperimentet Grönsaksförsöket som arrangeras vid årets ForskarFredag den 26 september.

Hur mycket och vad

Till denna vetenskapsfest söker man nu nyfikna elever som vill agera forskningsassistenter för en dag.

– Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur mycket frukt och grönsaker barn och unga äter under en dag, liksom vilka sorter som är de vanligaste, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, forskare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

De deltagande eleverna kommer under en dag att få registrera hur mycket frukt och grönsaker de äter, både i skolan och hemma. Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning. Samtidigt lär de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.

Hjälper forskare

Det är EU-kommissionen som utlyst sista fredagen i september varje år till European Researchers’ Night. För sjätte året i rad organiseras massexperiment där skolelever runt om i Europa hjälper forskare att samla in data. I Sverige kallas dagen ForskarFredag.

– Tidigare har elever hjälpt forskare att ta fram ny kunskap kring bland annat sin egen klassrumsmiljö och upplevelse av risker. Experimenten ger en unik möjlighet för forskare att få stora mängder data och för elever att prova på och förstå forskning bättre, säger Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet, som samordnar ForskarFredag.

Prova på och experimentera

ForskarFredag arrangeras på ett 30-tal orter i landet den 26 september. I Falköping/Stenstorp är Dalénium Science Center i Stenstorp lokal arrangör.

– Inbjudan till skolorna i Falköpings kommun har gått ut och vi hoppas naturligtvis att många anmäler sig, säger Per-Olof Blad, projektledare för ForskarFredag på Dalénium till SLA.

– Både vuxna och barn är välkomna till oss för att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära.

Resultatet av faktainsamlingen om frukt- och grönsaksvanor kommer att publiceras i en forskningsrapport i början av 2015.

Det finns väldigt lite kunskaper om hur mycket frukt och grönsaker svenska barn och ungdomar äter. Det vill Livsmedelsverket ändra på. Detta genom massexperimentet Grönsaksförsöket som arrangeras vid årets ForskarFredag den 26 september.

Hur mycket och vad

Till denna vetenskapsfest söker man nu nyfikna elever som vill agera forskningsassistenter för en dag.

– Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur mycket frukt och grönsaker barn och unga äter under en dag, liksom vilka sorter som är de vanligaste, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, forskare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

De deltagande eleverna kommer under en dag att få registrera hur mycket frukt och grönsaker de äter, både i skolan och hemma. Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning. Samtidigt lär de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.

Hjälper forskare

Det är EU-kommissionen som utlyst sista fredagen i september varje år till European Researchers’ Night. För sjätte året i rad organiseras massexperiment där skolelever runt om i Europa hjälper forskare att samla in data. I Sverige kallas dagen ForskarFredag.

– Tidigare har elever hjälpt forskare att ta fram ny kunskap kring bland annat sin egen klassrumsmiljö och upplevelse av risker. Experimenten ger en unik möjlighet för forskare att få stora mängder data och för elever att prova på och förstå forskning bättre, säger Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet, som samordnar ForskarFredag.

Prova på och experimentera

ForskarFredag arrangeras på ett 30-tal orter i landet den 26 september. I Falköping/Stenstorp är Dalénium Science Center i Stenstorp lokal arrangör.

– Inbjudan till skolorna i Falköpings kommun har gått ut och vi hoppas naturligtvis att många anmäler sig, säger Per-Olof Blad, projektledare för ForskarFredag på Dalénium till SLA.

– Både vuxna och barn är välkomna till oss för att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära.

Resultatet av faktainsamlingen om frukt- och grönsaksvanor kommer att publiceras i en forskningsrapport i början av 2015.

  • Lars Berthilsson