01 jun 2014 18:34

23 jan 2015 15:45

Trädgårdsamatörer firade på Alphems arboretum

På Alphems arboretum i Floby firade Sällskapet trädgårdsamatörernas skaraborgskrets sitt 50-årsjubileum under lördagen. Med mycket på schemat blev det en fullspäckad dag för trädgårdsintresserade. Drygt ett 100-tal pesoner deltog vid invigningen.

Firandet ägde rum hela dagen och det var många aktiviteter. Besökarna kunde välja och vraka bland de många växterna som såldes. Det hölls lotteri och guidning runt parken arrangerades. Kaffe och smörgås serverades till besökarna. Medlemmarna åt senare en jubileumsmiddag. Över hundra personer hade dessa dykt upp runt lunchtid då invigningen skulle hållas. Ingemar Christiansson ledde det hela och utbringade en välkomstskål. Flera tal hölls och tre för dagen nya hedersmedlemmar presenterades: Sven-Ingvar Heij, Börje Täck och Uno Gustavsson. Dessa har varit med i kretsen i cirka 40 år. Därefter hissades Skaraborgskretsens flagga och planterades en glanshägg.

Långa anor

Skaraborgskretsen är en av STA:s äldsta. Den bildades 1964.

– Det var nästan på dagen för femtio år sedan som det första protokollförda mötet var, säger ordföranden Ingemar Christiansson.

Kretsen sysslar med växter och buskar, i synnerhet perenner av sällsyntare art. Till skillnad från andra kretsar odlar de inte grönsaker.

– Våra spjutspetsar finns i de botaniska trädgårdarna. De åker ut och samlar fröer. De för plantor vidare i landet. Medlemmarna tar del av dem, och så blir det ringar på vattnet, säger Christiansson.

Firandet ägde rum hela dagen och det var många aktiviteter. Besökarna kunde välja och vraka bland de många växterna som såldes. Det hölls lotteri och guidning runt parken arrangerades. Kaffe och smörgås serverades till besökarna. Medlemmarna åt senare en jubileumsmiddag. Över hundra personer hade dessa dykt upp runt lunchtid då invigningen skulle hållas. Ingemar Christiansson ledde det hela och utbringade en välkomstskål. Flera tal hölls och tre för dagen nya hedersmedlemmar presenterades: Sven-Ingvar Heij, Börje Täck och Uno Gustavsson. Dessa har varit med i kretsen i cirka 40 år. Därefter hissades Skaraborgskretsens flagga och planterades en glanshägg.

Långa anor

Skaraborgskretsen är en av STA:s äldsta. Den bildades 1964.

– Det var nästan på dagen för femtio år sedan som det första protokollförda mötet var, säger ordföranden Ingemar Christiansson.

Kretsen sysslar med växter och buskar, i synnerhet perenner av sällsyntare art. Till skillnad från andra kretsar odlar de inte grönsaker.

– Våra spjutspetsar finns i de botaniska trädgårdarna. De åker ut och samlar fröer. De för plantor vidare i landet. Medlemmarna tar del av dem, och så blir det ringar på vattnet, säger Christiansson.

  • Jesper Sydhagen